Jag har haft nöjet att åka SAS Business Class många gånger. Därför tänkte jag att det är god tid att skriva en recension om upplevelsen ombord. Det bästa med SAS Business Class är den låga poängkostnaden och de låga skatterna – läs t.ex om Josefine som kom iväg i SAS Business Class tur och retur till New York för under 500 kr.

Jag började dagen på Arlanda med ett besök på American Express Lounge by Pontus, en lounge för American Express Platinum-medlemmar. Loungen är utan tvekan en av mina favoriter. Det är helt klart en avskild oas på Arlanda med ett gott utbud av goda a-la-carte-rätter. Har man inte Amex Platinum är man välkommen till SAS Business Lounge om man flyger i Business Class.

En god och gratis räkmacka är en perfekt start på en långflygning!

Flygen mellan Stockholm och New York brukar vara fullproppade och dagens flygning var inget undantag. Det fanns endast två säten lediga i business class.

SAS Business Class
Stockholm – New York
Airbus A330-300
Flygtid: 8 timmar 30 minuter

Första intrycket

SAS lanserade en ny kabin under 2014, och trots att den nu har ett par år på nacken är den onekligen fortfarande väldigt fräsch. Kabinen är upplagd i en 1-2-1 konfiguration. Det innebär att det finns singelsäten på sidorna av planet och i mittendelarna finns det parsäten. SAS Business Class är alltså ett bra val oavsett om man reser ensam eller med någon annan. För Business Class-passagerare ingår också wi-fi, som tyvärr brukar vara rätt segt men funkar bra för att skicka meddelanden via Facebook/WhatsApp.

Jag passade på att ta bilder på säten och kabinen innan avgång.

SAS Business Class
SAS Business Class

SAS Business Class känns igen av de gråa och svarta tonerna. Tycker det är väldigt stilrent.

SAS Business Class, kabinöversikt
SAS Business Class, kabinöversikt

Sätet

SAS uppgraderade hela sin långdistansflotta med denna nya och fräscha business class. Sätet i sig är bekvämt både när man sitter i loungeläget, men också bekvämt när man ska sova.

SAS Business Class, säte
SAS Business Class, säte

Väntandes på min plats fanns SAS amenity kit (en liten necessär med produkter som gör resan lite mer behaglig – öronproppar, tandborste, olika krämer), samt sängkläder från Hästens.

SAS Business Class, säte
SAS Business Class, säte

Vid sätet väntar också en vattenflaska och SAS egna hörlurar. Jag föredrar dock mina egna hörlurar när jag reser så jag brukar aldrig använda dem.

SAS Business Class, kabin
SAS Business Class, kabin

Det finns ett USB-uttag för att ladda valfri enhet och dessutom ett eluttag som är fritt att använda efter avgång. Kontrollen används för att styra underhållningssystemet, ljus och ljud samt att kalla på kabinpersonalen. Detta kan man även göra från bildskärmen framför sig.

SAS Business Class, säteskontroller
SAS Business Class, säteskontroller

På sidan av sätet finns också en panel för att kontrollera sätet. Man kan sätta sätet i sängläge, loungeläge eller landningsläget samt göra individuella justeringar till de olika delarna av sätet. Man har också möjligheten att kontrollera sätets hårdhet samt aktivera en massagefunktion.

SAS Business Class, välkomstdrink och amenity kit
SAS Business Class, välkomstdrink och amenity kit

Kort efter att vi hade satt oss kom personalen förbi med en välkomstdrink. Man fick välja mellan juice, champagne eller vatten. Den här gången, som alla andra gånger, fick det bli ett glas champagne.

SAS Business Class, innehållet i amenity kit
SAS Business Class, innehållet i amenity kit

Innan avgång öppnade jag också necessären för att se vad som kommit med. I necessären fanns tandborste, tandkräm, ögonmask, strumpor, öronproppar samt två krämer.

The Main Event – Mat & Dryck

Strax innan avgång kom kabinpersonalen med både mat-och dryckesmeny.

Maten

SAS Business Class, menyn för huvudserveringen
SAS Business Class, menyn för huvudserveringen
SAS Business Class, menyn för måltiden innan landning
SAS Business Class, menyn för måltiden innan landning

Dryck

SAS Business Class, cocktails och sprit
SAS Business Class, cocktails och sprit
SAS Business Class, öldrinkar och öl
SAS Business Class, öldrinkar och öl
SAS Business Class, champagne och vita viner
SAS Business Class, champagne och vita viner
SAS Business Class, äppelmust och röda viner
SAS Business Class, äppelmust och röda viner
SAS Business Class, dessertviner och likörer
SAS Business Class, dessertviner och likörer
SAS Business Class, te och kaffe
SAS Business Class, te och kaffe

Utöver det som är nämnt i dryckesmenyn fanns också läsk, juice och vatten.

