American Express Gold – ett bra vardagskort som ger mycket tillbaka

American Express Gold Card
American Express Gold Card kommer i metallkort

American Express Gold Card är det yngre syskonet till det fantastiska American Express Platinum-kortet. Kortet kommer med en betydligt lägre årsavgift men har fortfarande bra förmåner som kan uppgradera ens resande och ge bra värde tillbaka om man använder det på rätt sätt. Du tjänar genom det här kortet poäng på alla köp du gör, som sedan kan användas på alltifrån resor till rabatt på fakturorna.  Läs mer om hur du ansöker om kortet här. 

Det är dessutom gratis de första tre månaderna. Sedan april 2020 kommer Gold-kortet också i metallform.

Förmåner som förbättrar vardagen

Utöver det faktum att du tjänar poäng på alla dina köp så får du också en del förmåner med American Express Gold Card. Stort fokus ligger på att förbättra vardagen för dig när du är på resande fot. Kortet kommer med en del olika förmåner, men jag kommer i den här artikeln fokusera på de jag tycker är bäst. De allra bästa förmånerna i kortväg finns fortsatt hos American Express Platinum.

Priority Pass – fyra loungebesök per år ingår

Som Gold-medlem får du ett medlemskap hos Priority Pass. Kort sagt är Priority Pass ett nätverk av över 1000 flygplatslounger som du kan besöka kostnadsfritt med ditt kort. I kortet ingår 4 loungebesök per år för dig som huvudkortsinnehavare, och 2 loungebesök för eventuell extrakortsinnehavare (extrakort ingår utan extra kostnad). Det som är riktigt bra med Priority Pass är att det inte spelar någon roll vilket flygbolag du åker med – oavsett om du åker Norwegian, SAS eller British Airways funkar kortet. På vissa flygplatser, t.ex i Australien, får du en kredit hos olika restauranger och kan ofta äta mat för 350-400 kr helt utan extra kostnad. Läs mer om Priority Pass på deras hemsida.

Oman Air Lounge Bangkok
Med Priority Pass får du tillgång till över 1000 lounger. På bilden: Oman Airs lounge på Bangkoks flygplats
Poäng på alla köp du gör – Membership Rewards

En av de största skillnaderna mellan Amex Gold och Platinum och övriga SAS Amex är att man tjänar American Express egna valuta, Membership Rewards. Det som är bra med Membership Rewards är att det är en flexibel valuta; dvs det går att använda poängen på alltifrån biobiljetter och resor till rabatt på din faktura. Flexibiliteten i sig är mycket bra, då du får ett större utbud av produkter och tjänster du kan växla dina poäng till.

Sanningen är att du gör en hel del köp i din vardag redan idag. Dessa köp gör du antagligen med ett vanligt bankkort eller genom t.ex Swish eller banköverföring. Du får ingenting tillbaka av att göra det – här har du en möjlighet att faktiskt få ut något av det du spenderar.

Du tjänar 3 Membership Rewards per betald krona i utländsk valuta, 2 Membership Rewards per betald krona på inköp hos utvalda försäljningsställen, och 1 Membership Rewards per betald krona för alla övriga köp. Det går som sagt att använda Membership Rewards på en hel del olika sätt – fullständig lista finns här.

Du kan exempelvis få 1 kr rabatt på din faktura genom att växla in 200 Membership Rewards (ratio 200:1). Du kan konvertera poängen till SAS, du får 1 poäng för varje 12 Membership Rewards (ratio 12:1).

Lounge on-the-go – gratis takeaway-mat på utvalda flygplatser

Sedan april 2020 ingår Lounge on-the-go för Gold-medlemmar, där man som medlem vid utresa från utvalda flygplatser får ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza eller Pontus in the Air. Till skillnad från Platinum-medlemmar, får man som Gold-medlem inte en +1 på den här förmånen. Det innebär att Lounge on-the-go är en personlig förmån om man har Gold-kortet.

I frukostpaketet ingår en frukostmacka, juice eller yoghurt och en valfri liten varm dryck. I lunch/middagspaketet ingår sallad eller wrap, Ramlösa/läsk och en valfri liten varm dryck. Du måste ha ett boardingpass med avgång samma dag och kommer debiteras 0,10 kr när du använder förmånen.

I dagsläget gäller förmånen på följande flygplatser:

 • Espresso House – Malmö Airport
 • Espresso House – Luleå Airport
 • Espresso House – Landvetter (utrikeshallen)
 • Espresso House – Visby Airport
 • Espresso House – Kastrup-Köpenhamn
 • Espresso House – Vanda-Helsingfors
 • Ritazza – Oslo-Gardermoen (inrikesterminalen A8)
 • Pontus in the Air – Arlanda Airport
En bra reseförsäkring om något skulle hända 

Man hoppas alltid att det ska gå så smidigt som möjligt när man reser men verkligheten ser inte alltid ut så. Om det värsta skulle hända så är du skyddad av American Express reseförsäkring. Den inkluderas så länge du betalar minst 75% av din resa med ditt Amex-kort. Den täcker bl.a försenade flyg, försenat bagage, olycksfall, skadade produkter och liknande. Det fantastiska med försäkringen är att den är helt utan självrisk. Läs fullständiga villkor för American Express Gold-försäkring här.

Förtur på evenemangsbiljetter och Fast track på Ericsson Globe

Som American Express-kund får du förtur på evenemangsbiljetter vilket är en uppskattad förmån, särskilt vid stora artistsläpp. Dessutom får du tillgång till en egen entré på Ericsson Globe så du kan skippa köerna.


Frågor om kortet? Mejla mig så svarar jag så fort jag kan. 

Årskostnad: 1125 kr första året, därefter 1500 kr/år.
Välkomstbonus: 125 000 Membership Rewards (värt cirka 900:-) efter att du spenderat 15 000 kr inom 3 månader när du blir inbjuden och söker via oss. Klicka HÄR för att få en inbjudan

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 125 000 Membership Rewards (värde 900:-) efter att du spenderat 15 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 3 Membership Rewards per 1 kr på köp som görs i utländsk valuta.
 • 2 Membership Rewards per 1 kr på köp som görs hos utvalda försäljningsställen.
 • 1 Membership Rewards per 1 kr på alla övriga köp.
 • Membership Rewards ger dig flexibilitet – du kan använda dina poäng på flera olika sätt, från shopping till resor.
 • Priority Pass-medlemskap som ger dig 4 loungebesök per år. Eventuell extrakortsinnehavare får 2 loungebesök per år.
 • Ett Gold Extrakort ingår utan extra kostnad, vilket gör att exempelvis din partner också kan handla med kortet, vilket gör det enklare att samla ihop poäng. Extrakortsinnehavaren får samma förmåner som huvudkortsinnehavaren med undantag för att man får 2 loungebesök istället för 4 loungebesök.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites och Fast Track på Ericsson Globe. 
 • En bra reseförsäkring som täcker dig, din maska/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk och jag har under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst bland annat. Läs fullständiga villkor för American Express Gold-försäkring här.

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER