Grattis! Du har hittat till min absolut viktigaste artikelserie – nybörjarguiden. Den kommer hjälpa dig kickstarta ditt lyxresande, och lära dig hur du kan uppgradera och maximera dina resor.
Med en helt vanlig inkomst och vanliga vanor och beteenden kan du komma iväg på minst en gratis resa i business class till USA eller Asien åtminstone en gång per år utan problem om du följer denna guide. För de allra flesta går det att åstadkomma mycket mer än så – vare sig det rör sig om fler resor eller att ta det ett steg längre och flyga first class.
Läs också: Josefine, 23 år, reste till New York i business class för 342 kr (ordinarie pris 25 000 kr)
Jag började själv med detta som tonåring och student, med en månadslön på under 20 000 kr i månaden. Jag kommer heller inte från någon rik eller privilegierad familj utan jag har lärt mig hur resebranschen funkat och genom små förändringar i min vardag lyckats resa världen runt till en bråkdel av kostnaden. Du kan läsa mer om mig här.
Jag kommer aldrig ljuga och säga att det är gratis att resa. För det är det inte. Målet med Lyxresan är att hjälpa dig att maximera värdet av varje krona som du spenderar på ditt resande.
Det finns kreativa sätt att både kunna resa oftare, och få en mycket bättre och lyxigare reseupplevelse.
Vem som helst kan få en mycket bättre och lyxigare reseupplevelse, ofta till och med billigare än en vanlig ekonomiresa. Man kan uppgradera sina reseupplevelser genom att strategiskt använda sig av flygbolagspoäng, hotellpoäng och kreditkort, och genom att samtidigt hålla sig uppdaterad på kampanjer på både hotell och flyg.
Jag har haft möjligheten att resa till några av världens mest fantastiska platser, på lyxiga flygplan och boendes på lyxiga hotell. Det var något som jag bara hade drömt om innan jag lärde mig de strategiska knepen som på många sätt låser upp resebranschen för en. Och allt mitt resande har mer eller mindre finansierats genom olika typer av flygbolags-och hotellpoäng.
Möt två olika par som ska resa till Japan.
Låt oss rita upp ett hypotetiskt scenario. Vi har två par som ska resa till Japan. Båda paren utgår från Göteborg och har satt en budget på 40,000 SEK som ska täcka både flyg, boende och nöjespengar i Tokyo. De ska vara i Tokyo under högsäsong, för körsbärsblomningen, i totalt 10 dagar.
Det första paret använder sig av olika sökmotorer, såsom Skyscanner och Momondo för att hitta bästa pris på sin resa till Tokyo. De väljer att boka en resa i economy class till Tokyo med ett stopp i Helsingfors på vägen, och betalar 10,000 SEK per person för flygresan.
Väl i Tokyo, har de 20,000 SEK att spendera på hotell, transport, nöjen och mat. I och med att de är två personer i en dyr stad så har de valt att boka halva sin vistelse på ett hotell, och andra halvan genom att hyra en liten lägenhet via Airbnb. De sträcker sin budget genom att ibland köpa färdigmat på dagligvaruhandel.
De har en fantastisk semester.
Det andra paret har tagit del av de tips och tricks som jag delar med mig av i nybörjarguiden och i bloggen, och har utan några större förändringar i sin vardag samlat ihop en massa SAS Eurobonuspoäng. De letar efter bästa möjliga biljett som går att få på poäng och får möjligheten att använda sina poäng till att åka till Tokyo i business class. De betalar totalt cirka 1000 SEK per person för flygresan i business class.
Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class
Väl i Tokyo, har de 38,000 SEK att spendera på hotell, transport, nöjen och mat. De har nu många fler möjligheter – de har möjligheten att bo hela vistelsen på ett lyxhotell, eller unna sig särskilda matupplevelser i Tokyo. Eller så sparar de 20,000 SEK till en framtida resa och får en billigare semester.
Även de har en fantastisk semester.
Poängen här är att strategiskt användande av flygbolagspoäng, samt att vara medveten om tips & tricks kan skapa en massa möjligheter för ens resande
Vissa människor vill spendera mindre pengar på sitt resande. Andra vill resa i business class eller first class, eller bo på de finaste hotellen. Vissa vill ta fler resor varje år, eller besöka ställen som annars är svåra att ta sig till, såsom Maldiverna.
Med rätt insikt i resebranschen och med en växande poängbalans, är det mesta möjligt.
Du behöver inte resa i tjänsten, eller tjäna storkovan för att kunna uppgradera ditt resande. Små förändringar i vardagen kan snabbt leda till din nästa lyxresa.
Sanningen är att lojalitetsprogrammen hos flygbolagen numera ofta är mer lönsamma för bolagen än deras huvudsakliga verksamhet. Lojalitetsprogrammen har skapat väldigt lukrativa samarbeten med banker, kreditkort och andra bolag som gör att du snabbt kan tjäna poäng utan att det ska behöva kosta dig något.
Du kan med andra ord tjäna en hel del poäng från dina vanliga beteenden – alltså genom saker som du ändå skulle göra. Du har alltså inget att förlora, och mycket att vinna.
