Kreditkort

Kreditkort är grymt bra under rätt förutsättningar

Hemligheten till att kunna uppgradera sitt resande, som säkert är uppenbart vid det här laget, är att tjäna sina poäng via kreditkort. Jag tjänar flera hundratusen poäng per år genom att strategiskt använda mig av olika kreditkort. 

Och det är något som vem som helst kan göra – även du. 

I Sverige finns det ofta en återhållsamhet när det kommer till kreditkort – vi har nog alla hört historierna om att man blir fast med stora summor i ränta varje månad. Men, om man använder sig av kreditkort på rätt sätt, så kan det öppna upp för en hel del fantastiska möjligheter. Förutsättningen är bara att du kan betala av dina skulder på kreditkortet i helhet varje månad. Så länge du betalar av hela din skuld varje månad betalar du inga räntor eller avgifter. 

Du ska alltså behandla ett kreditkort precis som du skulle behandla ett bankkort, och bara handla för det du har medel att betala av i slutet av månaden. Jag började med mitt första kreditkort som student (utan att ha byggt upp särskilt stark kredit), så det är möjligt att börja på liten skala till att börja med och sedan öka med tiden.

Jag får en rekryteringsbonus när du blir godkänd genom min inbjudan till American Express. Detta erbjudande är det bästa offentliga erbjudandet som existerar för kortet. Tack för ditt stöd!


Din guide till olika svenska kredit-och betalkort

De svenska kredit-och betalkorten som är fokuserade på resande i Sverige är relativt få. Det finns ett antal kort som ges ut i samarbete med SAS, men även Norwegian och British Airways har sina egna kort i Sverige. American Express ger ut både kort under SAS varumärke (co-branded), och under sitt egna varumärke.

Fokus i den här artikeln kommer vara på de olika SAS-korten samt American Express egen-brandade kort. Anledningen till att British Airways kort inte tas upp är för att det helt enkelt är ett dåligt kort. Norwegians kort tar jag inte med på grund av att det inte tar dig närmre din nästa lyxresa.

Alla kort som är med i den här artikeln kan du säga upp när som helst – och få tillbaka årsavgiften för den del du inte förbrukat. Detta gäller oavsett om du betalat avgiften i förskott eller per månad. 

American Express

American Express är ett internationellt företag och ett av mina absoluta favoritföretag. Utöver det faktum att de erbjuder riktigt bra kort för den svenska marknaden, så är de även ett bolag som verkligen förstår sig på god service. Tidigare har Amex haft problemet att det inte accepterats hos så många butiker – men idag skulle jag säga att det snarare är undantaget än regeln att Amex inte accepteras i butik. I samband med att iZettle och liknande företag kommit in på marknaden med mobila betalterminaler så tar ofta även den lilla kiosken på hörnet Amex. Det är dock alltid smart att ha ett backup-kort (t.ex ett Mastercard eller Visa) för de gånger då Amex inte accepteras. Jag har varit med om en del olika reklamationsärenden och försäkringsärenden via American Express de senaste åren, och jag har alltid fått hjälp snabbt och enkelt utan att det varit något strul.

I Sverige ger American Express ut två olika kategorier av kort. De ger ut kort under sitt egna varumärke och det är s.k. betalkort (alltså inga kreditkort, mer om det senare). I det ingår bland annat American Express Platinum. Därutöver ger de även ut tre kort under SAS varumärke, bl.a SAS Eurobonus American Express Premium Card.

I den här artikeln tar jag upp de två SAS Amex-kort som jag tycker är bäst och skapar mest värde, och som snabbast tar dig ut i världen på roliga resor.

American Express Platinum Card är ett riktigt bra kort med många fantastiskt bra förmåner, men är dyrt och ger sämre poängintjäning, men jag har skrivit ett inlägg om kortet här om du är intresserad. 

