American Express Gold – ett bra vardagskort som ger mycket tillbaka

American Express Gold Card är det yngre syskonet till det fantastiska American Express Platinum-kortet. Kortet kommer med en betydligt lägre månadsavgift men har fortfarande bra förmåner som kan uppgradera ens resande och ge bra värde tillbaka om man använder det på rätt sätt. Du tjänar genom det här kortet poäng på alla köp du gör, som sedan kan användas på alltifrån resor till rabatt på fakturorna.  En mer koncis sammanfattning av kortets förmåner hittar du här.

American Express har gjort en del förbättringar till Amex Gold och det har därför gått från att vara ett rätt mellanmjölkskort till ett kort med bra förmåner, i synnerhet när man tar det i förhållande till kortets kostnad. Man har bland annat lanserat loungetillgång och uppgraderat kortet till ett metallkort.  I artikeln nedan går jag igenom de olika förmånerna som medföljer kortet.

Gold-kortet är utfärdat i metall och är riktigt stilrent och dessutom tyngre än vanliga kort. En liten, men relevant detalj.

Just nu 3x högre välkomstbonus: Klicka här för att få söka Gold-kortet och få 300 000 Membership Rewards (värde 1800 kr) i välkomstbonus

Förmåner som förbättrar vardagen

Utöver det faktum att du tjänar poäng på alla dina köp så får du också en del förmåner med American Express Gold Card. Stort fokus ligger på att förbättra vardagen för dig när du är på resande fot. Kortet kommer med en del olika förmåner, men jag kommer i den här artikeln fokusera på de jag tycker är bäst. De allra bästa förmånerna i kortväg finns fortsatt hos American Express Platinum.

Priority Pass – fyra loungebesök per år ingår som huvudkortmedlem, extrakortmedlem får därutöver två loungebesök

Som Gold-medlem får du ett medlemskap hos Priority Pass. Kort sagt är Priority Pass ett nätverk av över 1000 flygplatslounger som du kan besöka kostnadsfritt med ditt kort. I kortet ingår 4 loungebesök per år för dig som huvudkortsinnehavare, och 2 loungebesök för eventuell extrakortsinnehavare (extrakort ingår utan extra kostnad). Det som är riktigt bra med Priority Pass är att det inte spelar någon roll vilket flygbolag du åker med – oavsett om du åker Norwegian, SAS eller British Airways funkar kortet. Läs mer om Priority Pass på deras hemsida.

Oman Air Lounge Bangkok
Med Priority Pass får du tillgång till över 1000 lounger. På bilden: Oman Airs lounge på Bangkoks flygplats
Poäng på alla köp du gör – Membership Rewards

En av de största skillnaderna mellan Amex egna kort, dvs Gold och Platinum, och SAS Amex-korten är att man tjänar American Express egna valuta, Membership Rewards. Du tjänar 1 Membership Rewards per betald krona, på alla köp.

Historiskt sätt har detta varit en flexibel valuta som man kunnat konvertera till flera olika flygbolagspoäng och hotellpoäng, samt för rabatt på fakturan. Dessvärre gjorde Amex nyligen en försämring av hur många poäng det kostar för att konvertera till hotell eller flygbolag, vilket gör att poängen inte är lika värdefulla som tidigare. Det går fortsatt att konvertera poängen till en rad olika program, fullständig lista hittar du här.

Mitt tips är att använda Gold-kortet för de fina förmånerna som jag listar nedan, och att sedan komplementera kortet med ett SAS Amex Elite eller ett SAS Amex Premium försöka göra köpen på SAS Amex kortet. Så gör jag själv.

Lounge on-the-go – gratis takeaway-mat på utvalda flygplatser och tågstationer

I kortet ingår även ”Lounge-on-the-go” för Gold-medlemmar där du som medlem vid utresa från utvalda flygplatser och tågstationer får ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza, eller Taste by Nordrest. Till skillnad från Platinum-medlemmar, får man som Gold-medlem inte ta med en gäst på den här förmånen. Det innebär att Lounge on-the-go är en personlig förmån om man har Gold-kortet. Förmånen gäller dock som vanligt för eventuella extrakortsinnehavare.

