fbpx

American Express Lounge by Pontus, Stockholm-Arlanda, Terminal 5

Vem får tillgång? American Express Platinum och Centurion-medlemmar, plus en gäst per medlem.
Hur ser öppettiderna ut? Nuvarande corona-anpassade öppettider: 6.00-18.00 söndag-fredag. Lördagar 06.00-17.00.
Hur ser utbudet ut? Frukost som serveras 05.00-10.00, därefter a la carte med val av fyra huvudrätter. Lättare tilltugg hela dagen. Läsk, juice, kaffe/te och vin ingår i besöket. Större utbud av mat och dryck finns tillgängligt mot tillägg.
Snabba tankar: Absolut den bästa loungen på Arlanda för de som har tillgång – en skön och lugn oas med god mat och fin service.

Läs om loungen på American Express hemsida

Det finns inget bättre sätt att påbörja sin resa än att göra det i en grym lounge. En gemensam nämnare för de flesta loungerna är att de har ett syfte: att göra det enklare för resenärer att koppla av eller arbeta innan man ska flyga. I loungerna finns det oftast gratis mat och dryck. Det som skiljer sig åt lounger emellan är dock hur bra loungerna är. De flesta lounger har ett enklare buffeutbud och dryck samt bekväma säten, medan andra lounger har a-la-carte menyer och fantastiska utbud av viner och spriter.

För ett par år sedan öppnade American Express sin egna lounge i en avskild del av restaurangen Pontus in the Air på Arlanda. Den är öppen för American Express Platinum och Centurion-medlemmar. Detta har snabbt blivit en av mina favoritlounger och det är enligt mig utan tvekan den bästa loungen i Norden.


American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Loungen är enkel att hitta – tar man vänster efter att ha gått igenom taxfreebutiken som ligger precis efter säkerhetskontrollen och fortsätter gå fram hamnar man till slut på Pontus.

Väl uppe i restaurangen är det bra att ha sitt Amex-kort samt boardingpass redo. Man leds då in i den lilla ”inbokade kuben” där Amex-loungen ligger.

Loungen är liten men duglig för syftet – det är oftast rätt lugnt i loungen. För mig som 99 av 100 gånger reser privat är avkoppling alltid målet. Till skillnad från SAS-loungen som ofta är överfull och högljudd så brukar jag tycka att Amex-loungen blir en lugn oas på Arlanda.

Nedan har jag tagit några bilder på hur loungen ser ut – den är som sagt inte jättestor och rymmer kanske 40 personer totalt.

American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Det finns bordsplatser för sällskap om två eller fyra personer, och man kan också sitta vid ett långbord som blickar ut mot terminalen om man besöker loungen själv.

Mat och Dryck

Jag tycker generellt att Pontus håller hög klass på maten. Utbudet är litet men det som finns på menyn brukar hålla hög nivå. De har också varit bra på att kunna hantera allergier i min erfarenhet. Min sambo är glutenallergiker och de har bl.a löst glutenfritt bröd till hennes räkmacka när vi har frågat.

I loungen har man två menyer: en frukostmeny och en lunch-och middagsmeny. Därutöver serverar man enklare tilltugg under hela dagen med fikabröd, frukt och nötter. Menyn är roterande och brukar vanligtvis bytas ut månadsvis. Den senaste menyn hittar du alltid direkt på Pontus in the Airs hemsida. Det brukar som regel finnas fyra huvudrätter att välja på under lunch-och middagsserveringen.

Allt jag tar upp i detta inlägg ingår kostnadsfritt i ditt besök, du behöver alltså inte betala något för maten eller drycken. Du har däremot alltid möjlighet att beställa från Pontus in the Airs ordinarie mat-och dryckesmeny om du vill ha något utöver det som erbjuds i loungen.

Frukostmeny – serveras mellan 06.00-10.00 dagligen
Frukost på Pontus in the Air
Frukost på Pontus in the Air

Numera serverar Pontus en enklare frukost som består av juice och valfritt kaffe/te, färdiga frallor, yoghurt med rårörda bär samt pain au chocolat och vanlig croissant. Jämfört med lunch-och middagsutbudet tycker jag att frukosten inte riktigt håller samma nivå.

Lunch- och middagsmeny – 10.00 och framåt

Lunch-och middagsmenyn på Pontus roterar och man ändrar rätterna månadsvis. Nedan är några olika bilder från måltider som jag fått njuta av i loungen.

Räksmörgås på American Express Lounge by Pontus
Pontus XXL räksmörgås med rökt majonnäs och hackat ägg

Denna är riktigt populär bland besökarna har jag märkt, och med all rätt. Man snålar verkligen inte med räkorna och mackan levererar verkligen smakprofilen för den ikoniska räkmackan.

Klassiska köttbullar med moms på Pontus
Klassiska svenska köttbullar med inlagd gurka, potatismos, egengjord lingonsylt och brunsås

De ikoniska svenska köttbullarna med mos är också en riktig favorit hos Pontus – så himla god, och allting är hemlagat.