SAS Eurobonus American Express Premium Card – det bästa kortet för en nybörjare

Kreditkort: SAS EuroBonus American Express Premium Card
SAS EuroBonus American Express Premium Card

SAS Eurobonus American Express Premium Card är idag det bästa kortet för en nybörjare som vill börja samla poäng via kreditkort. De poäng som du tjänar förs månatligen över till SAS. Anledningen till att detta kort är det bästa kortet när man börjar sitt poängsamlande är att det kommer med en hel drös bra förmåner fast till en låg årskostnad. Du tjänar poäng på alla köp som du gör och får därutöver en del förmåner som gör ditt resande och din vardag enklare. Läs mer om kortet i detalj här.

Kortet är gratis de första tre månaderna. 

Årskostnad: 900 kr första året, därefter 1200 kr/år
Välkomstbonus: 12000 Eurobonuspoäng (värt cirka 1500:-) efter att du spenderat 15000 kr inom 3 månader när du blir inbjuden och söker via oss. Klicka HÄR för att få en inbjudan.

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 12 000 Eurobonuspoäng (värde 1500:-) efter att du spenderat 15 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 15 Eurobonuspoäng per 100 kr på allt du spenderar
 • 30 Eurobonuspoäng per 100 kr på allt köp hos SAS
 • Vid 150 000 kr spenderat på ett kalenderår, får du en rabattvoucher som ger upp till 2 personer 50% rabatt på en bonusresa hos SAS och Star Alliance. Reser du själv betalar du alltså 50% av det ordinarie poängpriset, och reser ni två personer så betalar ni endast för en. I följdartiklar berättar vi mer om hur du kan öka din spendering.   Läs mer om hur du använder rabattvouchern och bokar bonusresa här
 • Ett extrakort ingår, vilket gör att exempelvis din partner också kan handla med kortet, och ni kan således tjäna poängen snabbare. Helt utan extra kostnad.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites.
 • En riktigt bra reseförsäkring som täcker dig, din maka/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk, och jag har t.ex under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst. Läs fullständiga försäkringsvillkor för Premium här. 

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER


SAS Eurobonus American Express Elite Card – ett riktigt bra kort när du kommit igång med ditt poängsamlande

Kreditkort: SAS EuroBonus American Express Elite Card
SAS EuroBonus American Express Elite Card

SAS Eurobonus American Express Elite Card är ett riktigt bra kort och det bästa kortet om man vill tjäna en hel del poäng till SAS. Precis som Premium-kortet förs poängen du tjänar månatligen över till ditt SAS-konto. Det här kortet är väsentligt dyrare än Premium-kortet, och kostar i dagsläget 4000 kr/år. Det kommer med högre poängintjäning, två rabattvouchers, Silverstatus hos SAS, concierge-service och bättre försäkring.  Jag brukar säga att det här är ett perfekt kort att uppgradera/ändra till när man väl kommit igång med sitt poängsamlande, och kanske åkt på sin första bonusresa. Läs mer om kortet i detalj här. 

Kortet är gratis första månaden.

Årskostnad: 4400 kr första året, därefter 4800 kr/år
Välkomstbonus: 18000 Eurobonuspoäng (värde cirka 2250:-) efter att du spenderat 20000 kr inom 3 månader när du blir inbjuden och söker via oss. Klicka HÄR för att få en inbjudan

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 18 000 Eurobonuspoäng (värde 2250:-) efter att du spenderat 20 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 20 Eurobonuspoäng per 100 kr på allt du spenderar
 • 30 Eurobonuspoäng per 100 kr på allt köp hos SAS
 • 2 st rabattvouchers som ger upp till 2 personer 50% rabatt på en bonusresa hos SAS och Star Alliance. Första vouchern får du vid 150 000 kr spenderat under ett kalenderår. Den andra får du vid 300 000 kr spenderat under ett kalenderår. Reser du själv betalar du alltså 50% av det ordinarie poängpriset, och reser ni två personer så betalar ni endast för en. I följdartiklar berättar jag mer om hur du kan öka din spendering.   Läs mer om hur du använder rabattvouchern och bokar bonusresa här. 
 • Du är alltid minst Silver-medlem hos SAS. Du får 20 000 statusgrundande poäng per år, vilket kan hjälpa dig på traven med att kvalificera för nästa medlemsnivå. Som Silver-medlem hos SAS får du ökad prioritet inom Star Alliance och hos SAS, du får loungetillgång under sommar och jul och får alltid checka in ett extra bagage när du flyger med SAS, oavsett bagagegränserna på biljetten. Läs mer om Silver-status här. 
 • Tillgång till concierge-service som bl.a kan ordna reservationer på restauranger, tips på destinationer, gästlista på nattklubb m.m. Du blir även inbjuden till utvalda event.
 • Tre extrakort ingår, vilket gör att ni kan bli totalt fyra personer som samlar poäng ihop. Helt utan extra kostnad.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites.
 • En riktigt bra reseförsäkring som täcker dig, din maka/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk, och jag har t.ex under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst. Läs fullständiga försäkringsvillkor för Elite här. 

