American Express Platinum – det lilla extra

American Express Platinum
American Express Platinum

En del läsare har skrivit till mig och frågat om American Express Platinum-kort och velat att jag berättar lite om kortet vilket jag tänkte göra i det här inlägget. Kortet kommer med fantastiska förmåner som snabbt kan innebära att kortet mer eller mindre betalar för sig själv.  För den frekventa resenären, är kortet ett perfekt komplement till ett SAS Eurobonus Amex. Personligen är det mitt favoritkort och jag får enormt mycket värde från kortet.

I den här artikeln går jag igenom alla förmåner som gör det här kortet till ett fantastiskt kort. En mer koncis sammanfattning av förmånerna hittar du här.

Klicka här för att söka Platinum-kortet och få 200 000 Membership Rewards (värde 1500 kr) i välkomstbonus

Membership Rewards, inte Eurobonus

En av de största skillnaderna mellan Amex Platinum och övriga SAS Amex är att man tjänar Amex egna valuta, Membership Rewards. Det som är bra med Membership Rewards är att det är en flexibel valuta; dvs. du kan använda det på alltifrån biobiljetter, till rabatt på din faktura, och du kan också växla poängen till flygbolagspoäng och hotellpoäng. Flexibilitet är ju alltid en bra sak – men tyvärr kommer flexibiliteten med sämre poängintjäning.

Du tjänar 1 Membership Rewards per betald krona, på alla köp. Det går som sagt att använda Membership Rewards på en hel del olika sätt – fullständig lista finns här. Utöver den vanliga poängintjäningen, 100 000 Membership Rewards efter att du spenderat 150 000 kr på kortet; och ytterligare 300 000 Membership Rewards efter att du spenderat totalt 300 000 kr på kortet. Spenderingen räknas på rullande 12 månader från dagen du blir medlem. Läs mer om bonusen här.

Du kan exempelvis få 0,86 kr rabatt på din faktura genom att växla in 200 Membership Rewards (ratio 232:1). Du kan konvertera poängen till SAS, du får 1 poäng för varje 16 Membership Rewards (ratio 16:1).

American Express Platinum kommer numera som metallkort
American Express Platinum kommer numera som metallkort

Platinum-kortet är utfärdat i metall och är riktigt stilrent och dessutom tyngre än vanliga kort. En liten, men relevant detalj.

Fantastiska förmåner som lyfter ditt resande

Det allra bästa med Platinum-kortet är som sagt förmånerna som du får. Medans kortet kommer med en drös olika förmåner kommer jag fokusera på de som jag tycker är bäst och de som skapar mest värde.

American Express Lounge by Pontus, Arlanda
Sallad på Pontus Amex Lounge
Kostnadsfri sallad med eldad lax, avokado, mango, sojamarinerad shiitakesvamp, koriander, lime och cashewnötsdressing

American Express driver sin egen lounge på Arlanda och det har snabbt blivit en favorit hos mig. Loungen ligger inuti restaurangen Pontus in the Air och rymmer ungefär 30 personer. Det är utan tvekan den bästa loungen på Arlanda – en oas i en annars kaotisk flygplats. Väl i loungen ingår vin, öl, juice, läsk, tilltugg, fika och val av fyra mycket goda huvudrätter från restaurangen. Huvudrätterna roterar och brukar bytas ut månatligen. Som Platinum-medlem får man, tillsammans med en gäst besöka loungen när man är på Arlanda. Jag värderar varje besök i loungen till 250:-/person. Huvudrätterna som man får välja på kostar cirka 200:- om man besöker restaurangen utan ett Platinum-kort, och sedan räknar jag också med dryck och omgivning som lägger till lite monetärt värde. Jag har skrivit en fullständig rapport om American Express-loungen här. 

Priority Pass Loungemedlemskap

Som Platinum-medlem får du, och även dina extrakortsinnehavare ett medlemskap hos Priority Pass. Kort sagt är Priority Pass ett nätverk av över 1000 flygplatslounger som du kan besöka kostnadsfritt med ditt kort. Det som är riktigt bra med Priority Pass är att det inte spelar någon roll vilket flygbolag du åker med – oavsett om du åker Norwegian, SAS eller British Airways funkar kortet. Du får ta med dig en gäst när du besöker Priority Pass-loungerna. Läs mer om Priority Pass på deras hemsida.

