Färre och färre bolag erbjuder idag en First Class-kabin, men ett av bolagen som fortfarande gör det är Lufthansa. Jag har i flera artiklar skrivit om vilken fantastisk upplevelse Lufthansas First Class verkligen är, och många läsare har hört av sig för att få tips om hur man bokar på bästa sätt.

Lufthansa First Class – en fantastisk upplevelse

Det allra bästa i livet kräver oftast lite arbete, och att hitta platser i Lufthansas First Class är inget undantag. Lufthansas First Class är den perfekta kombinationen av en grym markupplevelse med bra lounger och service, till en elegant och lyxig flygning i luften.

Lufthansas ikoniska First Class
Lufthansas ikoniska First Class
Lufthansa First Class Terminal, Surf & Turf

En av de största höjdpunkterna är ändå den dedikerade terminalen i Frankfurt för Lufthansas First Class-resenärer, Lufthansa First Class Terminal. Istället för att som dem flesta bolagen bara köra en lyxig lounge på flygplatsen (av vilka Lufthansa för övrigt har flera), så valde man att bygga en helt separat byggnad för First Class-passagerare. I First Class Terminal har man egen säkerhetskontroll, passkontroll och därutöver även ett high-endutbud av drycker och mat som ingår i biljetten. Man kan också ta en tupplur, bada eller röka cigarrer. Och när det är dags för boarding hämtas du av personalen och körs till planet i en Mercedes eller Porsche.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande
Mercedes S-Class hela vägen till planet

Jag får aldrig nog av Lufthansas First Class och det är i min värld en av dem bästa sätten att använda sina poäng på. Jag har skrivit utförliga omdömen om både Lufthansa First Class och om Lufthansas First Class Terminal i Frankfurt som innehåller nyttig information om man vad man kan förvänta sig när man reser med Lufthansas First Class:

Lufthansa First Class, en av dem mest bekväma sätena i luften

I det här inlägget kommer jag dela med mig av hur du på enklast möjliga sätt kan hitta platser i Lufthansas First Class, och också gå igenom andra matnyttiga tips.

Det här behöver du veta om Lufthansa First Class

Rutter där First Class erbjuds

Flygbranschen har två olika säsonger – sommartid (slutet på mars till slutet på oktober) och vintertid (slutet på oktober till slutet på mars). Lufthansa ändrar vilka destinationer som får First Class-kabin baserat på dessa två säsonger.

Jag har listat de destinationer som haft First Class innan coronapandemin slog till. Det återstår att se exakt vilka rutter som kommer få behålla First Class efter att resandet återgår till det normala. I parentesen hittar du flygplatskoden, vilket gör det enklare att söka efter tillgänglighet.

Nordamerika
New York
Med Lufthansa First Class kan du ta dig hela vägen till New York

87,500 poäng per passagerare om du använder en Amex 2-4-1 voucher (ordinarie pris 175,000 poäng per passagerare)

 • Boston (BOS)
 • Chicago (ORD)
 • Detroit (DTW)
 • Houston (IAH)
 • Los Angeles (LAX)
 • Mexico City (MEX)
 • Miami (MIA)
 • New York JFK (JFK)
 • New York – Newark (EWR)
 • San Francisco (SFO)
 • Washington (IAD)
Sydamerika, Södra Afrika, och Asien
Hong Kong
Med Lufthansa First Class kan du ta dig till Hong Kong

112,500 poäng per passagerare om du använder en Amex 2-4-1 voucher (ordinarie pris 225,000 poäng per passagerare)

 • Bogota (BOG)
 • Bangkok (BKK)
 • Buenos Aires (EZE)
 • Sao Paolo (GRU)
 • Johannesburg (JNB)
 • Bangalore (BLR)
 • Delhi (DEL)
 • Hong Kong (HKG)
 • Shanghai (PVG)
 • Peking (PEK)
 • Tokyo (HND)

145,000 poäng per passagerare om du använder en Amex 2-4-1 voucher  (ordinarie pris 290,000 poäng per passagerare)

 • Singapore (SIN)

Så här hittar du tillgänglighet

Kaviarservering ombord Lufthansas First Class
Kaviarservering ombord Lufthansas First Class
Läs också: Så här åkte två av mina läsare på bröllopsresa i First Class för 6500 kr (ordinarie pris +80 000 kr)

Det svåraste med att boka Lufthansa First Class är att hitta bonusplatser. Lufthansa släpper bonusplatser i First Class till Eurobonus först 14 dagar innan avgång. Det innebär inte att alla rutter eller alla platser kommer släppas exakt 14 dagar ut, utan det är först då man börjar släppa platser. Det kan fortfarande släppas platser 5 dagar innan, eller 3 dagar innan. Med andra ord kan man behöva söka efter tillgänglighet i flera dagar innan platser till slut öppnar sig i First Class.

Med det sagt är följande saker viktiga att tänka på:

Säkra upp en bokning i Business Class – och ändra till First Class om tillgängligheten öppnar upp sig
Lufthansa Business Class
Du kan börja med att boka dina resa i Business Class, för att sedan ändra till First Class om tillgängligheten öppnar sig

För de allra flesta personerna vill man ha bekräftade semesterplaner längre än 14 dagar i förväg. Det är därför smart att boka en bonusresa i Business Class där tillgängligheten är större och där det inte finns någon datumbegränsning och därefter ändra biljetten till en First Class-biljett om tillgängligheten öppnar sig.

