American Express Lounge by Pontus, Stockholm-Arlanda, Terminal 5

Vem får tillgång? American Express Platinum och Centurion-medlemmar, plus en gäst per medlem.
Hur ser öppettiderna ut? 5.00-22.00 måndag-fredag, söndag. Lördagar 05.00-19.00.
Hur ser utbudet ut? A la carte-frukost som serveras 05.00-10.00, därefter a la carte med val av tre huvudrätter. Lättare tilltugg hela dagen. Läsk, juice, kaffe/te och vin ingår i besöket. Större utbud av mat och dryck finns tillgängligt mot tillägg.
Snabba tankar: Absolut den bästa loungen på Arlanda för de som har tillgång – en skön och lugn oas med god mat och fin service.

Läs om loungen på American Express hemsida

 

Det finns inget bättre sätt att börja sin resa på än att göra det i en lounge man tycker om. En gemensam nämnare för de flesta loungerna är att de alla har ett syfte: att göra det enklare för resenärer att koppla av, eller arbeta innan ens flyg. I loungerna finns det oftast gratis dryck och mat. Det som skiljer sig åt lounger emellan är dock nivån och hur bra loungerna är. Vissa lounger har a la carte meny och fantastiskt utbud av viner och spriter, medan andra lounger är mer basic.

Tidigare i år öppnade American Express sin egna lounge i en avskild del av restaurangen Pontus in the Air på Arlanda. Den är öppen för American Express Platinum och Centurion-medlemmar. Snabbt har detta blivit en av mina favoritlounger och det är utan tvekan den bästa loungen i Skandinavien.  Medans det inte är världens bästa lounge, så levererar den en bättre upplevelse än de andra loungerna som finns tillgängliga på Arlanda.


American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Att gå till Amex-loungen har blivit en höjdpunkt för mig när jag reser genom Arlanda. Loungen är enkel att hitta – tar man vänster efter att ha gått igenom taxfreebutiken som ligger precis efter säkerhetskontrollen och fortsätter gå fram hamnar man till slut på Pontus.

Väl uppe för trapporna är det bra att ha sitt Amex-kort redo. Man leds då in till den lilla “inboxade kuben” som Amex-loungen ligger i. Generellt tycker jag att loungen håller mycket hög nivå servicemässigt. Jag tycker att bra service är svårare att hitta i Sverige än i andra länder, och här motbevisar mig Amex och Pontus rejält. Jag har tidigare hyllat Amex för deras servicekoncept – och Pontus-personalen verkar följa det till råge.

Loungen är liten men duglig för syftet – det är oftast rätt lugnt i loungen. För mig som 99 av 100 gånger reser privat är avkoppling alltid målet. Till skillnad från SAS-loungen som ibland är överfull, högljudd och galen så har jag haft tur av att aldrig ha samma upplevelse i Amex-loungen.

Jag har lite blandade känslor kring inredningen i loungen. Det känns lite kryssning över det hela med de blåa sofforna och heltäckningsmattan, och de stora logotyperna med Amex Platinum och Centurion-loggorna känns på något sätt rätt billiga. Men å andra sidan tycker jag om marmordetaljerna i loungen. Hur som helst..

American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Det finns två soffor precis när man kommer in, men det är sällan jag ser att någon sitter i dem.

American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Utöver det finns det vanliga restaurang-styleplatser, och i och med att man välkomnas in i loungen så kommer servitören oftast med menyn. Den har dock inte ändrats alls sedan öppning i maj, så den som varit här några gånger kan nog menyn in och ut vid det här laget.

American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Skulle man vilja se ut mot övriga terminalen och plattan finns det också ett antal platser att göra det på.

Mat och Dryck

Jag tycker generellt att Pontus håller hög klass på maten. Utbudet är litet men det som finns levererar man verkligen på. Min flickvän är glutenallergiker så jag blev väldigt positivt överraskad när Pontus ordnade fram glutenfritt bröd till hennes räkmacka.  Menyn är roterande och byts ut med frekventa intervaller. Det är alltid minst tre olika rätter att välja på under lunch och middag.

Allting som jag tar upp i detta inlägg ingår i besöket, dvs. du behöver inte betala något för maten eller drycken. Däremot har du möjligheten att beställa från Pontus ordinarie mat-och dryckesmeny om du så skulle önska.

I loungen har man två menyer: frukostmeny och lunch-och middagsmeny. Därutöver serverar man enklare tilltugg hela dagen.

Frukostmeny – serveras mellan 05.00-10.00 dagligen
Frukost i American Express Lounge by Pontus
En enklare frukost i loungen. Inget att hurra över.

Numera serverar Pontus en enklare frukost med juice och valfritt kaffe/te, färdiga mackor, yoghurt och rårörda bär och två olika typer av croissanter.

Lunch- och middagsmeny – 10.00 – en timme innan sista avgång

Lunch-och middagsmenyn på Pontus roterar och man ändrar rätterna titt som tätt. Nedan är några av rätterna som brukar återkomma och som är stora favoriter!

