Jag lovordar ofta Amex Platinums reseförsäkring. Det är en väldigt bra försäkring och jag har genom åren som Platnum-kund behövt utnyttja den flera gånger och alltid varit nöjd med upplevelsen. I det här inlägget tänkte jag gå igenom försäkringsskyddet. Jag kommer också berätta om min senaste resa till Grekland i somras, där jag stukade foten och var tvungen att söka vård via försäkringen.

Som alltid med försäkringar vill jag göra en kort friskrivning att nedanstående enbart är en överblick av skyddet, och för att se fullständiga villkor, undantag och liknande så rekommenderar jag att man läser de fullständiga försäkringsvillkoren för Platinum här.

American Express Platinums Reseförsäkring

Låt oss börja med grunderna. Innan vi kollar närmare på försäkringens detaljer är det viktigt att veta vad som krävs för att den ska gälla, och vem som täcks av den.

Grunderna som behöver uppfyllas för att försäkringen ska gälla

Reseförsäkringen kräver att minst 75% av resans kostnader betalas med Platinum-kortet alternativt med Membership Rewards. Till skillnad från t.ex hemförsäkringens reseförsäkring så har Amex-försäkringen i regel ingen självrisk.

Försäkringen täcker kortmedlem samt extrakortmedlem och partner samt barn under 25 år som bor på samma adress. Ovanstående personer täcks också av försäkringen när de reser på egen hand förutsatt att övriga försäkringsvillkor uppfylls. För er som har barnbarn är det bra att veta att även dem täcks, förutsatt att de är under 25 år och reser med en kortmedlem.

Det här täcker reseförsäkringen

Nedan har jag försökt summera de olika delarna av Amex Platinums reseförsäkring men om man vill läsa om exakta villkor för varje sektion rekommenderar jag att man tittar på de fullständiga villkoren.

Medicinsk assistans

Försäkringen täcker upp till 10 miljoner kronor för nödvändiga kostnader vid sjukdom utomlands. Det som täcks utöver den nödvändiga vården är också extrakostnader som uppkommer som ett resultat av en sjukdom, t.ex ombokningsavgifter för flyg, transport, extra hotellnätter och liknande.

Avboka, skjuta upp eller avbryta resa

Försäkringen täcker upp till 50 000 kr för faktiska kostnader om man behöver avboka, skjuta upp, ändra eller avbryta sin resa. Detta gäller t.ex vid personlig sjukdom, men därutöver täcker den också om en nära släkting blir sjuk, eller om den person som man ska besöka utomlands blir sjuk. Om man mot förmodan blir tvungen att förkorta sin resa, så ersätter försäkringen kostnader för återresa och för att sedan återuppta resan.

Personliga ägodelar och pengar

Försäkringen täcker upp till 25 000 kr i ersättning för personliga ägodelar, pengar eller resedokument som tappas bort, stjäls eller skadas. Upp till 5000 kr ersätts för det faktiska värdet eller kostnaden för att reparera en sak, t.ex om en kamera skadas på resan så har man möjlighet att använda försäkringen för att antingen reparera eller få kontant ersättning för den. En vän till mig simmade med sin Apple Watch när han var i Thailand och tyvärr slank den av handen. Han fick full ersättning för klockan och kunde köpa en ny. Försäkringen täcker även kontanter, så om man blir av med kontanter på resan så täcks det med upp till 5000 kr. En grym förmån tycker jag, då det är lätt hänt att man tappar bort eller råkar ta sönder något på semester.

Hyrbil
Vi behövde inga tilläggsförsäkringar när vi hyrde en Ford Mustang i USA då Platinumförsäkringen täckte allt!

Hyrbilsförsäkringen i Platinum-kortet är en av de starkaste försäkringsförmånerna, och finns också i SAS Amex Elites försäkringsskydd. Förenklat så är detta en heltäckande hyrbilsförsäkring vilket gör att man kan avböja samtliga försäkringar som hyrbilsbolagen ofta försöker sälja på en (och som dessutom är rätt dyra). Det är ett rätt uttömmande skydd och ger utöver ersättning för tilläggskostnader även juridisk hjälp vid behov. Förmånen täcker följande tjänster som hyrbilsbolagen ofta försöker sälja på dig, och dessa behöver man alltså inte teckna om man har Amex Platinum: vagnskada, förlust, självriskreducering, stöldskydd, utökad ansvarsförsäkring och personskada.