En ändring kostar 150 kr per person, vilket det absolut är värt det om First Class-tillgänglighet mot förmodan öppnar upp sig. Släpps inga First Class-platser har du fortfarande en bekväm resa i Business Class.

Så här söker du efter tillgänglighet i First Class
Resultat från sökning av Lufthansa First Class i Uniteds sökmotor

Det går inte att söka efter bonusplatser om resan ska göras i First Class genom SAS egna sökningsmotor, då den enbart har stöd för resor i Economy eller Business Class.

Jag har i min nybörjarguide skrivit en guide för hur du kan söka efter tillgänglighet i bland annat Lufthansa First Class genom Uniteds sökningsmotor. Den är gratis att använda. Du hittar guiden här. 

Så fort du hittar tillgänglighet i First Class så är det viktigt att boka eller ändra din existerande resa så fort som möjligt, då det är hög konkurrens om platserna i First Class.

De rutter som det i regel släpps flest platser i First Class i

Det som avgör huruvida Lufthansa släpper bonusplatser i First Class är bokningsläget bland betalda biljetter. Om man vet att man i regel alltid säljer First Class-biljetter på betalda biljetter på en viss rutt är sannolikheten att man släpper bonusplatser betydligt lägre.

Lufthansa analyserar alltså försäljningen av betalda biljetter och släpper bonusplatser utifrån det. Min erfarenhet är att följande rutter i regel brukar ha god tillgång av bonusplatser i First Class – det är dock såklart ingen absolut sanning utan kommer variera baserat på datum och platstillgång:

 • Boston (BOS)
 • Chicago (ORD)
 • Detroit (DTW)
 • Mexico City (MEX)
 • New York JFK (JFK)
 • New York – Newark (EWR)
 • Washington (IAD)
 • Delhi (DEL)
 • Bangalore (BLR)
 • Tokyo (HND)
 • Bogota (BOG)

Andra rutter, som t.ex Singapore och Los Angeles är svårare att få tag på, men det är inte omöjligt. Destinationer som Hong Kong och Peking som ofta är affärsfokuserade destinationer kan ha bättre tillgänglighet över ledigheter och helger jämfört med vardagar.

Sammanfattning

Lufthansa First Class är en av dem mest lukrativa First Class-produkterna man kan flyga på poäng. Biljetter till SAS Eurobonus släpps först 14 dagar innan avgång vilket innebär att man måste hålla ett nära öga på tillgängligheten och boka så fort platser dyker upp. Lufthansas First Class är ett måste för den som vill ha en upplevelse för livet.

Av

14 Kommentarer

 1. Soft att du lyssnar på feedbacken, vi mejlade ju om detta förut!! Jättebra!! 🙂

  • Damon Svara

   Hej Marcus! Jag arbetar mig igenom en önskemålslista från er läsare, så självklart lyssnar jag. Kul att du gillade artikeln!

 2. Tack för ett givande inlägg, har som ambition att få uppleva Lufthansas first class innan året är slut!

  • Damon Svara

   Hej Daniel, Lufthansas nuvarande längsta rutt är för närvarande Frankfurt till Buenos Aires som tar 13h 45 min och dem erbjuder First Class på den sträckan.

 3. Tack för fin läsning! Vi har en 2 för 1 som vi behöver boka innan årets slut. Känner mig helt lost då jag är nybörjare och skulle behöva mer tid! För plöja igenom din sida här så jag blir klokare. Så sjukt svårt bara när tiden tickar. Tack för dina ord!! <3

 4. Åh vad jag vill prova detta ! Hoppas kunna boka efter corona. bra och utförlig guide tyckte jag

 5. Hej,
  Jag bokade en business biljett Köpenhamn till Mexico city via Frankfurt i december. Amex vouchern gick ut vid årsskiftet. Bokningen gjorde jag till den 2 mars 2022.

  Nu gjorde jag som det står här på sidan och inväntade till det kom upp firstclass på Uniteds sida 6 platser den 1 mars.
  Jag ringde SAS och fick informationen att det finns bara en plats (fast än att det står 6 på uniteds sida).

  De informerade mig också om att eftersom vouchern gick ut vid årsskiftet så var jag tvungen att ge dubbla poäng om jag ville boka om från business till first class.. Så mycket för full flex.

  Jag hade tänkt prova i morgon igen men eftersom de vill ha dubbla poäng så får jag ge upp och åka business.

  Så länge man samlar poäng så är man en välkommen medlem i eurobonus men så fort man önskar nyttja poängen vill de inte gärna veta av en. Transparansen i detta poängsystem är väldigt låg.

  Det är en heltids sysselsättning att försöka boka något vettigt även om man försöker vara flexibel.

  Hoppas ni andra lyckas bättre än jag!

  Mvh
  Mats

  • Damon Svara

   Tjena Mats, tråkigt att det inte gått som du velat! Tyvärr är det ju så att vouchers har utgångsdatum och när de väl gått ut kan man inte göra några nya ändringar till en bokning. Angående First Class hos Lufthansa är tillgången i dagsläget tyvärr begränsad till just Eurobonus. Andra program, t.ex United har betydligt bättre tillgång till platserna. Detta hoppas vi kommer ändras nu när Covid-läget går tillbaka. Jag skulle dock säga att det numera, med SAS Star Alliance-bokning, är rätt enkelt att hitta platser.

Skriv en kommentar