Servering

Ungefär en timme efter avgång börjar personalen serveringen. I sedvanlig ordning hade jag satt igång underhållningssystemet och en bra film. Det märktes redan från början att personalen var vänlig och att servicenivån på flyget skulle vara bra. Generellt brukar jag tycka att SAS varierar i service. Ibland är den väldigt bra och ibland mindre bra. Den här flygningen var en av de gånger då SAS visade sin bästa sida!

Huvudservering

SAS Business Class, nötter och dryck
SAS Business Class, nötter och dryck

Serveringen börjar med en skål uppvärmda nötter som serveras med valfri dryck. Jag valde att fortsätta med champagnen och beställde även Coca-Cola Zero och bubbelvatten.

Det tar därefter cirka en timme innan personalen kommer ut igen för att göra i ordning för den stora måltidsserveringen. Det jag gillar med SAS måltidsservering är att allt sker med vagn. Då kan man se de olika alternativen med egna ögon och inte bara gå på beskrivningen i menyn.

Läs också:  5 anledningar varför du bör resa i Business Class
Förrätt
SAS Business Class, förrätt och sallad
SAS Business Class, sallad och förrätt

Personalen låter dig välja fritt från en brödkorg. Man får dessutom en liten sallad med balsamico till förrätten. Jag passade nu på att prova rosechampagnen som fanns ombord (men ej på menyn) – helt ok, men måste erkänna att jag gillar den vanliga champagnen bättre. Det fanns två val av förrätter på menyn: en charktallrik eller rökt torskfilé med tillbehör. Serveringen sker med vagn så personalen visade upp båda förrätterna.

SAS Business Class, Lufttorkad skinka med ost, grön sparris, inlagd schalottenlök och örtklick
SAS Business Class, Lufttorkad skinka med ost, grön sparris, inlagd schalottenlök och örtklick

Den här förrätten var verkligen en home-run för mig. Den var verkligen jättegod – jag har en svaghet för charktallrikar generellt.

Huvudrätt

Därefter följde ett val av huvudrätt – man har fyra olika val. Som vid förrätten visar personalen upp de olika rätterna och det tycker jag är bra, då man ändå också äter med ögonen.

SAS Business Class, Biff "Ballotine" med hasselbackspotatis, vitkål och morötter, rostad zucchini och barbecue-sås
SAS Business Class, Biff ”Ballotine” med hasselbackspotatis, vitkål och morötter, rostad zucchini och barbecue-sås

Till huvudrätt valde jag biffen vilket tyvärr var en stor besvikelse. Smaken var rätt udda och jag tog några tuggor och lämnade den. Efter ett gäng flygningar med SAS brukar jag tycka att allt med matserveringen är rätt bra, med ett undantag – huvudrätten. Det brukar tyvärr vara alldeles för komplexa rätter som i slutändan blir väldigt blasé.

Dessert

Slutligen var det dags för dessert-och ostserveringen. I vanlig ordning kommer man med en bricka med lite frukt, ost och dessert samt glass. Vill man så kan man även få en aperitif och te/kaffe. Om man är sugen på en espresso eller cappuccino är även det möjligt.

SAS Business Class, dessert
SAS Business Class, dessert

Jag valde att skippa rabarbertarten och glassen som fanns ombord, jag körde istället på några jordgubbar och ost. Till att dricka bad jag om en baileys med is och en kopp te. Det som är lite synd med serveringen av dryck på SAS är att det ofta kan ta 20-25 minuter att få det man beställt vilket gör att man oftast hunnit äta upp. Det kan vara värt att ha i åtanke!

Snack Bar

Mellan måltidsserveringarna ställer SAS upp en liten buffé i bakre delen av kabinen.

SAS Business Class, snack bar
SAS Business Class, snack bar

I snacksbaren brukar man hitta frukt, choklad, kaffe/te, kakor, godis, chips och lite andra snacks. Perfekt om man blir lite småhungrig under flygningen.

Pre-landingmåltid

Cirka 90 minuter innan landning brukar SAS servera en till måltid. Detta är en mindre måltid som brukar serveras på en bricka.