Förseningsskydd

Försäkringen ersätter med 2000 kr per person för merkostnader i form av resor, förfriskningar eller logi vid försening på mer än 4 timmar. Därutöver ingår även ersättning för inköp vid bagageförsening: 4000 kr per person om det incheckade bagaget inte kommit fram inom 4 timmar, och ytterligare 4000 kr per person om det inte ankommit inom 48 timmar. Detta är en superb förmån som låter en göra nödvändiga inköp i de olyckliga fallen då väskorna inte kommer fram i tid.

Personskada och juridisk assistans

Om man råkar ut för en olycka under sin resa som inom 365 dagar orsakar dödsfall eller invaliditet utgår ersättning med upp till 2 miljoner kronor för dödsfall. Vid invaliditet så utgår en procentandel av 2 miljoner kronor beroende på graden av invaliditet.  Försäkringen täcker därutöver även kostnader för juridisk assistans där man täcker upp till 250 000 kr för försvarskostnader och i denna finns det även ersättning på upp till 5 miljoner kr för eventuella ersättningsanspråk som ställs mot dig. Förhoppningsvis är detta inget man någonsin behöver utnyttja men det känns tryggt att ha med sig.

Försäkringstäckning hemma i Sverige

Utöver den starka reseförsäkringen har Amex också tre andra försäkringsmoment som gäller även hemma i Sverige.

Inköpsskydd

Om man köper en vara med sitt Platinum-kort och varan inom de första 90 dagarna från inköpstillfället blir stulen eller skadad får man som försäkrad ersättning för reparationskostnader eller kontant ersättning med upp till inköpspriset (max 15 000 kr). Förmånen gäller upp till 60 000 kr under en 12-månadersperiod. Inköpsskyddet är ett av enstaka försäkringsmoment som har en självrisk, det utgår en självrisk på 500 kr om man önskar utnyttja det. Inköpsskyddet är i mitt tycke en unika försäkringsförmån som få personer vet om.

Returgaranti

Om en butik inte är villig att ta emot en oöppnad vara som är inköpt med ens Platinumkort inom 90 dagar så kan man få ersättning motsvarande inköpspriset för varan (max 5000 kr). Försäkringen gäller upp till 15 000 kr under en 12-månadersperiod. Det ”bökiga” med det här skyddet är att det finns en del undantag att vara medveten om, t.ex täcker den inte inspelade media, förbrukningsvaror, böcker, unika varor och liknande (fullständiga undantag hittas i villkoren). Det täcker dock t.ex kläder.

Vägassistans

I försäkringen ingår också vägassistans för din personliga bil inom Europa förutsatt att det är mer än 50 km från din bostad. Detta täcker bl.a nödvändiga kostnader för reparation på plats eller bogsering till närmsta lämpliga verkstad, samt täckning med upp till 2000 kr per natt för kost och logi medan fordonet repareras. Jag skulle gissa att mångas privata bilförsäkring kan vara mer generös i täckningen än denna, men det positiva här är att vägassistansen är utan självrisk.

Men Corona då? 

Det här är en vanlig och naturlig fundering. Jag ställde själv denna fråga till Amex när jag skadade mig utomlands i somras. Enligt Amex själva gäller försäkringen som vanligt förutsatt att man inte rest mot medicinsk avrådan eller mot avrådan från UD. UD har lyft sin avrådan till de flesta länder, men om UD avråder så gäller inte försäkringen om du blir sjuk i COVID-19. Däremot ska försäkringen gälla för andra skador även i länder där en avrådan finns. Det vill säga, bryter du benet eller blir magsjuk i ett land där det finns avrådan, ska skyddet fortfarande gälla. Min rekommendation är alltid att ringa Amex om du tänker resa till ett land där det finns en avrådan för att dubbelkolla skyddet. UDs nuvarande avrådan finner du här.

Min upplevelse av reseförsäkringen

Här försöker jag hålla uppe humöret men det var trist som satan att gå runt med gåkäpp på semester!

Som jag nämnde i början av inlägget så reste jag till Grekland i somras och under min vistelse så trampade jag rejält snett och lyckades stuka min fot. Jag hade hoppats på att detta skulle försvinna över natten men det visade sig inte vara fallet. Dagen efter att jag hade stukat foten såg jag inget slut på värken så jag hörde av mig till Amex medicinska assistans som sköts av bolaget Falck.