Oman Air Lounge Bangkok
Med Priority Pass får du och en gäst fritt tillträde till över 1000 lounger. På bilden: Oman Airs lounge på Bangkoks flygplats
Lounge on-the-go

Som Platinum-medlem får man vid utresa från utvalda flygplatser ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza eller Pontus in the Air.

I frukostpaketet ingår en frukostmacka, juice eller yoghurt och en valfri liten varm dryck. I lunch/middagspaketet ingår sallad eller wrap, Ramlösa/läsk och en valfri liten varm dryck. Du kan ta med dig en gäst när du utnyttjar den här förmånen.

I dagsläget gäller förmånen på följande flygplatser:

 • Espresso House – Malmö Airport, Luleå Airport, Landvetter (utrikeshallen), Visby Airport, Kastrup-Köpenhamn, Vanda-Helsingfors
 • Ritazza – Oslo-Gardermoen (inrikesterminalen A8)
 • Pontus in the Air – Arlanda Airport
Hotellstatus

Genom ditt Platinum-kort får du status hos flera hotellprogram, vilket i sin tur ger dig förmåner såsom gratis frukost, uppgraderingar, loungetillgång, välkomstgåvor o.s.v. I dagsläget ingår följande hotellstatusar i Platinum-kortet:

I rampljuset: Hilton Honors Gold 

Svit på Conrad i New York
Uppgradering till en fin svit på Conrad i New York, tack vare min Hilton Gold-status.

Hiltons lojalitetsprogram är ett av mina absoluta favoriter, och med Gold-medlemskap får man en hel drös med bra förmåner när man bor på Hilton-hotell. Det som är väldigt bra med Hilton är att de har extremt många hotell över hela jorden, vilket gör det enkelt att vara lojal till kedjan. Hilton-kedjan har hotell i alla olika typer av prisklasser, vilket gör att det är enkelt att lägga majoriteten av sina hotellvistelser hos dem.

Med Hilton Honors Gold tjänar du 25% mer Hiltonpoäng, får generellt bättre service, du får tidig/sen utcheckning och gratis frukost, och uppgraderingar i mån av plats. Ibland går vissa hotell ett steg längre och erbjuder andra förmåner, såsom välkomstgåvor, gratis middagar och liknande. Vanligtvis behöver man bo på Hilton-hotell 40 nätter om året för att få detta kort.

American Express egna Centurion-lounges
American Express Centurion Lounge, Hong Kong
American Express Centurion Lounge i Hong Kong

American Express driver sina egna lounger, och de kallas för Centurion lounges. De öppnar flera nya lounger varje år och idag finns de flesta loungerna i USA – men det finns också några Centurion lounges utanför USA, bl.a Hong Kong, Sydney och Mexico City har egna Centurion lounges. Fullständig loungelista och information om Centurion lounges hittar du här.

Loungerna brukar hålla mycket hög standard, ofta med a la carte, fria drinkar och bra mat. Du får med ditt Platinum-kort ta med dig två gäster när du besöker loungerna. Centurion-loungerna anses som ett prioriterad initiativ hos American Express och man öppnar flera nya lounger varje år.

En fantastisk reseförsäkring – inklusive hyrbilsförsäkring, inköpsskydd och returgaranti

Att säga att American Express Platinum kommer med en bra försäkring skulle vara årets underdrift. Kortet har utan tvekan den absolut bästa reseförsäkringen som går att få med ett kreditkort i Sverige. Den täcker alltifrån försenat baggage till hyrbil. Försäkringen gäller så fort du betalar minst 75% av din resa med ditt kort. Försäkringen är helt utan självrisk. Du kan således spara en hel del på att inte köpa tilläggsförsäkringar när du hyr bil, då Amex egna försäkring har täckning för det.

En annan unik försäkringsförmån som sällan tas upp kring Platinum-kortet är inköpsskyddet och returgarantin. Inköpsskyddet täcker skador eller stöld på varor som är köpta med Platinum-kortet upp till 90 dagar från köptillfället. Denna ersättning täcks upp till 60 000 kr per år. Returgarantin ersätter dig om en handlare inte är villig att ta tillbaka en produkt inom 90 dagar från inköpstillfället, och Amex ersätter dig då med upp till 5 000 kr, maximalt 15 000 kr under ett år. En väldigt bra förmån med andra ord!

Läs fullständiga villkor för American Express Platinum-försäkring här.

