Många läsare har hört av sig och bett om en steg-för-steg guide om hur man kan boka en bonusresa med SAS. Även om den här artikeln fokuserar sig på SAS långdistansflyg så kan du använda dig av samma tips för att hitta resor inom Europa om du hellre föredrar att använda dina poäng på det. I min utförliga guide om hur man bokar bonusresor så finns även tips på hur man bokar bonusresor som flygs av andra flygbolag än SAS (Star Alliance) samt First Class-flyg. Den utförliga guiden hittar du här.

Använd endast poängen för bonusresor i SAS Business

Mitt tips till mina läsare har alltid varit att bara använda sina poäng för att resa i Business eller First Class, och det gäller även för SAS. Först och främst är upplevelsen i SAS Business Class avsevärt bättre än att resa i SAS Go (economy class) eller SAS Plus (premium economy), men man får också betydligt mer valuta för poängen. Det kan finnas tillfällen då det är värt att använda sina poäng för att resa i en lägre kabinklass, t.ex vid högsäsong eller där betalda biljetter är väldigt dyra, men som regel ska man utgå från att enbart använda sig av poäng för resor i Business Class.

SAS stilrena Business Class ger dig en bekväm resa till Asien eller USA
För 100 000 poäng, eller 50 000 poäng med Amex rabattvoucher kan du resa i SAS stilrena business class till Asien eller USA
SAS Business Class, säng
SAS Business Class, säng

Upplevelsen i SAS Business Class är utöver att du får ett betydligt mer bekvämt säte som går att konvertera till säng (med Hästens-produkter ombord), även så att du får god mat och dryck som tar dig till din destination mätt och belåten.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande
SAS Business Class, Lufttorkad skinka med ost, grön sparris, inlagd schalottenlök och örtklick
SAS Business Class, Lufttorkad skinka med ost, grön sparris, inlagd schalottenlök och örtklick

För dig som är nyfiken på hur upplevelsen ombord SAS Business Class är, har jag skrivit en utförlig recension som du kan läsa här.

Det här behöver du veta om bonusplatser hos SAS

Utöver sitt europeiska nätverk, flyger SAS till Nordamerika (USA och Kanada) och Asien som del av sitt långlinjenätverk. I skrivande stund  flyger SAS till:

USA
 • Boston (BOS)
 • Chicago (ORD)
 • Los Angeles (LAX)
 • Miami (MIA)
 • New York (EWR)
 • New York (JFK)
 • San Francisco (SFO)
 • Washington D.C. (IAD)
Kanada
 • Toronto (YYZ – vinterhalvåret)
Dina Eurobonuspoäng kan ta dig till Chicago
Dina Eurobonuspoäng kan ta dig till Chicago
Asien
 • Tokyo (HND)
 • Peking (PEK)
 • Shanghai (PVG)
Läs också: Så här kommer du iväg på en business class-resa om året – för under 500 kr

Så här mycket kostar det

Det bästa med att använda sina Eurobonuspoäng på en resa med SAS är att prissättningen är extremt enkel.

Prislistan på långdistansflygningarna (oavsett destination) är följande:

 • Economy Class (SAS Go) – 60 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • Premium Economy (SAS Plus) – 80 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • Business Class (SAS Business) – 100 000 poäng (50 000 poäng med 2-4-1 voucher som du får från SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite) + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas)

Priserna avser tur och retur-resor. Enkelresor kostar 60% av tur och retur-priset. Pris per person. SAS erbjuder även barnrabatter på bonusresor som sker med SAS. Barn under 2 reser gratis hos SAS, och barn 2-11 år reser till 50% av ordinarie pris. 

Så här hittar du bonusplatserna

SAS brukar släppa bonusplatser 330 dagar innan avgång, och därefter sporadiskt allt med att avgångsdatumet närmar sig. SAS har en smart poängkalender som du kan använda för att snabbt hitta datum då det finns tillgänglighet i den kabinklass du vill resa i.

Lågpriskalender på SAS hemsida
I lågpriskalendern får man enkelt en översikt över vilka datum som har tillgänglighet till lägsta bonuspris i vald kabinklass
 1. Du börjar med att gå in på SAS hemsida och loggar in på ditt Eurobonuskonto.
 2. På förstasidan väljer du avgångsort och destination, väljer betalning med poäng och antal passagerare.
 3. I läget där du får välja avgångsdatum och hemresa så klickar du på ”Lägsta Pris”, vilket kommer ge dig en översikt över alla datum då det finns antal önskade platser tillgängliga i din önskade kabinklass.
 4. I mitt fall vill jag resa i Business Class till New York i januari 2023 med hemresa i februari 2023, så jag väljer Business båda vägarna. Datumen som har en guld cirkel, är datumen du ska leta efter. Datumen som saknar denna cirkel är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men till ett betydligt högre pris.

Busenkelt! I det här fallet finns det tillgång av bonusplatser för en person i Business Class med avresa 25e januari 2023, och hemresa 7e februari 2023, och jag kan därefter både genomföra bokningen och applicera min Amex 2-4-1 voucher på biljetten som reducerar priset med 50%.

Vilka rutter har bäst tillgång på bonusplatser hos SAS?

En påminnelse från Nybörjarguiden är att flygbolag enbart släpper bonusplatser på flyg där de inte tror att samma plats skulle kunna säljas kontant. Det innebär att de rutter som är mest populära, och som har flest betalande resenärer i Business Class, också har minst bonusplatser tillgängliga. San Francisco, till exempel, som endast har ett flyg om dagen från Köpenhamn, och som är en hubb för alla techbolag, brukar ha ont om bonusplatser, medan Chicago, som har dagliga flyg både genom Stockholm och Köpenhamn, brukar ha gott om bonusplatser, i synnerhet under vinterhalvåret. Som alltid måste man vara något flexibel när man ska boka en bonusresa, man kan alltså inte alltid åka exakt det datumet man vill.

De enklaste rutterna att hitta platser på

Dessa rutter brukar ha gott om bonusplatser om man är något flexibel med datumen. New York är en populär bonusresedestination och det går flera flyg om dagen med SAS till New York. Det kan vara svårt att få till bonusplatser på direktflyget från Arlanda till New York, men är man OK med att flyga genom någon av de skandinaviska huvudstäderna brukar det gå rätt bra om man är ute i god tid.

 • Boston (BOS)
 • Chicago (ORD)
 • New York (EWR)
 • Washington D.C. (IAD)
 • Peking (PEK)
 • Shanghai (PVG)
De svåraste rutterna att hitta platser på

På dessa destinationer så släpps det i regel få platser, då efterfrågan på betalda biljetter är hög. Det är dock inte omöjligt att hitta bonusplatser till dessa destinationer, men då gäller det att man är flexibel.

 • Los Angeles (LAX)
 • Miami (MIA)
 • San Francisco (SFO)
 • Tokyo (NRT/HND)

Sammanfattning

SAS Business Class ger extremt bra värde för poängen och har dessutom låga skatter. Genom att följa tipsen i den här guiden kan du enkelt hitta bonusplatser genom SAS smarta lågpriskalender och således komma iväg på en rolig bonusresa. Tänk på att det är viktigt att vara flexibel när man letar bonusresor hos SAS, då de inte har ett lika brett linjenät som t.ex Lufthansa.

 

Av

14 Kommentarer

 1. Är det bättre tillgång av platser nu pga corona och folk inte reser eller vad är din bild?

  • Damon Svara

   Hej Sarah! Jag upplever att det finns bättre tillgång av bonusplatser hos SAS, i synnerhet om man kollar längre ut i tiden. Däremot har många flygbolag begränsat sina linjenät pga corona så på kort sikt, kanske inte.

 2. Skulle du välja Lufthansa eller sas till New York om du åker med en annan person??

  • Damon Svara

   Hej Anders, bra fråga! Det beror lite på vilken rutt, men jag tycker generellt att Lufthansa har en bättre helhetsupplevelse. Därför skulle jag välja SAS om jag fick tag på direktflyget till New York från Stockholm, annars hade jag nog tagit Lufthansa! Båda alternativen är dock bra!

 3. Bra artikel med bra konkreta steg-för-steg för nybörjare som mig:)

 4. Jättebra guide! Är det möjligt att boka en tur- och returbiljett med olika operatörer. T.ex. SAS på utresan och Lufthansa hem för att testa olika business class kabiner?

  • Damon Svara

   Hej Eric! Tack! Det är absolut möjligt att göra så. Däremot måste du betala det dyrare Star Alliance-priset då, så jag rekommenderar att inte mixa SAS och Star Alliance-bolag, och istället välja att flyga med två olika Star-bolag, t.ex Lufthansa och United.

 5. Hej,
  Försöker hitta resa till Tokyo (alt SFO/LAX) från ARN men hittar bara bonusresor (eco, plus) från CPH. Vad är ditt råd här? Ska vi boka long-haul och invänta att SAS släpper ARN-CPH och betala 450kr/p i ändringsavg?
  Vi vill flyga m SAS pga begränsing av EBB poäng.
  Tack 🙏

  • Damon Svara

   Hej Ann-Marie,
   De tre destinationer du nämner är några av de svåraste SAS-destinationerna att boka på poäng med. För att säkra platserna kan du boka resan med utgång från Köpenhamn och sedan ändra resan som du föreslår. Du kommer betala max 150 kr/person i ändringsavgift då, men sedan kan det tillkomma en skillnad i skatter och avgifter när du utgår från Stockholm istället för Köpenhamn som du kommer behöva betala vid ändringen.

Skriv en kommentar