I frukostpaketet ingår en frukostmacka, juice eller yoghurt och en valfri liten varm dryck. I lunch/middagspaketet ingår sallad eller wrap, Ramlösa/läsk och en valfri liten varm dryck. Du måste ha ett boardingpass eller tågbiljett med avgång samma dag och kommer debiteras 0,10 kr när du använder förmånen.

I dagsläget gäller förmånen på följande flygplatser:

 • Espresso House – Malmö Airport
 • Espresso House – Luleå Airport
 • Espresso House – Landvetter (utrikeshallen)
 • Espresso House – Visby Airport
 • Espresso House – Kastrup-Köpenhamn
 • Espresso House – Vanda-Helsingfors
 • Ritazza – Oslo-Gardermoen (inrikesterminalen A8)
 • Taste by Nordrest – Arlanda Airport

Och på följande tågstationer:

 • Espresso House – Stockholm Centralstation, Centralhallen
 • Espresso House Stockholm Centralstation, Centralplan 15
 • Espresso House Göteborg Centralstation, Nils Ericson platsen 2
 • Espresso House – Malmö Centralstation, Skeppsbron 1
 • Espresso House – Malmö Centralstation, Lokgatan 3

Förmånen på tågstationer gäller på sträckorna Stockholm – Göteborg/Malmö (båda färdriktningarna), samt Malmö-Göteborg (båda färdriktningarna).

Dining by Amex – ett restaurangbesök om året i Sverige (värde 1150 kr) i restaurangförmåner i Sverige

Genom Dining by Amex får du en 2-rättersmiddag för två personer en gång per år hos utvalda restauranger som Amex har samarbete med. Du kan läsa mer om Dining by Amex, som primärt är ett Amex Platinum-koncept, i det här inlägget.

En bra reseförsäkring om något skulle hända 

Man hoppas alltid att det ska gå så smidigt som möjligt när man reser men verkligheten ser inte alltid ut så. Om det värsta skulle hända så är du skyddad av American Express reseförsäkring. Den inkluderas så länge du betalar minst 75% av din resa med ditt Amex-kort. Den täcker bl.a försenade flyg, försenat bagage, olycksfall, skadade produkter och liknande. Det fantastiska med försäkringen är att den är helt utan självrisk. Läs fullständiga villkor för American Express Gold-försäkring här.

Förtur på evenemangsbiljetter och Fast track på Avicii Arena

Som American Express-kund får du förtur på evenemangsbiljetter vilket är en uppskattad förmån, särskilt vid särskilt vid stora artistsläpp. Dessutom får du tillgång till en egen entré på Avicii Arena där du kan gå förbi köerna.


Frågor om kortet? Mejla mig så svarar jag så fort jag kan. 

Månadskostnad: 175 kr/månad
Välkomstbonus: 300 000 Membership Rewards (värt cirka 1800:-) efter att du spenderat 36 000 kr inom 3 månader när du blir inbjuden och söker via mig. Klicka HÄR för att få en inbjudan

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 300 000 Membership Rewards (värde 1800:-) efter att du spenderat 36 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 1 Membership Rewards per 1 kr på alla köp.
 • Membership Rewards ger dig flexibilitet – du kan använda dina poäng på flera olika sätt, från shopping till resor.
 • Stilrent kort i metall för extra känsla.
 • Ett restaurangbesök för två en gång per år via Dining by Amex
 • Priority Pass-medlemskap som ger dig 4 loungebesök per år. Eventuell extrakortsinnehavare får 2 loungebesök per år.
 • ”Lounge-on-the-go”-förmån där du som medlem får ett frukost-eller lunch/middagspaket på utvalda flygplatser och tågstationer i Norden innan din resa.
 • Ett Gold Extrakort ingår utan extra kostnad, vilket gör att exempelvis din partner också kan handla med kortet. Extrakortsinnehavaren får samma förmåner som huvudkortsinnehavaren med undantag för att man får 2 loungebesök istället för 4 loungebesök.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites. Förtur i kön på Avicii Arena (Globen). 
 • En bra reseförsäkring som täcker dig, din maska/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk och jag har under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst bland annat. Läs fullständiga villkor för American Express Gold-försäkring här.

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER