En av de vanligaste frågorna jag har fått sedan jag startade Lyxresan är att många är oroliga för huruvida de kommer upp i 150,000 kr spenderat per år, vilket är det som ger en American Express rabattvoucher som ger 50% rabatt på en bonusresa för upp till två personer. Denna voucher har ett fantastiskt värde, och hjälpte bl.a min vän Josefine komma iväg på sin bonusresa till New York i business class.

Det låter som väldigt mycket pengar – men med lite optimering och smart tänkande kring hur man använder sitt Amex-kort är det enklare än man tror.

Så vad innebär 150,000 kr spenderat på ett Amex utlagt på ett år?

Delar du 150,000 kr på ett år innebär det att du måste spendera 12,500 kr på kortet varje månad. Om du inte kommer upp i det finns det ett antal olika sätt att öka sin spendering på.

Några tips i hur du kan öka din spendering – och tjäna både poäng och voucher på köpet

  • Om du har ett American Express-kort så kan du skaffa dig ett extrakort till övriga medlemmar i familjen, således kan ni tillsammans enklare nå spenderingskravet som finns på kortet.
  • Lägg alla köp som är möjliga på Amexet, oavsett hur litet beloppet är. Många bäckar små…
  • Om någon i din bekantskap ska göra ett större köp och inte har ett Amex; erbjud dig att betala för det i utbyte mot att de swishar dig.
  • Handlar du på t.ex Klarna så välj att betala med kort istället för faktura. Du har exakt samma konsumentskydd (om inte bättre), men får samtidigt poäng OCH spendering på ditt kort.

Kommer du trots detta inte upp i 150,000 kr på ett år?

Genom tjänster som Betalo kan du betala vanliga fakturor med ditt Amex-kort. Det innebär att du exempelvis kan betala din hyra eller telefonfaktura via tjänsten. Det går också alldeles utmärkt att betala in till Skatteverket via dessa tjänster. Om du inte har en skuld hos Skatteverket kan du så fort pengarna är synliga på skattekontot begära ut pengarna. För denna tjänst tar Betalo 2.5% av totala fakturabeloppet i avgift.

Är det verkligen värt att betala 2,5% i avgift till dessa tjänster för att skapa spendering?
SAS Business Class är en av många produkter som blir enklare att boka med hjälp av rabattvouchern.
SAS Business Class är en av många produkter som blir enklare att boka med hjälp av rabattvouchern.

Ibland. Om man har nära till att nå upp till 150 000 kr i spendering är det helt klart värt det. Den vouchern är i mina ögon ovärderlig, då den öppnar upp för en hel del roliga möjligheter. Det man inte får glömma är att man utöver spendering som tar en närmare vouchern också får poäng för sina köp som vanligt.

Om du exempelvis väljer att betala en faktura på 10 000 kr via dessa tjänster betalar du 250 kr i avgift och får:

+ 10 000 kr i spendering som tar dig närmre din voucher
+ 1 500 poäng (värda cirka 187,50 kr) om du betalar med ditt SAS American Express Premium Card 
eller
+ 2 000 poäng (värda cirka 250 kr) om du betalar med ditt SAS American Express Elite Card

Betala till Skattekontot

Om du inte har några fakturor så kan du också göra en inbetalning till ditt Skattekonto. Du kan därefter begära ut pengarna om de inte behöver lägga på skattekontot. På så sätt skapar du spendering men behöver inte göra några ”onödiga” inköp.

Sammanfattning

Det är absolut inte ett måste att komma upp i 150,000 kr spenderat per år, men vouchern som man får när man gör det öppnar upp för en rad olika möjligheter. Genom att tänka strategiskt kring sitt spenderande kommer man snabbt upp i spendering och kommer också iväg på sin resa enklare. Min kompis Josefine började sitt poängsamlande bara för några månader sedan, och genom att maximera sitt spenderande lyckades hon komma iväg till New York i business class för under 500 kr. 

Av

9 Kommentarer

  1. Hej Damon!
    Tack för en superbra blogg! Riktigt inspirerande!
    Har precis skaffat american express premium SAS eurobonus. Då det bara är fem månader kvar av året är det tveksamt att jag och sambon (som ska ha ett extrakort) kommer upp i 150 000kr. Innebär det att poängen vi hinner tjänar ihop 2018 blir obrukbara om vi inte hinner boka nånting innan året är slut?
    Inser att jag föreställt mig att det var ett år från det att kortet införskaffades och inte kalenderår som gäller.
    Tacksam för svar!
    /Jonna

    • Damon Svara

      Hej Jonna! Kul att du gillar bloggen :). Poängen ni tjänar får ni behålla i fem år. Däremot räknas precis som du säger spenderingen för vouchern 1 januari-31 december. Det är dock fortfarande väldigt bra att ni har kortet och spenderar på det – då ni ändå får poäng som ni kan använda med nästa års voucher. Hoppas detta svarar på din fråga! Med vänlig hälsning, Damon

  2. Hej
    Försökte handla på klarna och betala med mitt AMEX, då detta inte gick så kontaktade jag klarna och enligt dom så accepterar dom inte amex då dom säger att du kan inte betala kredit med kredit.

  3. Hej Damon!

    Vilken briljant blogg! Kom över den för första gången i förrgår och redan igår beställde jag och min sambo hem ett varsitt kort, fast beslutna om att framöver kunna resa bekvämt och med stil för första gången någonsin. 🙂 Stort tack för att du delar med dig av din kunskap och erfarenhet!

    Har en fundering nu, angående att använda dessa betaltjänster som Billhop, som jag egentligen bara skulle vilja bolla högt. Jag har räknat ut att med våra spenderarmönster kan vi kanske räkna med att komma upp i kanske max 100.000 på ett år i olika inköp. Däremot så har jag också konstaterat att om vi betalar åtta av våra hyresavier med Billhop (á 10.000) på ett år kommer vi ju upp i ytterligare 80.000 kr. Detta skulle ju alltså hjälpa oss över den magiska 150.000kr-gränsen. Detta skulle kosta oss totalt 2000 kr (förutsatt att avgiften på 2,5 % är konstant), utöver årsavgiften för kortet på totalt 1200 kr. Sammantaget skulle alltså de totala kostnaderna vara 3200:-, dvs 1600 kr per person. Detta kan man ju anse vara priset man betalar för två businessklassbiljetter, givets att man spenderat tillräckligt för att få de bonuspoäng som krävs. Har jag missat något i kalkylen? För annars det väl anses vara en extremt billig businessbiljett för 1600:-/person?

    Hoppas du hänger med i mitt resonemang!

    Tack på förhand!

    • Damon Svara

      Hej Anna!

      Stort tack! Det är absolut värt att använda Billhop för att få dem sista poängen och spenderingen som krävs för att nå ens voucher – du tänker alltså helt rätt!

  4. Tjena Damon! Hur gör man rent praktiskt för att betala in till skattekontot via Billhop? Tacksam för svar, lite brådis!

    • Damon Svara

      Tjena Adam! Du skapar ett konto på Billhop, och sedan loggar du in på ”Mina Sidor” på skatteverket.se för att få bankgironummer samt OCR-nummer, och gör sedan en betalning med dem på billhop.se. Maila mig gärna om du har fler funderingar.

  5. Ola mattsson Svara

    Visst är det så att Klarna inte längre godkänner Amex?

    • Damon Svara

      Nej, det stämmer inte. Vissa handlare har valt att inte erbjuda Amex via Klarna. Majoriteten erbjuder fortsatt Amex när de använder Klarna.

Skriv en kommentar