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER


Mastercard

SEB Kort har i samarbete med SAS släppt två olika kreditkort som man kan tjäna SAS-poäng på. Korten är inte lika bra som American Express-korten och fungerar bäst som ett komplement till ett Amex-kort. Jag rekommenderar alltså att man har både ett American Express-kort och ett Mastercard/VISA (ett vanligt bankkort funkar givetvis också). Önskar man tjäna Eurobonuspoäng på köp man gör med ett icke-Amexkort är alltså ett av nedanstående kort ett bra alternativ.

SAS Eurobonus World Mastercard – ett utmärkt komplement till Amex

Kreditkort: SAS EuroBonus World Mastercard
SAS EuroBonus World Mastercard

SAS Eurobonus World Mastercard är det billigare av de två korten och kostar första året 197,50 kr och därefter 395 kr/år. När det kommer till förmåner och intjäning så är kortet sämre än det billigare Amex-kortet (SAS Eurobonus American Express Premium Card), så den enda anledning att inskaffa det här kortet är att få poäng på köp som inte går att göra med ett American Express.

Årskostnad: 197,50 kr per år första året, därefter 395 kr/år
Välkomstbonus: 3000 Eurobonuspoäng efter tre köp inom 30 dagar

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 3000 Eurobonuspoäng efter tre köp inom 30 dagar.
 • 10 Eurobonuspoäng per 100 kr på köp i svenska kronor, 15 Eurobonuspoäng per 100 kr på köp i utländsk valuta, 20 Eurobonuspoäng per 100 kr vid köp hos SAS.
 • Reseförsäkring ingår. Amex försäkring är generellt mycket starkare. Läs mer om SAS Eurobonus World Mastercards försäkring här. 
 • Du kan mot 95 kr/år få ett extrakort, som gör att du kan tjäna poäng snabbare. Görs tre köp på extrakortet inom 30 dagar från att du aktiverar det får du dessutom 1000 Eurobonuspoäng som välkomstbonus.
 • Du tjänar poäng för upp till 200 000 kr spenderat per år, därefter ingen poängintjäning. Vid högre spendering behöver du Premium-kortet nedan.

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER


SAS Eurobonus World Mastercard Premium – när man tagit sitt poängsamlande till nästa nivå

Kreditkort: SAS EuroBonus World Mastercard Premium
SAS EuroBonus World Mastercard Premium

SAS Eurobonus World Mastercard Premium är ett konkurrenskraftigt kort och ett som kommer med en hel del fördelar och högre intjäning, men också med en betydligt högre prislapp än det andra Mastercardet som SEB ger ut. Det här kortet ger bland annat 1000 statusgrundande poäng per månad och kombinerat med SAS American Express Elite så kan man alltså tjäna 32 000 statusgrundande poäng per år utan att sätta sin fot på ett flygplan. Det krävs 45 000 statusgrundande poäng per år för att kvalificera som guldmedlem hos SAS.