SAS Business Class, pre-landingmåltid
SAS Business Class, pre-landingmåltid

Måltiden som serverades på den här flygningen var handskalade räkor med en lättare sallad. Till det fick man även lite frukt och bröd om man ville ha. Brukar tycka att pre-landingmåltiderna som oftast är kalla sallader av olika slag brukar hålla rätt hög standard och det var inget undantag på den här flygningen. Beroende på vart man flyger kan den andra måltiden vara frukost. På vägen tillbaka, dvs. New York till Stockholm så är den andra serveringen frukost som består av både varma och kalla rätter.


Sängen

Efter all mat var det dags att ta en tupplur då vi nu var nästan halvvägs genom flygningen och jag ville få in lite sömn. Precis som jag skrev i början av det här inlägget så använder SAS Hästens sängprodukter i sin business class-kabin. Det innebär att man får en kudde, ett ganska ordentligt täcke och ett underlag. Kudden är rätt tunn så jag brukar försöka be om en extra kudde vilket inte brukar vara något problem.

Med ett knapptryck får man sätet i sängläge och därefter är det bara att snabbt bädda sin egen säng.

SAS Business Class, säng
SAS Business Class, säng
SAS Business Class, säng
SAS Business Class, säng
SAS Business Class, färdigbäddad säng
SAS Business Class, färdigbäddad säng

Jag tycker generellt att sängkläderna i SAS Business Class är rätt bekväma och att sätet i sängläge är bekvämt. Jämfört med några andra bolags business class kan sätet i sängläge kännas något trångt, men det är inget man märker av om man inte väljer att vara petig. Jag sov hela vägen tills det att kabinen tändes för pre-landingmåltiden och innan jag visste av det, var vi på väg ner mot New York och Newarks flygplats.

Sammanfattning

SAS Business Class är ett utmärkt sätt att använda sina poäng på, särskilt om man utgår från Skandinavien. Hårdvaran, dvs. sätet och produkten i sig är väldigt bra och mat och service brukar också hålla hög standard. Den här flygningen tyckte jag höll högre standard än vanligt hos SAS, med proaktiv och trevlig personal. Sett till kostnaden är det ett utmärkt alternativ både när man ska mot Asien eller mot USA.

Av

19 Kommentarer

  1. Efterlängtad recension 🙂 ska bli kul o prova om ett par månader

    • Damon Svara

      Tack Dino, vad snällt 🙂 Hoppas ni får en fantastisk tur, vart bär det av?

  2. Jag gillar SAS business men kan tycka personalen är lite sådär ibland. GIllar dock verkligen helheten och skönt med direktlfyg från stockholm

    • Damon Svara

      Hej Shamsz, jag kan hålla med om att SAS personal varierar rätt mycket. Det är högt och lågt och helheten är som du säger bra, särskilt sett till antal poäng och skattekostnad 🙂

  3. Grymt bra recension Damon. Vi började samla med dina tips under våren och testade SAS Business class under sommaren, det var så kul och annorlunda att flyga så

    • Damon Svara

      Tusen tack för din fina kommentar Leo! 🙂 Kul att ni hade en bra resa!

  4. (Y) recension. Synd att man slutat flyga direkt till Hong Kong.

  5. Grymt bra inlägg! Längtar tills ja samlat tillräckligt med poäng för att komma iväg på min första business class resa!
    Inspiration till max

  6. Hej.
    Jag är något ny på det här med bonus resor men har börjat spara poäng, tack för tipset! Går jag in via SAS och kollar på resor (tex ARN -> LAX) hittar jag inga business class platser utan endast Go och Plus. Detta är oberoende om jag söker resor som ligger nära i tiden eller väldigt långt bort. Vad beror detta på? Hur länge brukar bonus platser för business class ligga ute innan platserna tar slut? behöver man kolla efter platser dagligen och vara väldigt snabb på att boka in sig?

    MVH
    Yosh

    • Damon Svara

      Hej Yosh – tack för din fråga! Platserna hos SAS Business Class brukar gå rätt fort. Jag tipsar om denna sida där man kan få en översikt om alla platser som är bokningsbara inom SAS Business class i dagsläget: https://travelhacks.azurewebsites.net/Home/List – hoppas detta hjälpte! 🙂

  7. Johannes Aronson Svara

    Trevlig läsning :).. undrade varför du inte skrivit om sas egna business class innan men kul o få en inblick i produkten nu

    • Damon Svara

      Det har varit på agendan länge men tyvärr inte blivit av förrän nu. Kul att du gillade inlägget!

  8. ÄÄÄÄÄÄÄÄLSKAR färgvalen i SAS, så stilrent. Längtar tills jag får prova nån dag!

  9. Bra recension, jag har en liknande resa framför mig. Skall till Polen med grabbarna!

Skriv en kommentar