Falck bad mig uppsöka en klinik för att utesluta allvarlig skada, dvs säkerställa att det bara var en stukad (och inte bruten) fot. Det hela slutade med att jag fick spendera en halvdag på ett sjukhus i Grekland. Vårdupplevelsen på den lilla ön Corfu var inte särskilt trevlig, men jag skickades ändå till öns ”bästa” sjukhus. Det kändes tryggt att Falck och deras läkare var med och vägledde en. I mitt fall fick jag två alternativ från Falck, antingen kunde de skicka en betalningsgaranti till sjukhuset, eller så kunde jag betala privat som utlägg och få ersättning av dem i efterhand. I och med att det inte rörde sig om några större belopp så valde jag att ligga ute med pengarna.

I slutändan spenderade jag en halvdag på sjukhuset och fick träffa läkare, ortoped samt ta röntgen på min fot. Tanken var att vi skulle resa vidare från Grekland bara någon dag efter min skada och efter dialog med Falck gick dem med på att låta mig stanna en dag till i Grekland och stod då för samtliga merkostnader, vilket jag verkligen uppskattade då det gav min fot lite mer tid att återhämta sig.

Ersättning från Amex

I samband med att jag kom hem från min resa så skickade jag in en skadeanmälan. Cirka tre dagar efter att jag skickat in all nödvändig dokumentation samt kvitton fick jag ett mejl om att en utbetalning kommer ske inom 10 dagar. Totalt uppgick mina kostnader till cirka 10 000 kr och det godkändes utan något tjafs från Amex. Betalningen kom in på kontot två dagar senare, dvs fem dagar efter skadeanmälan och två dagar efter att skadeanmälan godkänts. Försäkringen ersatte samtliga medicinska kostnader, taxi till och från kliniken, transfer till och från flygplatsen i och med att jag inte kunde gå på foten, ändringsavgift för flygen och en natts förlängning på vårt hotell inklusive middag. Supersmidigt med andra ord. Jag var jättenöjd med hanteringen.

Sammanfattning 

American Express Platinum har utan tvekan en av marknadens bästa reseförsäkringar. Det är ett heltäckande skydd som täcker många olika moment på resan, från medicinsk assistans till försenat bagage och hyrbil, och dessutom oftast helt utan självrisk. Det här är en grymt bra försäkring att ha med sig och det känns alltid tryggt att resa när man vet att man har rätt skydd om det oförutsedda händer. Mina egna erfarenheter av att nyttja försäkringen har varit smidiga och enkla – vilket är ett stort plus.

Av

12 Kommentarer

 1. Intressant genomgång! Men tycker du kortet är värt 6600 kr per år?

 2. Visste inte om inköpsskyddet. Trots att jag varit medlem i nästan 15 år…. tack

  • Damon Svara

   Ja, tyvärr är det inte så marknadsfört:) Men en bra förmån!

 3. Gillar mitt Platinum men tycker inte jag kunnat nyttja det så mycket under covid.. längtar tills resandet igen !

  • Damon Svara

   Håller med om att det såklart är svårt när världen låst ner, men Amex har ju kört en hel del erbjudanden i Stockholm, som krediter på restauranger, cashback på ICA osv. Så man har ändå fått ”bra värde” från kortet!

 4. Jag fick en shoppingtur när mitt bagage inte kom fram i NY. Det var en dröm!!!

 5. Hej,
  Har american express platinum samma poäng värde som Amex SAS elite, jag har märkt att poängen på Amex platinum är värda ingenting typ om man inte har flera miljoner.

  • Damon Svara

   Hej Ramtin! Nej, poängen har inte samma värde. Membership Rewards är betydligt mer flexibelt och kan växlas mot flera olika program och valutor, och därmed är något mindre värt. Amex SAS Elite tjänar enbart Eurobonuspoäng och därför har det högre poängintjäning om man optimerar mot Eurobonuspoäng 🙂

 6. Tja! grymma tips! Ny här med amex! Vilka lounger kan man gå in på i Landvetter? Visar man bara kortet?
  Är det samma med espresso house på landvetter om man ska ta med frukost? Visar man bara kortet eller säger man nåt? Jag reser på morgonen vid 9 på Lördag.

  • Damon Svara

   Hej!

   Ledsen för sent svar. På Landvetters flygplats kan du använda dig av The Lounge by Menzies Aviation då de inte har egen lounge; du kan också bara gå till Espresso House och visa upp ditt Platinum. De är välinformerade om förmånen!

Skriv en kommentar