Årskostnad: 1495 kr/år
Välkomstbonus: 10 000 Eurobonuspoäng efter tre köp inom 30 dagar

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 10 000 Eurobonuspoäng efter tre köp inom 30 dagar.
 • 15 Eurobonuspoäng per 100 kr på köp i svenska kronor, 20 Eurobonuspoäng per 100 kr på köp i utländsk valuta, 25 Eurobonuspoäng per 100 kr vid köp hos SAS.
 • Du får 1000 statusgrundande poäng varje månad som du har kortet. De statusgrundande poängen går inte att använda, utan det enda de gör är att hjälpa dig gå upp i status hos SAS. Med andra ord kan det bli enklare att kvalificera för t.ex Gold-nivå hos SAS med denna bonus.
 • Obegränsad poängintjäning (jmf. med vanliga SAS Mastercard som stryper poängintjäning vid 200 000 SEK spenderat på ett år)
 • Fly Premium: möjlighet till att boka bonusresor i SAS Plus eller SAS Business men betala för SAS Go (economy), vissa villkor måste uppfyllas. Läs mer nedan.
 • Reseförsäkring ingår. Amex försäkring är generellt mycket starkare. Läs mer om SAS Eurobonus World Mastercard Premium försäkring här. 
Fly Premium

Fly Premium låter dig boka en bonusresa i SAS Plus eller SAS Business men endast betala poängpriset för en ekonomibiljett. Inom Fly Premium finns det fyra olika nivåer, som avgör vilken typ av rabatt du kan få och hur ofta du kan utnyttja rabatten. Nivån avgörs av totalt samlade poäng på ditt SAS Eurobonus-konto de senaste 12 månaderna. Fly Premium-rabatten gäller i dagsläget endast på tur och retur-resor och gäller endast under förutsättning att det finns bonusplatser tillgängliga i SAS Plus eller SAS Business. SEB har sagt att man ämnar att ordna rabatten även på enkelresor men detta har ännu inte skett.

I totalt samlade poäng ingår alltså allting: från poäng som kommer från Amex och Mastercard, till vanliga flygningar, till poäng från shoppingportaler och hotell.

 

Antal poäng senaste 12 mån* Flyg i, men betala för economy Res till Antal ggr
0 (grundnivå) SAS Plus Skandinavien 1 bonusresa
+ 50 000 SAS Plus Europa Obegränsat
+ 100 000 SAS Plus Världen Obegränsat
+ 200 000 SAS Plus eller SAS Business Världen Obegränsat

* I totalt samlade poäng ingår alltså allting: från poäng som kommer från Amex och Mastercard, till vanliga flygningar, till poäng från shoppingportaler och hotell.

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER

21 Kommentarer

 1. yens-jens lansman Svara

  hej, ett par frågor…
  1. måste man alltså ev. betala och göra en anmälan för alla dessa hotelkedjor var för sig:
  “Genom ditt Platinum-kort får du status hos flera hotellprogram, vilket i sin tur ger dig förmåner såsom gratis frukost, uppgraderingar, loungetillgång, välkomstgåvor o.s.v. I dagsläget ingår följande hotellstatusar i Platinum-kortet:”
  2. jag har ju ett amex platinum sedan flera år (+ 2.500.000 points) och sas silver kort, skulle du i min sits alltså skaffa ett sas/amexkort, är mycket i grekland och där är de inte så förtjusta i amex, men jag flyger minst 25-30 ggr/år, kanske mer om jag tänker efter
  bra sida föresten
  mvh
  y-j l

  • Damon Svara

   Hej Yens-Jens,

   1) Ja, du måste anmäla dig till hotellkedjorna för sig själv men det sker jättesnabbt via Amex hemsida. Det tar någon minut så är du anmäld till alla program du vill – behöver du hjälp är det bara att du hör av dig.

   2) Jag tycker att Platinum-kortet är toppen för förmånerna, men för intjäningen och för att kunna resa i business och first class med poängen rekommenderar jag verkligen att skaffa ett SAS-kort som komplement till ditt Amex Platinum.

 2. Hej Damon,
  Tack för en grym sida och många värdefulla tips. Tänkte säga upp mitt Elite kort eftersom jag inte når upp i 300k spend per år (har ett premium sedan tidigare så det får räcka). Vet du vad som händer med den förskottsbetalda årsavgiften samt de bas eurobonuspoäng man fått?
  Mvh
  Daniel

  • Damon Svara

   Hej Daniel! Stort tack. Säger du upp ditt Elite-kort får du tillbaka årsavgiften för den del som du inte har använt :). Poängen och eventuell voucher du tjänat får du också behålla.