Laxsallad på American Express Lounge by Pontus
Sallad med eldad lax, avokado, mango, sojamarinerad shiitakesvamp, koriander, lime och cashewnötsdressing

Den här salladen är av en av mina favoriträtter. Numera beställer jag den varje gång den är tillgänglig. Den är magiskt god, känns fräsch och lätt och smakerna bara funkar så väl ihop. Jag är mycket imponerad av att Amex lyckas leverera en sådan här rätt, för den här salladen hade jag utan tvekan betalat 200 kr för på en vanlig restaurang. Varje gång jag tänker på laxsalladen blir jag hungrig. Rekommenderas starkt!

Viltskav på American Express Lounge by Pontus
Viltskav med skogssvamp, potatispuré & rönnbärsgelé

Den här viltskaven var också riktigt god och potatispurén var både len och smörig.

Senapsstekt strömming med potatispuré, rårörda lingon och skirat smör
Senapsstekt strömming med potatispuré, rårörda lingon och skirat smör

Även denna senapsstekta strömming höll hög nivå. Generellt skulle jag säga att huvudrätterna hos Pontus faktiskt håller väldigt hög nivå.

Alla rätter kostar vanligtvis runt 200 kr om man beställer dem från ordinarie menyn. 
Ingår hela dagen

Rött & vitt vin, öl, mineralvatten, läsk och juice

Frukt, chokladtryfflar, svenska bakverk samt hembakade kakor och snacks

Dagstidningar och magasin

Wi-Fi

American Express Lounge by Pontus, diverse svenska bakverk
American Express Lounge by Pontus, diverse svenska bakverk

Jag brukar avsluta varje besök på Pontus med en cappuccino och ett urval av deras goda efterrätter. De gör allting från grunden. Mums!

Sammanfattning

Amex-loungen på Arlanda är en riktigt bra lounge om man jämför med övriga utbudet på flygplatsen. Med sitt begränsade, men välsmakande utbud av mat och dryck är det en perfekt start på ens resa.

Av

18 Kommentarer

 1. Föröskte komma in i den här loungen men de sa att mitt Amex Guld inte funkar 🙁

 2. Blir lite deprimerad efter att ha läst et här inlägget, fattar inte att det finns en sån här lounge på Arlanda medans vi måste ruttna i SAS-loungen 🙁

  Funderar vekrligen på att skaffa platinum-kortet men det är lite dyrt för mig just nu 🙁

  Salladen ser magisk ut..

  Min syster har dock Platinum så ska försöka gå in där med henne nån gång

  • Damon Svara

   Bara så du vet så ingår ett extrakort som Platinum-medlem. Din syster kanske kan vara snäll och söka ett extrakort åt dig?

 3. American Express Platinum-kortet känns ju verkligen som en fullpott för en person som reser mycket och vill ha bra förmåner. Visste faktiskt inte om att den här loungen fanns – hur länge har den funnits?

  Rätt sjukt ändå hur mycket ett vanligt kreditkort kan lyfta ens resande..

  • Har besökt longen i flera år ändå från dagen den öppnades. Tyvärr kvaliteten har förändrats till det sämre genom åren. Inte bara matutbudet men framför allt attityden från personalen. Den manliga personalstyrkan verkar vara väldigt högfärdiga och kaxiga. Väntetiden för att komma in I loungen har varit plus 20 minuter i skrivande stunden, trots att det inte varit fullt i lokalen.
   Synd att något som borde vara lyxigt och bra känns mindre bra numera.

   • Damon Svara

    Hej Anna! Håller med om att Pontus har blivit lite sämre nu efter Covid, jag hoppas verkligen de rycker upp sig snart. Jag förstår det som att de har haft utmaningar med personal som slutat och att det tar tid att anställa nya; och dessutom tar det någon månad innan ny personal får godkänt att arbeta på Arlanda. De är medvetna om problemet verkar det som så jag är säker på att vi inom kort ser en förbättring och tillbaka till den höga nivå vi har förväntat oss av Pontus 🙂

 4. Hej
  Vad kostar rätterna i Pontus loungen för mig som platinum medlem?

  • Damon Svara

   Hej Per,
   Rätterna i Loungen är kostnadsfria för dig + 1 gäst som Platinummedlem. Det är fyra rätter som brukar rotera. Det går att beställa från vanliga menyn också men då till ordinarie pris.

 5. Hej,

  Kostar det ha med sig barn under 12 år eller går de in gratis?

  • Damon Svara

   Hej Malin,
   Den officiella regeln är att man som Platinum-medlem har gästningsrättigheter för en person. Det finns inga särskilda regler kring barn. Det jag vet är att barnen får följa med in, men om du redan bjudit in en person måste du betala för om barnen ska äta. Hoppas detta svarar på din fråga!

 6. Funkar inte Gold card i Arlanda ? Det står på hemsidan 1000 flygplatser i världen kan man besöka och bland annat Sverige.
  Om ja vad kostar det för att komma in för den som har kortet och om man har gäster med sig?
  Funkar det i Milan flygplats?

  • Damon Svara

   Hej Tarre,
   Gold Card ger tillgång till Priority Pass som ger en loungetillgång 4 gånger per år. Du kan hitta fullständiga listan på lounger som är anslutna till Priority Pass på deras hemsida: https://www.prioritypass.com/.

   American Express-loungerna, som Amex by Pontus-loungen på Arlanda är reserverat endast för Platinum och Centurion-medlemmar. Hoppas detta svarar på din fråga!

 7. Precis sökt Platinum kortet ska bli roligt att besöka loungen på min nästa resa

Skriv en kommentar