De senaste veckorna jag har fått en hel del frågor om COVID-19 och dess effekter på resande och poängsamlande. Jag tänkte att det var god tid att skriva ett inlägg som går igenom mina egna tankar kring COVID-19 och hur tiden framåt kommer att se ut.

Samhället står inför stora utmaningar, reseindustrin likaså

Det är onekligen tuffa tider för samhället som stort, och det för med sig en rad effekter, där bland annat reseindustrin tar hårda slag av att resandet mer eller mindre har upphört helt.

Även om reseindustrin är ansträngd idag är jag helt övertygad om att den kommer återhämta sig och att resandet sakta men säkert under kommande månader kommer att återuppta och återgå till det normala. Jag har försökt sammanställa några av de vanligaste frågorna jag får från läsare och svara på dem. Det är viktigt att veta att det inte finns någon absolut sanning just nu – utan detta är min bild av situationen.

Jag kommer fortsätta blogga under den här tiden och fortsätta skapa artiklar och content som hjälper er att komma ut i världen, lagom till när saker går tillbaka till det normala. För en sak är jag helt övertygad över: normalt kommer att komma tillbaka. Tills dess drömmer jag mig bort till resandet. Till kulturen i Lissabon, till New York-trafiken, till maten i Thailand. Till att få skatta, träffa vänner och uppleva nya saker.

Svar på vanliga frågor från läsare

Kommer SAS att gå i konkurs?

Jag ser det som väldigt osannolikt att SAS skulle gå i konkurs. SAS har en viktig samhällsfunktion i Norden då SAS till stor del ansluter Norden till omvärlden. Den danska och svenska staten som tillsammans äger närmare 30% av SAS har räddat SAS ur flera självförvållade kriser och det känns konstigt att man inte skulle göra det nu när SAS sedan ett tag tillbaka är lönsamt, och där dem faktiskt inte kan hållas ansvariga för den pågående krisen. Värt att tänka på är att COVID-19 slagit ut nästan alla flygbolag globalt – oavsett hur lönsamma dem varit invandes – och utan statligt stöd kommer en hel industri, som står för miljontals jobb att falla. Sannolikheten att man låter att flygbolagen och reseindustrin går i konkurs är därmed väldigt liten: deras ekonomiska samhällsfunktion är helt enkelt alldeles för viktig.

Ska jag fortsätta samla poäng under den här tiden?

Ja, det tycker jag. Jag fortsätter att samla poäng som vanligt under den här tiden och jag rekommenderar andra att göra detsamma. Det finns ingenting som tyder på att man ska sluta spendera på sina American Express-kort, eller sluta följa andra intjäningstips.

När kommer allt återgå till det normala?

Det är den stora frågan. Ingen kan med säkerhet svara på den här frågan. Personligen tror jag att vi gradvis kommer att återgå till ett mer normalt läge mot sensommaren och tidig höst. Samhället som stort klarar inte av att vara lagt på is under en längre period. Utrikesdepartementet (UD) har gjort en avrådan för resor fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer göras. Nu är det viktigt att vara uppmärksam på utvecklingen i samhället. Jag har själv bokat en bonusresa i mitten på juli. Den är fullt avbokningsbar fram till 24 timmar innan avgång. Jag längtar till resan men är också inställd på att jag kan bli tvungen att avboka den.

Bör jag resa någonstans just nu?

Nej. Följ den generella avrådan som finns kring resor just nu. Stanna hemma. Det kommer snart en dag där du kan resa utan stressen, oron och risken för att fastna någonstans.

Kan man boka bonusresor hos SAS just nu?

Det går bra att boka bonusresor som flygs av SAS just nu. Bokning sker som vanligt via SAS hemsida. SAS har begränsat möjligheten för att boka nya bonusresor för resa med Star Alliance-bolag. Enligt SAS har man valt att göra detta på grund av att det just nu finns stora operativa utmaningar globalt: många länder har infört olika restriktioner och vi står i ett läge där mer eller mindre hela världens flygbolag har kraftigt reducerad verksamhet. Det innebär att flygbolagen måste lägga mycket tid och resurser på att boka om passagerare, och man har i detta läge valt att lägga fokus på att hjälpa kunder som har bokat resor med SAS. Det är i min värld inga konstigheter och jag räknar med att man öppnar upp Star Alliance-bokningar när läget normaliseras igen.

Finns det extra bra tillgång av bonusplatser nu?
Det finns ovanligt god tillgång av bonusplatser i SAS Business Class till alla SAS destinationer

Ja, det finns väldigt god tillgång av bonusplatser i business class hos SAS egna flyg. Det finns gott om bonusplatser i business class till de flesta av SAS egna destinationer – både till USA och Asien. Det finns platser under sensommaren, men även höst och mot jul och årsskifte 2021. Bonusbiljetter är avbokningsbara fram till 24 timmar innan avgång. Det går därmed att boka och sedan avboka beroende på hur situationen ser ut närmare ens avgång. Jag rekommenderar att man tar tillfället i akt och bokar resor nu.


Det är onekligen tuffa tider just nu men jag är övertygad om att saker komma vända snart. Jag finns fortsatt tillgänglig här för att svara på frågor och hjälpa till kring resandet. Om du vill bolla tankar, prata resor eller har några funderingar är det bara att höra av dig till mig genom att skicka ett mejl här.

Av

10 Kommentarer

  • Damon Svara

   Nej, inte alls! Ligger lite lågt just nu, men jobbar på nya artiklar och content. Håll ut! Tack!

 1. Hej.

  Du skrev att det finns bra tillgång av bonusplatser, kan du ge några exempel?

  Mvh/Sandra

  • Damon Svara

   Hej Sandra! Generellt finns det god tillgång till alla SAS destinationer, men extra bra tillgång till t.ex New York, Chicago och Boston där det finns två platser mer eller mindre varje dag under höst och runt jul 2020.

 2. Oroliga tider men ser verkligen fram emot att förohppningsvis få resa. Har bokat en singapore business class resa i november som jag verkligen hoppas blir av

  • Damon Svara

   Hej David! Det är verkligen oroliga tider. Jag tror att du kommer komma iväg till Singapore i november, saker bör ha lugnat ner sig tills dess!

Skriv en kommentar