   • Hej Damon! Jättebra sida! Ang. SAS Elite American Express. Funderar att skaffa kortet. När det gäller status hos hotellkjedjor, vilka är dessa ? Hur mycket brukar man få i kredit om man inte har jättehög inkomst ? Gott Nytt År 2019!

 3. Hej Damon,

  Tack för en innehållsrik sida! Grymt jobbat!

  Har en fråga dock.

  För att man ska få 2 for 1 vouchern krävs att jag spenderar 150 000 på Amexkortet. Eller kommer den spenderingen att tillgodoräknas om jag även har SAS eurobonus mastercard? Eller man måste skilja på dem två korten och där det är eurobonusen som tillgodräknas?

  tack på förhan!

  • Damon Svara

   Hej Daniel!

   Stort tack! Det krävs att du spenderar 150 000 kr på Amex-kortet, spending på andra kort räknas tyvärr inte! Däremot ett utmärkt tillfälle att skaffa kortet nu vid årsskiftet så man har hela 2019 på sig att uppnå vouchern.¨

   God fortsättning!

 4. Om man har redan samlat poäng med SAS kan man använda dem med den Amex 2-4-1 voucher? Eller måste man använda dem poäng som man tjänar efter man fick kortet?

  • Damon Svara

   Hej Angel! Så länge du har poängen går det att använda Amex 2-4-1. Du behöver inte ha tjänat poängen med Amexet :).

 5. Ang välkomstbonusar och byten av korttyp
  1 Kan man få välkomstbonus och ”bli värvad-bonus” för både SAS Amex och SAS Mastercard om man ansöker ungefär vid samma tidpunkt?

  2 Om jag skaffar Amex kan jag efter en tid värva min sambo till Amex även om hon blivit tilldelad ett Amex extrakort knutet till min eurobonus och mitt konto?

  3 Kan man byta till billigare variant av SAS Amex och SAS Mastercard innan gratisperioden på tre månader löpt ut? Sker detta kostnadsfritt och utan förlust av bonus? Hittar ingen info som talar emot att detta ska vara möjligt..

  • Damon Svara

   Hej Anders,
   1. Ja, det kan du.
   2. Ja, det kan du.
   3. Ja, det kan du göra. För att få bonusen på ett Amex-kort så finns det ett spenderingskrav, mellan 15000-20000 kr beroende på vilket kort för att få välkomstbonusen. Det är därefter fritt fram att byta kortet om du t.ex vill gå till ett billigare kort.

 6. Hej,

  Har en fråga angående 150k gränsen.
  Om jag vet att jag inte kommer nå detta under ett kalenderår är det värt för mig att skaffa ett amex kort då eller finns det något annat som passar bättre?

 7. Hej!

  Har både SAS amex premium samt amerikan platina tack vare dig 😉
  undrar dock om du tycker att man ska använda dessa när man handlar i utland och betalar diverse avgifter (sas amex) för att tjäna in poäng eller om man ska använda norwegians kort i utland (slippa betala högre avgifter som med amex) ?

  Göra uttag från atm använder jag Norwegians

  Mvh

  • Damon Svara

   Hej!
   Jag tycker att du ska använda dig av SAS Amex för att nå spenderingskravet. Därefter bör du använda SAS Amex Platinum för utländsk valuta då du får 3x poäng för köp som genomförs i annan valuta.

   Med vänlig hälsning, Damon

 8. Hej! Fantastisk hemsida!
  Har mailat dig en drös frågor om korten och hoppas du orkar svara 🙂

  Tack för att du delar med dig av all din kunskap!

  Mvh
  Anneli

  • Damon Svara

   Hej Anneli,

   Stort tack!

   jag har svarat på ditt mail! 🙂

   Med vänlig hälsning, Damon

 9. Hej

  Räknas extrakortets spend in också? Alltså ett amex elite plus extrakort till partner. 75k var på dem blir en 2 4 1 voucher?

  • Damon Svara

   Hej Anders,
   Japp, all spendering på extrakorten räknas mot huvudkortinnehavaren. I det här fallet skulle din partners spendering räknas mot de 150 000 kr som ska spenderas för att få vouchern. Med vänlig hälsning, Damon

Skriv en kommentar