Fine Hotels & Resorts

Platinum-medlemmar har tillgång till ett program som heter Fine Hotels & Resorts. Det ger en hel drös förmåner på lyxhotell jorden runt. Man betalar oftast samma pris som att boka direkt med hotellet. Man brukar också i regel få bättre service från hotellet då de vill gå den extra sträckan för Platinum-medlemmarna.  Vanliga förmåner brukar vara:

 • $100 USD-förmån som vanligtvis går att använda på mat & dryck, alternativt spa-tjänster
 • Gratis uppgradering
 • Gratis frukost
 • Gratis tidig/sen utcheckning
 • Gratis internet

Förmånerna har inget minimikrav på antal nätter – det innebär att du i praktiken kan bo en natt och få alla förmånerna, inklusive $100 USD-krediten. Jag bodde exempelvis på Fairmont i San Francisco för några månader sedan, betalade cirka $200 för en natt, men fick samtidigt gratis frukost, uppgradering, $100 USD att äta och dricka för. Drar man bort mat & dryck-förmånen, så har jag betalat cirka $100 USD för att bo på ett av San Franciscos absolut bästa hotell. Läs mer om den förmånen här.

Slutsats

Platinum-kortet är inte ett kort för alla, men om du reser någorlunda ofta betalar kortet för sig själv flera gånger inom bara några månader. De förmåner man får gör att man får en mycket bättre reseupplevelse när man väl reser. Det enda som är tråkigt med kortet är den dåliga intjäningen, men det går givetvis att ha Platinum-kortet enbart för förmånerna. Jag har idag ett SAS Amex Elite-kort som jag använder för att betala, och har därutöver ett American Express Platinum för förmånerna. Således kan man ha den bästa möjliga intjäningen, och fortfarande få de bästa förmånerna. Kortet kan låta dyrt på rak arm, men man får snabbt ut värdet flera gånger om. Speciellt om man är flera personer i hushållet som använder kortet.

Årskostnad: 6600 kr/år. Du kan också betala månadsvis, då kostar det 550 kr/månad.
Välkomstbonus: 200 000 Membership Rewards (värt cirka 1500:-) efter att du spenderat 20 000 kr inom 3 månader när du blir inbjuden och söker via oss. Klicka HÄR för att få en inbjudan

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 200 000 Membership Rewards (värde 1500:-) efter att du spenderat 20 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 1 Membership Rewards per 1 kr på alla köp.
 • 100 000 Membership Rewards/300 000 Membership Rewards i extra bonus när du spenderar 150 000 kr respektive 300 000 kr på kortet under rullande tolv månader.
 • Membership Rewards ger dig flexibilitet – du kan använda dina poäng på flera olika sätt, från shopping till resor.
 • Platinumkortet kommer i metall.
 • Tillgång för dig och en gäst i Fast Track (separat säkerhetskontroll) på Terminal 2 & 5 (Arlanda) och Göteborg-Landvetter.
 • Tillgång för dig och en gäst hos American Express Lounge by Pontus på Arlanda.
 • Tillgång för dig och en gäst hos American Express Centurion-lounger runt om världen.
 • Tillgång för dig på Lufthansas lounger i Frankfurt och München när du reser med Lufthansa, Austrian eller Swiss oavsett kabinklass.
 • Priority Pass-medlemskap som ger dig och en gäst tillgång till över 1000 lounger världen över.
 • “Lounge on-the-go”, där man som medlem får ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza eller Pontus in the Air.
 • Ett Platinum extrakort ingår, och 4 Gold card ingår, vilket gör att exempelvis din partner och dina barn också kan handla med kortet. Tillsammans tjänar ni poäng snabbare. Extrakortsmedlemmar får exakt samma förmåner som huvudkortsinnehavare – dvs. även de får hotellstatus, Priority Pass och loungetillgång.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites. 
 • Inbjudningar till VIP-event och kampanjer.
 • Hotelluppgraderingar och förmåner på många av världens bästa hotell genom Fine Hotels & Resorts.
 • Gratis status hos flera hotell och hyrbilsföretag som ger dig förmåner när du bor på hotell och hyr bil.
 • Tillgång till concierge-service som bl.a kan ordna reservationer på restauranger, tips på destinationer, lista på nattklubb. Du blir även inbjudan till utvalda event.
 • En riktigt bra reseförsäkring som täcker dig, din maka/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk, och jag har t.ex under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst. Även en hyrbilsförsäkring ingår helt utan självrisk. Marknadens absolut bästa kortförsäkring.  Läs fullständiga försäkringsvillkor för Platinum här. 

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER