Långa köer till säkerhetskontrollen, små och trånga säten, oätbar mat och en önskan om att flyget bara ska vara över. Känner du igen dig?

Som vilken annan vanlig person med vanlig lön hade jag mer eller mindre accepterat mitt öde som ekonomiresenär. Fram tills det att jag fick min första smak av business class på en resa från Zürich till Dubai. Under sex-timmarsflyget blev misären utbytt mot glädje; med fluffiga kuddar, ordentlig säng, enormt med benutrymme, fem-rättersmåltid och bra service var jag snabbt fast.

Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

Då – för sex år sedan – förstod jag varför det är värt att resa i business class. Och sedan dess har jag försökt ”hacka” resevärlden och göra det så billigt som möjligt att resa i premiumklasser. Idag reser jag i business class och first class till en bråkdel av kostnaden och vill dela med mig av min kunskap så även du kan göra det.

Här är fem anledningar till varför du bör resa i Business Class:

1. Du blir prioriterad i incheckningen, genom säkerhetskontrollen och vid boarding

Prioritet i säkerhetskontrollen (Fast Track) på Arlanda
Prioritet i säkerhetskontrollen (Fast Track) på Arlanda

Ibland kan det vara helt galet på vissa flygplatser, speciellt om man flyger i högsäsong eller tidigt på morgonen. Flyger du i business class får du en egen incheckningsdisk där du blir incheckad snabbare. Vidare i säkerhetskontrollen finns det på många flygplatser en separat prioritetskö, vilket innebär att den dryga säkerhetsproceduren är över snabbare. Och när det väl är dags att gå ombord så får du vara bland de första som får göra det.

Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

2. Du får hänga i en lounge innan flyget

Buffé på lounge i Bangkok
Buffé på lounge i Bangkok

Att hänga på flygplatsens restauranger är oftast en kostsam historia som sällan är värt det. Flyger du i business class får du hänga i en avslappnade lounge innan ditt flyg. I loungerna hittar du oftast mat, dryck, wifi och ett bekvämt säte att invänta ditt flyg i. Givetvis är allt kostnadsfritt och ingår i biljetten. Go nuts.

Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

3. Du får god mat och dryck

Förrätt ombord SAS Business Class
Förrätt ombord SAS Business Class

Hejdå tråkig flygplansmat som man får ångest av. Bort med plastbesticken. I Business Class får du ofta njuta av en 5-rätters gourmetmåltid med förrätter, sallad, ett urval av olika huvudrätter, ost och dessert. Till det får du njuta av exklusiva champagner, spriter och viner medan du är 30,000 fot upp i luften. Och som om det inte vore nog finns det även riktiga bestick, riktiga tallrikar och en vit duk som pricket över i:t.

Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

4. Du får bättre service

Jag säger inte att flygvärdinnorna i ekonomikabinen inte är snälla; många är det såklart. Men de är mycket snällare i business class. Hela resan blir på något sätt trevligare och roligare.

5. Ditt säte är typ 1000 gånger mer bekvämt, du får ordentlig sömn och kommer fram utvilad

SAS business class med Hästens-produkter finns på alla interkontinentala flygningar.
SAS business class med Hästens-produkter finns på alla interkontinentala flygningar.

Den absolut största skillnaden är nog sätet i business class jämfört med economy class. Du får ett ordentligt säte med mycket benutrymme. Stolen går också att justera och kan hamna i lounge-läge, eller en säng – det är du som bestämmer. Oavsett vad reser du mycket bekvämare och behöver heller inte bråka med någon annan om utrymmet.

Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

Jag gick från att vara en person som inte kunde sova en blund på plan till att få flera timmars sömn på plan. Det visar sig att en fluffig kudde, täcke, ögonmask och varma strumpor tillsammans med en 180 graders säng på ett plan hjälper till :).

Vill du också resa i business class till en bråkdel av vanliga kostnaden? 

Genom ett par tips och tricks kan du också komma iväg på en business class-resa till en bråkdel av kostnaden. Med bara några få steg kan du som Josefine, på bara ett par månader, boka en resa tur och retur i business class till USA eller Asien för mindre än 500 kr (ordinarie pris 25 000 kr). 

Ett löfte från mig: följer du tipsen kommer du komma iväg på minst en business class-resa om året för under 500 kr.

Om du vill gå in på djupet kan du börja med min nybörjarguide, som kickstartar din resa till att bli en uppgraderad resenär. 

 

Av

8 Kommentarer

 1. Haha nu är jag såld! Måste verkligen titta mer på det här efter nyår!

 2. Hej,
  Tack för bra blog! Fråga: vi kommer antagligen bara resa i business class (haha bara), och inte first. vilka är dina favoritlounger som man får tillgång i business???

  • Damon Svara

   Hej Erik!
   Business Class är en fantastisk upplevelse även den. Det finns en hel del bra Business Class-lounger världen runt. Två lounger som jag verkligen tycker om inom Star Alliance är Star Alliance-loungen på Los Angeles flygplats, och Turkish Airlines lounge i Istanbul.

 3. det känns 10x jobbigare att flyga i ekonomi efter att ha läst det här inlägget

  🙁

  • Damon Svara

   Haha! Bra, då är det ett perfekt tillfälle att lära sig hur man reser i lyx. Det är enklare än man tror. Läs min nybörjarguide och hör av dig om du har några frågor!

 4. Åh är så taggad nu :D, vad är det där vita och orangea under punkt 2?

  • Damon Svara

   Jag gissar på att det är salladen du menar? Det är isådanafall Som Tam, en thailändsk sallad. 🙂

Skriv en kommentar