2019 var ett riktigt roligt reseår för mig. Det var dessutom ett spännande år för Lyxresan där många av mina läsare har fått förmånen att resa i Business & First Class med hjälp av de tips jag lämnat på bloggen. Fler läsare är på väg ut i världen nu över julledigheten och under 2020, vilket är så roligt!

Patrik fick åka till Bali i business class med hjälp av sina poäng

För ett tag sedan fick jag ett mejl från en av mina läsare, Patrik, som bokat sin första bonusresa med hjälp av mina tips och tricks. Han resa gick i business class till Bali, där han fick förmånen att prova både Lufthansa, Singapore Airlines och Thai i Business Class.

Resan var fantastiskt bra! Lufthansas Business var helt jäkla löjligt bra, helt klart den bästa vi flög. Kommer ta emot nästa gång man blir tvungen att flyga ekonomi 😉
Patriks bonusresa till Bali I Business Class
Patriks bonusresa till Bali i Business Class

Och med det sagt, hoppas jag nu att även du vill kickstarta ditt poängsamlande och komma ut i världen i lyx! Det krävs inte särskilt mycket och i den här artikeln ska jag förklara hur enkelt du kan komma igång.

Ny på Lyxresan? Den här artikeln ger en snabbstart i hur du kan resa i business class och first class till en bråkdel av kostnaden. För en mer omfattande insikt i hur du kommer igång, rekommenderar jag att du läser Nybörjarguiden


Varför ska man bry sig om att samla poäng?

Det finns en hel del fördelar med att samla poäng, men den största är att du mer eller mindre kan resa gratis i business och first class till dina drömdestinationer. Poängsamlandet gör att du kan resa billigt, resa i lyx, och samtidigt kunna resa med en flexibilitet som du annars inte skulle ha.

Mitt poängjagande har lönat sig genom att jag har kunnat resa med extremt kort varsel, och dessutom göra det i lyx. Ett konkret exempel på detta var när jag en torsdag i mars var extremt trött på det svenska vädret och bara ville bort. Samma dag bokade jag en bonusresa till Vietnam i First Class med avgång dagen efter, fredag. Och det kostade inte mycket mer än en sista minuten-resa inom Europa. Eller när jag under absolut högsäsong i december ville till Thailand, och var bokad två dagar efter att suget uppstod. En vanlig ekonomibiljett kostade då, i och med att det var högsäsong, över 10 000 kr. Jag betalade 2500 kr, och flög dessutom i business class.

Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class
Den lyxiga poolen i Vietnam
När jag tröttnade på det svenska vädret, använde jag mina poäng och åkte till Vietnam istället.

 

Jag använde mina poäng och åkte till Vietnam i First Class med en dags varsel. Jag betalade mindre än 3500 kr för resan. Ordinarie pris i First Class till Vietnam: 65 000 kr. Ordinarie pris i Economy Class: Minst 5000 kr.
Jag använde mina poäng och åkte till Vietnam i First Class med en dags varsel. Jag betalade mindre än 2500 kr för resan. Ordinarie pris i First Class till Vietnam: 65 000 kr. Ordinarie pris i Economy Class: Minst 5000 kr.

Med poäng tar man sig helt enkelt enklare ut i världen. De saker man vill uppleva, vare sig det är solnedgången i Maldiverna eller nattklubbslivet i Bangkok är bara ett stenkast bort genom att man gör mindre ändringar i sin vardag och börjar tjäna poäng. Och du kan dessutom ta dig till dina drömdestinationer i business eller first class.

Börja tjäna poäng – och kom iväg på din lyxresa under 2020

Jag har fått en del olika framgångshistorier från mina läsare, som genom små förändringar i sin vardag faktiskt lyckats boka sina första bonsuresor i business eller first class. Tidigare har jag berättat om studenten Josefine, som lyckades komma iväg i business class till New York för under 500 kr.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande

Nu vill jag att även du ska kunna ta dig ut i världen och uppfylla dina lyxresemål.

Här är 5 enkla steg för att kickstarta ditt poängtjänande

Genom att tänka lite strategiskt kring sin vardag kan man genom vardagliga inköp och beteenden tjäna ihop poäng som tar en ut i världen i business eller first class. En fullständig lista på hur du kan maximera din poängintjäning hittar du här.

 1. Skaffa ett American Express Premium Card, som är gratis första tre månaderna (765 kr första året, därefter 1020kr/år) och som kommer med en drös olika förmåner. Du tjänar poäng på alla dina inköp, får en rabattvoucher som ger dig 50% rabatt på valfri bonusresa och en suverän reseförsäkring. Kortet kommer också med 12 000 Eurobonuspoäng (värde 1500:-) i välkomstbonus. Ett extrakort ingår i årsavgiften. Sök gärna ett extrakort till någon du litar på så tjänar ni poäng snabbare tillsammans. Jag berättar lite mer om hur jag resonerar kring kreditkort här. Du betalar ingenting i ränta såvida du betalar av hela din skuld när fakturan kommer. Du kan läsa mer om kortet här.
 2. Betala allt du kan med ditt nya Amex-kort, och om någon du känner ska göra ett större köp så be om att få betala och få en Swish tillbaka. Ditt mål under 2020 är att du ska uppnå rabattvouchern som ger 50% rabatt  på en bonusresa för upp till 2 personer.
 3. Alla dina internetköp ska du i den mån det är möjligt göra igenom SAS Online Shopping portal. Du kan i många fall tjäna upp till 100 poäng per 100 kr spenderat vilket i slutändan kan bli en hel drös poäng. Exempelvis kan man tjäna 60 poäng/100 kr på Rum21 i dagsläget. Eller 82 poäng/100 kr på Mister Spex. Du kan också genom att byta ditt elavtal till Fortum få 13 000 Eurobonuspoäng på ett år.
 4. Om du känner någon som också skulle vinna på att börja poängsamla (mer eller mindre vem som helst), så kan du bjuda in dem till Amex och få en rekryteringsbonus genom det.
 5. Håll dig uppdaterad på de senaste kampanjerna och tipsen. På Lyxresan publicerar jag intressanta kampanjer, erbjudanden och andra enkla sätt att enklare komma ut i lyx. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som är helt gratis och skickas ut en gång i månaden.
Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

