Den senaste tiden har jag fått en hel del frågor om COVID-19 och dess effekter på resande och poängsamlande. Jag tänkte att det var god tid att skriva ett inlägg som går igenom mina egna tankar kring COVID-19 och hur tiden framåt kommer att se ut. Det har varit ett par månader nu där det varit omöjligt att resa, och det är oklart hur tiden framåt faktiskt kommer se ut.

Samhället står inför stora utmaningar, reseindustrin likaså

Det är onekligen tuffa tider för samhället som stort, och det för med sig en rad effekter, där bland annat reseindustrin tar hårda slag av att resandet mer eller mindre har upphört helt.

Även om reseindustrin är ansträngd idag är jag helt övertygad om att den kommer återhämta sig och att resandet sakta men säkert under kommande månader kommer att återuppta och återgå till det normala. Jag har försökt sammanställa några av de vanligaste frågorna jag får från läsare och svara på dem. Det är viktigt att veta att det inte finns någon absolut sanning just nu – utan detta är min bild av situationen.

Jag kommer fortsätta blogga under den här tiden och fortsätta skapa artiklar och content som hjälper er att komma ut i världen, lagom till när saker går tillbaka till det normala. För en sak är jag helt övertygad över: normalt kommer att komma tillbaka. Tills dess drömmer jag mig bort till resandet. Till kulturen i Lissabon, till New York-trafiken, till maten i Thailand. Till att få skatta, träffa vänner och uppleva nya saker.

Svar på vanliga frågor från läsare

Kommer SAS att gå i konkurs?

Jag ser det som väldigt osannolikt att SAS skulle gå i konkurs. SAS har en viktig samhällsfunktion i Norden då SAS till stor del ansluter Norden till omvärlden. Den danska och svenska staten som tillsammans äger närmare 30% av SAS har räddat SAS ur flera självförvållade kriser och det känns konstigt att man inte skulle göra det nu när SAS sedan ett tag tillbaka är lönsamt, och där dem faktiskt inte kan hållas ansvariga för den pågående krisen. Värt att tänka på är att COVID-19 slagit ut nästan alla flygbolag globalt – oavsett hur lönsamma dem varit invandes – och utan statligt stöd kommer en hel industri, som står för miljontals jobb att falla. Sannolikheten att man låter att flygbolagen och reseindustrin går i konkurs är därmed väldigt liten: deras ekonomiska samhällsfunktion är helt enkelt alldeles för viktig. Det som också är positiva indikationer är att SAS under coronakrisen flertal gånger fått stöd av de olika nordiska regeringarna.

Ska jag fortsätta samla poäng under den här tiden?

Ja, det tycker jag. Jag fortsätter att samla poäng som vanligt under den här tiden och jag rekommenderar andra att göra detsamma. Det finns ingenting som tyder på att man ska sluta spendera på sina American Express-kort, eller sluta följa andra intjäningstips. Så småningom kommer man kunna resa igen, och då är det toppen att ha poäng att spendera för att komma iväg på en efterlängtad resa.

När kommer allt återgå till det normala?

Det här är en komplex fråga. UD har lyft reserestriktionerna för stora delar av Europa, men det finns fortfarande utmaningar i och med att läget även i Europa verkar ändras på veckobasis. Utrikesdepartementet (UD) har gjort en avrådan för resor utanför Europa fram till den 15 november 2020, varefter en ny bedömning kommer göras. Nu är det viktigt att vara uppmärksam på utvecklingen i samhället. Jag har själv bokat en bonusresa under julen till Asien som jag verkligen hoppas att vi kommer iväg på. I och med att det är en bonusresa, så är den fullt avbokningsbar fram till 24 timmar innan avgång. Jag längtar till resan men är också inställd på att jag kan bli tvungen att avboka den.

Bör jag resa någonstans just nu?

Det sker mycket debatt kring den här frågan nu. Flera läsare har hört av sig och berättat om resor till Portugal, Spanien och liknande under sommaren där flera haft trevliga resor, även om det är en mer krystad stämning och maskkrav är vanligt. Generellt skulle jag säga att man ska följa den avrådan som UD gör. Res om du måste, men stanna annars hemma.Det kommer snart en dag där du kan resa utan stressen, oron och risken för att fastna någonstans.

Kan man boka bonusresor hos SAS just nu?

Det går bra att boka bonusresor som flygs av SAS just nu. Bokning sker som vanligt via SAS hemsida. SAS har lyft begränsningen för att boka nya bonusresor för resa med Star Alliance-bolag. Däremot går det inte att boka detta online just nu, utan det gäller att ringa in till SAS för att genomföra bokningen. Jag hoppas att man snart öppnar upp möjligheten att boka online inom kort, allt med att läget normaliseras.

Finns det extra bra tillgång av bonusplatser nu?
Det finns ovanligt god tillgång av bonusplatser i SAS Business Class till alla SAS destinationer

Ja, det finns väldigt god tillgång av bonusplatser i business class hos SAS egna flyg. Det finns gott om bonusplatser i business class till de flesta av SAS egna destinationer – både till USA och Asien. Det finns platser under sensommaren, men även höst och mot jul och årsskifte 2021. Bonusbiljetter är avbokningsbara fram till 24 timmar innan avgång. Det går därmed att boka och sedan avboka beroende på hur situationen ser ut närmare ens avgång. Jag rekommenderar att man tar tillfället i akt och bokar resor nu.


Det är onekligen tuffa tider just nu men jag är övertygad om att saker komma vända snart. Jag finns fortsatt tillgänglig här för att svara på frågor och hjälpa till kring resandet. Om du vill bolla tankar, prata resor eller har några funderingar är det bara att höra av dig till mig genom att skicka ett mejl här.

Av

11 Kommentarer

  • Damon Svara

   Nej, inte alls! Ligger lite lågt just nu, men jobbar på nya artiklar och content. Håll ut! Tack!

 1. Hej.

  Du skrev att det finns bra tillgång av bonusplatser, kan du ge några exempel?

  Mvh/Sandra

  • Damon Svara

   Hej Sandra! Generellt finns det god tillgång till alla SAS destinationer, men extra bra tillgång till t.ex New York, Chicago och Boston där det finns två platser mer eller mindre varje dag under höst och runt jul 2020.

 2. Oroliga tider men ser verkligen fram emot att förohppningsvis få resa. Har bokat en singapore business class resa i november som jag verkligen hoppas blir av

  • Damon Svara

   Hej David! Det är verkligen oroliga tider. Jag tror att du kommer komma iväg till Singapore i november, saker bör ha lugnat ner sig tills dess!

Skriv en kommentar