Räksmörgås på American Express Lounge by Pontus
Pontus XXL räksmörgås med rökt majonnäs och hackat ägg

Denna är riktigt populär bland besökarna har jag märkt, och med all rätt. Man snålar verkligen inte med räkorna och mackan levererar verkligen smakprofilen för den ikoniska räkmackan.

Klassiska köttbullar med moms på Pontus
Klassiska svenska köttbullar med inlagd gurka, potatismos, egengjord lingonsylt och brunsås

De ikoniska svenska köttbullarna med mos är också en riktig favorit hos Pontus – så himla god, och allting är hemlagat.

Laxsallad på American Express Lounge by Pontus
Sallad med eldad lax, avokado, mango, sojamarinerad shiitakesvamp, koriander, lime och cashewnötsdressing

Den här salladen är av en av mina favoriträtter. Numera beställer jag den varje gång den är tillgänglig. Den är magiskt god, känns fräsch och lätt och smakerna bara funkar så väl ihop. Jag är mycket imponerad av att Amex lyckas leverera en sådan här rätt, för den här salladen hade jag utan tvekan betalat 200 kr för på en vanlig restaurang. Varje gång jag tänker på laxsalladen blir jag hungrig. Rekommenderas starkt!

Viltskav på American Express Lounge by Pontus
Viltskav med skogssvamp, potatispuré & rönnbärsgelé

Jag tycker att det kan vara skönt att äta något varmt ibland och då är viltskaven den perfekta rätten i Amex-loungen. Supergod viltskav och potatispurén var magiskt len och god. Överlag en väldigt god rätt, men laxsalladen förblir min favorit på Amex-loungen!

Alla rätter kostar vanligtvis runt 200 kr om man beställer dem från ordinarie menyn. Oavsett vad är det tre lyckade rätter – och det handlar om att prova sig fram för att hitta sin favorit. 
Ingår hela dagen

Rött & vitt vin, öl, mineralvatten, läsk och juice

Frukt, chokladtryfflar, svenska bakverk samt hembakade kakor och snacks

Dagstidningar och magasin

Wi-Fi

American Express Lounge by Pontus, diverse svenska bakverk
American Express Lounge by Pontus, diverse svenska bakverk

Jag brukar avsluta varje besök på Pontus med en cappuccino och ett urval av deras goda efterrätter. De gör allting från grunden. Mums!

Sammanfattning

Amex-loungen på Arlanda är en riktigt bra lounge om man jämför med övriga utbudet på flygplatsen. Med sitt begränsade, men välsmakande utbud av mat och dryck är det en perfekt start på ens resa.

Av

12 Kommentarer

 1. Föröskte komma in i den här loungen men de sa att mitt Amex Guld inte funkar 🙁

 2. Blir lite deprimerad efter att ha läst et här inlägget, fattar inte att det finns en sån här lounge på Arlanda medans vi måste ruttna i SAS-loungen 🙁

  Funderar vekrligen på att skaffa platinum-kortet men det är lite dyrt för mig just nu 🙁

  Salladen ser magisk ut..

  Min syster har dock Platinum så ska försöka gå in där med henne nån gång

  • Damon Svara

   Bara så du vet så ingår ett extrakort som Platinum-medlem. Din syster kanske kan vara snäll och söka ett extrakort åt dig?

 3. American Express Platinum-kortet känns ju verkligen som en fullpott för en person som reser mycket och vill ha bra förmåner. Visste faktiskt inte om att den här loungen fanns – hur länge har den funnits?

  Rätt sjukt ändå hur mycket ett vanligt kreditkort kan lyfta ens resande..

 4. Hej
  Vad kostar rätterna i Pontus loungen för mig som platinum medlem?

  • Damon Svara

   Hej Per,
   Rätterna i Loungen är kostnadsfria för dig + 1 gäst som Platinummedlem. Det är fyra rätter som brukar rotera. Det går att beställa från vanliga menyn också men då till ordinarie pris.

 5. Hej,

  Kostar det ha med sig barn under 12 år eller går de in gratis?

  • Damon Svara

   Hej Malin,
   Den officiella regeln är att man som Platinum-medlem har gästningsrättigheter för en person. Det finns inga särskilda regler kring barn. Det jag vet är att barnen får följa med in, men om du redan bjudit in en person måste du betala för om barnen ska äta. Hoppas detta svarar på din fråga!

 6. Funkar inte Gold card i Arlanda ? Det står på hemsidan 1000 flygplatser i världen kan man besöka och bland annat Sverige.
  Om ja vad kostar det för att komma in för den som har kortet och om man har gäster med sig?
  Funkar det i Milan flygplats?

  • Damon Svara

   Hej Tarre,
   Gold Card ger tillgång till Priority Pass som ger en loungetillgång 4 gånger per år. Du kan hitta fullständiga listan på lounger som är anslutna till Priority Pass på deras hemsida: https://www.prioritypass.com/.

   American Express-loungerna, som Amex by Pontus-loungen på Arlanda är reserverat endast för Platinum och Centurion-medlemmar. Hoppas detta svarar på din fråga!

Skriv en kommentar