Mitt löfte till dig – följer du mina tips så kommer du kunna åka i Business Class under 2020 till en bråkdel av kostnaden

SAS Business Class
SAS Business Class

Bara för att illustrera hur enkelt det är att faktiskt göra detta så tar vi ett exempel. Ponera att du vill åka till Hong Kong  i business class under 2020. Vi ponerar också att du följer de tips som jag lämnar på Lyxresan och försöker anpassa din vardag till dem tipsen.

Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

Så här enkelt kan du uppnå de 50 000 poäng + rabattvoucher som krävs för att åka i Business Class till Hong Kong med SAS. Det går givetvis att tjäna betydligt mer poäng än exemplet nedan.

 • + 12 000 välkomstpoäng som välkomstbonus från Amex
 • + 9 000 poäng för att du byter ditt elavtal till Fortum
 • + 22 500 poäng då du, tillsammans med din extrakortinnehavare och familj/vänner spenderar i snitt 12 500 kr/månad. I och med att du spenderat totalt 150 000 kr på ett år har du också fått en rabattvoucher som ger dig 50% rabatt på valfri bonusresa. Oroad över att du inte kommer upp i 150 000 kr på ett år? Det går att lösa, läs mer om det här. 
 • + 10 000 poäng från SAS Online Shopping Portal när du handlat från några av dem 400 anslutna butikerna
  = 53500 poäng + en rabattvoucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa.

Det krävs alltså ganska lite för att faktiskt komma iväg i Business Class.

Vackra Hong Kong
Vackra Hong Kong

Med dina intjänade poäng, plus cirka 400 kr i skatter kan du åka tur och retur i business class till exempelvis Hong Kong. En biljett köpt kontant hade kostat upp emot 25 000 kr.

Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class

Sammanfattning

Det är mycket enklare än man skulle kunna tro att faktiskt kunna uppgradera sitt resande och resa i business class och first class. Genom att göra små ändringar i vardagen kan man utan någon större kostnad komma iväg på sin drömresa. Alla har olika förutsättningar för poängintjäning – vissa kommer tjäna mer och andra mindre. Men det är möjligt för alla att göra detta.

För den som vill fördjupa sig i sitt poängsamlande finns min Nybörjarguide som i detalj förklarar hur du kommer igång med ditt poängsamlande. 

Om du har några frågor, eller vill bolla är det bara att skicka ett mejl till mig så återkommer jag så fort som möjligt.

Lycka till!

Av

20 Kommentarer

 1. Kul!! i det här exemplet om business class med SAS, är det enbart med SAS? isf vart åker SAS på långa sträckor? vilka städer?

  • Damon Svara

   Det stämmer att exemplet är med SAS. Ska man t.ex till USA så är dock skillnaden för att flyga Star Alliance inte jättestor. SAS flyger t.ex till: Los Angeles, New York, San Francisco, Boston, Hong Kong, Peking, Shanghai, Tokyo, Washington m.m.

 2. Vi blev uppgraderade till business en gång på vägen hem från los angeles med british airways, det var magiskt och fick verkligen mersmak. Bra tips, ska kolla närmre i helgen

  //T

 3. Chrystoffer Svara

  Följt din resa nu på Instagram i Thailand – wow vilket hotell. Och first class som ni åkte, väldigt avis. Detta ska bli kul att följa!

  • Damon Svara

   Tack Chrystoffer, Conrad Koh Samui (där jag bor nu), är onekligen mkt magiskt!

 4. Toppenkul och intressant inlägg. Detta ska vi verkligen sätta oss in i min man och jag. Kul att ‘resa igenom dig’ på instagram, men nu vill vi också ut! 😀

 5. Är redan Forturm kund men hittade några andrar bra tips i artikeln du länkar till (hur man bäst tjänar poäng), tack. mkt pedagogoiskt

  • Damon Svara

   Kul Fredric! Jag ska se till att posta lite mer frekvent under våren om hur man kan maximera sin poängintjäning. Allt gott!

 6. Kul att höra läsarhistoria också, det borde du göra mer av faktiskt 🙂 Intressant att läsa såklart om hur man gör men kul att höra att vanloiga dödliga också kan

  • Damon Svara

   Tack Sophia, jag har planerat att köra lite läsarhistorier under hösten men inte hunnit med. Det kommer mer sådant i vår, jag lovar! 🙂

 7. Wow, första gången jag är här inne men blev direkt inspirerad. 2019 ska definitivt bli mitt rese år. Hur kommer jag bäst igång?
  Tack för en grym blogg!

 8. Fantastiskt bra OCH inspirerande artikel!!
  Hela “sidan” är otroligt matnyttig. Allt man behöver veta i ämnet på ett och samma ställe!

  • Damon Svara

   Wow, vilken fin kommentar! Tack, och väldigt glad att du gillar sidan! 🙂

 9. Hej, jag har lyckats få bonuschekarna i 2 år nu.
  Men first class finns ju inte som alternativ när man bokar. Hur ordnar jag first class?

Skriv en kommentar