Idag lanserar American Express Points Plus med möjlighet till 8x högre poängintjäning genom Amex Platinum. 

Detta är en välkommen nyhet då jag vid flertal tillfällen påpekat att American Express har försämrat poängintjäningen på Amex Platinum till den punkt där jag personligen rekommenderat att man använder Amex Platinum enbart för de fantastiska förmånerna, som i min mening betalar för sig själva, och att man istället använder ett SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite för sina köp och för att maximera poängintjäningen.

Med lanseringen av Points Plus blir Amex Platinum återigen ett attraktivt kort för poängintjäning. I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om det nya medlemskapet.

Vad är Platinum Points Plus?

Man kan som Amex Platinum-medlem från och med idag betala en tilläggskostnad på 100 kr/månad för att få förbättrad poängintjäning av Membership Rewards. Med tillägget blir totalkostnaden för Amex Platinum med Points Plus-tillägget 750 kr/mån.

I korta drag ger Platinum Points Plus denna poängintjäning:

 • 2 Membership Rewards (2x) för varje krona spenderad på utvalda handlare (se lista nedan)
 • 4 Membership Rewards (4x) för varje krona spenderad på övriga köp i Sverige
 • 8 Membership Rewards (8x) för varje krona som spenderas i utländsk valuta
Handlare där det enbart erbjuds 2x poäng i Sverige:
 • IKEA
 • Ullared
 • ÖoB
 • Preem, ST1, OKQ8, Circle K
 • ICA, Axfood-butiker, Coop, Lidl, Bergendahl-gruppen (City Gross mfl)
 • Systembolaget

Är det värt att lägga till Platinum Points Plus?

Det kan absolut vara värt att lägga till Platinum Points Plus om man har hög nog spend på sitt Amex Platinum och inte har ett annat kreditkort (såsom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite).

Om vi ponerar att man har en årsspendering på 450 000 kr på sitt Amex Platinum, varav 20% är hos handlare som enbart erbjuder 2x poäng; 40% är köp inom Sverige, och 40% är köp utomlands skulle ett års spenderingar dra in 2 340 000 Membership Rewards.

Points Plus låter dig tjäna Avios snabbare som enklare tar dig till Qatar Airways Business Class!
Man kan genom Points Plus snabbare tjäna ihop Avios som i sin tur kan nyttjas till att boka Qatar Airways världskända Business Class

2 340 000 Membership Rewards kan i skrivande stund exempelvis konverteras till 117 000 British Airways Avios som även kan konverteras till Qatar Airways Avios. Dessa poäng räcker exempelvis för en tur och retur från Stockholm till Dubai i Business Class (90 000 Avios), eller nästan Stockholm till Maldiverna i Business Class (130 000 Avios).

Min personliga take är att om man har en spendering på över 300 000 kr per år att det kan vara värt att lägga till detta för att maximera poängintjäningen på Platinum-kortet. Detta i synnerhet just nu då framtiden för SAS Eurobonus fortsatt är oklar med tanke på alliansbytet till Skyteam.

Sammanfattning

Äntligen förbättrar Amex sitt Amex Platinum och poängintjäningen på kortet. Genom att lägga till Points Plus till sitt Amex Platinum-kort kan man få upp till 8x så hög poängintjäning för varje krona man spenderar vilket med rätt årlig spendering kan vara väldigt lukrativt.

Av

6 Kommentarer

 1. Hej Damon,

  Tack igen för en härlig sida med mycket nyttig information.

  När jag läser att du älskar Amex Platinum så utgår jag att du har kortet. Vilket i praktiken innebär att du har en spend på minst 300 000 kr per år. Kan du inte lägga upp en bloggsida kring hur du kommer upp i så mycket per år? Lägger du hyran och månads-autogiron på kortet? Vi har amex premium idag och har kunnat unna oss en 2-4-1 voucher vartannat år. Vi knappt rest business men fått ToR till Asien, vilket sparat en del. Dock ser jag inte hur vi kan maximera till Elite eller Platinum-nivå. Vi har en årsspendering på ca 450 000 kr men ca 180 000 kr av dessa är autogiro (hyra, prenumerationer etc.). Och många av dessa köp har gjorts på platser som inte accepterar Amex.

  Vore kul att kunna ändra ens vanor som man inte visste kan göras/bör göras för att maximera ett kort som kostar 9000 kr årligen.

  Mvh,
  B

  • Damon Svara

   Hej Badi! Tack för din fina kommentar! Jag ska se till att ta fram en sådan artikel som du nämner under kommande veckor!

   • Hej Damon,

    Hur går det med artikeln som Badi bad om. Går den att hitta/läsa?

    Stefan

    • Damon Svara

     Hej Stefan! Jag sätter just nu ihop en del content om bytet till SkyTeam men lovar att fixa detta ASAP. Om det är någon specifik fråga/fundering du har kan du alltid kommentera här eller mejla mig:)

 2. Tack för en bra artikel Damon.

  Om jag skaffar points plus till mitt Platina får även min fru som har ett extrakort kunna generera dessa högre poäng per köp?

  Stefan

  • Damon Svara

   Hej Stefan! Bra fråga — som jag förstått det, ja, då det är huvudkortet som avgör poängintjäningen för hela kortet.

Skriv en kommentar