I Lyxresans nybörjarguide kommer vi gå igenom grunderna i hur du kan bli en smartare resenär och uppgradera ditt resande. Vi kommer kickstarta din intjäning av poäng och ge dig den information du behöver för att kunna resa i business eller first class, och bo på de finaste hotellen.
Nästa artikel i serien: Resebranschen är byggd på lojalitetsprogram
20 Kommentarer
Jag är på. Helt klart
Hej Palle! Vad kul att du hoppar på tåget. Snart kommer du iväg på din nästa lyxresa! Hör av dig om du har några frågor, vill ha ett bollplank eller behöver hjälp :). Mvh Damon
Såld!!!!! Jättebra guide!!!
jag och min sambo har suttit och diskuterat nybörjarguiden hela veckan. fatta att SASpoäng och lite kortköp kan fixa det du beskriver ovan…
Tog ett tag att läsa allt men riktigt riktigt bra, jag har en förståelse av hur jag startar nu iaf. Har varit sugen på att lära mig detta länge nu men aldrig orkat ta tag
har tusentals frågor, e-postat dig 🙂
Super, jag har svarat på ditt mejl nu 🙂
Hej, idag kom amex SAS eurobonus premium med posten, dax att börja samla poäng.😀. Frun fick ett extrakort för att påskynda samlandet.// Jonas
Hej Jonas! Vad kul att höra. Kör hårt! Hör av dig om du behöver hjälp 🙂
Hej
Jag och min man skall med testa detta.
Hej Diana, superduper! Kör hårt, och lycka till! 🙂
Suveräna tips Damon!
Hej Braddie! Himla roligt att du tycker det. Hoppas du kommer igång med ditt poängsamlande. Bara höra av dig om du har några frågor! 🙂
Hej!!
Håller på och ska boka en bonus resa med SAS eller Lufthansa från Göteborg till Miami i november.
Hur ska jag tänka?
Jag har inte någon vautcher på Amex idag, kan man använda den långt efter man bokat?
Hur gör jag för att boka Buisness eller first clas?
Hej Mikael,
Det går tyvärr inte att använda vouchern på en existerande bokning så du måste ha tjänat in den och använda den vid bokningstillfället. Jag rekommenderar att följa tipsen här för att på enklaste sättet boka din bonusresa och hitta tillgänglighet: https://lyxresan.se/boka-din-forsta-bonusresa/
Mejla mig om du fortfarande har frågor eller funderingar 🙂
Hej och tack för att du delar med dig av din kunskap!
Nu har jag ett amex elite som ger bra eurobonuspoäng och silvermedlemskap på SAS.
Jag har ett par funderingar. När jag har möjlighet att resa är det normalt högsäsong och SAS verkar inte släppa bonusresor då, exempelvis över jul- och nyår. Nu kunde jag istället boka en 50% bonus (hade spenderat 150 tkr på amex) men det blev på Lufthansa som ingår i Star Alliance och flygskatt för två personer till LA från Arlanda via Frankfurt blev ca 6 500 kr). Hur kan man göra bonusresor under högsäsong med SAS eller med lägre skatt med Star Alliance?
Det andra är att det ganska ofta inte går att betala inköp med Amex. Finns det nåt vettigt sätt att kunna betala oftare med amex?
En tredje sak. Hur hittar jag lättast de bästa bonusresorna och snabbt innan de försvinner?
Tack på förhand
Göran
Hej Göran!
Det stämmer helt riktigt att SAS bonusplatser till vissa destinationer, särskilt under högsäsong (jul/nyår), går väldigt fort. Om man vill resa under högsäsong så rekommenderar jag att t.ex boka SAS-biljetterna 330 dagar innan (de släpps vid det tillfället). SAS har numera sänkt flygskatterna när man reser med andra Star Alliance-bolag, så man betalar runt 1500 kr/person istället för den gamla avgiften som var högre för Star Alliance-biljetten.
Det går att t.ex betala sina fakturor med Amex om man vill generera spendering och poäng, jag har skrivit kort om det här: https://lyxresan.se/2017/10/15/jag-kommer-inte-upp-150-000-kr-spenderat-om-aret-finns-det-nagot-hopp-mig-anda/
Jag har skrivit en guide om du hittar bonusresa på bästa sätt här: https://lyxresan.se/boka-din-forsta-bonusresa/
Mvh Damon
Hej!
Tack för en utförlig och bra guide!
Jag har förstått det som att de poäng som samlas in baseras helt på kalenderår. Om jag skulle skaffa ett Amex premium nu skulle jag inte hinna komma upp de nivåer som behövs för de bättre resebonusarna, eller har jag missförstått detta?
Är det värt att skaffa nu, eller bör jag vänta till Januari innan jag byter från min nuvarande cash-back kreditkortslösning?
Vänligen,
Oscar
Hej Oscar!
Amex-vouchern, som du får efter att du spenderat 150 000 kr, räknas som du säger på kalenderår. Däremot får du behålla alla intjänade poäng genom spenderingen, så jag hade inte väntat med att skaffa kortet, då det är två månader kvar till årsskiftet och du kan tjäna ordentligt med poäng fram tills dess. Kom ihåg att det är jul emellan, därmed ”enkla” poäng genom shopping och julklappar.
Med vänlig hälsning, Damon
Toppen 😀