En av de vanligaste frågorna jag brukar få från mina läsare är ”hur blir jag enklast SAS Eurobonus Gold?”. I det här inlägget tänkte jag kort förklara om vad Eurobonus Gold är och hur man enklast når det. För den som är intresserad berättar jag i min nybörjarguide om att resebranschen är byggd på lojalitetsprogram, och hur viktiga lojalitetsprogrammen är för flygbolagen. Lojalitetsprogrammen är ett sätt för flygbolagen att kunna differentiera sig mot varandra och att konkurrera med varandra, och det är också därför flygbolagen satsar så mycket på sina lojalitetsprogram: de vill belöna och behålla sina mest frekventa resenärer.

Vad är Eurobonus Gold?

Statusförmån: Guldincheckning, Star Alliance
Genom SAS Eurobonus Gold som motsvarar Star Alliance Gold får man bland annat prioritet i säkerhetskontrollen

Jag tänkte snabbt berätta om hur statusförmåner och medlemsnivåer generellt fungerar. Statusnivåer är ett sätt för flygbolagen att belöna kunder för deras lojalitet. Flygbolagen brukar ofta ha flera olika statusnivåer i sina lojalitetsprogram, så man arbetar sin väg upp. Hos SAS finns det tre olika statusar som kommer med olika förmåner: SAS Eurobonus Silver, SAS Eurobonus Gold och SAS Eurobonus Diamond.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande

SAS är också med i Star Alliance, där du får liknande förmåner som hos SAS, fast hos de 25 övriga flygbolagen som ingår i alliansen.  Här kan du läsa mer om hur lojalitetsprogrammen och flygbolagsallianserna fungerar i detalj. Inom Star Alliance finns det två olika statusnivåer: Star Alliance Silver och Star Alliance Gold. 

Bra att veta är att trots att SAS har meddelat intentionen att lämna Star Alliance och gå med i Skyteam så kommer liknande förmåner att gälla som listat nedan fast för Skyteam efter 1 september.

Förmånerna för SAS Eurobonus Gold

Det är först när man når SAS Eurobonus Gold där statusen hos SAS verkligen blir användbar. Man får bland annat förmåner som t.ex loungetillgång och extra baggage när man reser med alla Star Alliance-bolag. Det finns två olika typer av förmåner som man får tillgång till som SAS Eurobonus Gold:

 1. Förmåner som endast gäller hos SAS
 2. Förmåner som gäller hos samtliga Star Alliance-bolag
Man får tillgång till över 1000 lounger världen över som Star Alliance Gold, vilket SAS Eurobonus Gold motsvarar. På bild: SilverKris Lounge i Bangkok
Man får tillgång till över 1000 lounger världen över som Star Alliance Gold, vilket SAS Eurobonus Gold motsvarar. På bild: Singapore Airlines SilverKris Lounge i Bangkok
Eurobonus Gold-förmåner
Förmån Gäller även inom Star Alliance? 
Prioriterad incheckning på flygplatsen – du får checka in på Business Class eller First Class-diskar
Rätt till extra bagage – 20 kg eller en extra väska om kollikonceptet gäller. Gäller ej på biljetter utan bagage på Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines, SAS
Gold Track (prioritet i säkerhetskontroll och gränskontroll)
Loungetillgång – För dig +1 person på över 1000 lounger världen runt
Prioriterad bagagehantering – dina väskor är bland de första som kommer ut
Prioriterad ombordstigning – du får vara bland de första att boarda planet
Väntelista med prioritetsbokningar – när flyget är slutsålt får du högre prioritet om ett säte skulle bli ledigt
Standbyprioritet – om du är standby på en flygning får du högre prioritet än andra
Tjäna 25% extra baspoäng när du reser med SAS eller Wideröe
Checka in ytterligare ett bagage när du flyger med SAS (totalt två väskor utöver bagagegränsen i din biljett)
Ge bort ett Eurobonus Silver-kort, som bl.a kommer med extra bagage hos SAS.
Tillgång till SAS egna lounger för hela familjen (upp till 4 personer) vid avgång, och har du rest på SAS-flygning till/från USA eller Asien får ni även tillgång vid ankomst
Gratis wi-fi på SAS egna flygningar, både inom Europa och interkontinentalt
Gratis sätesval på SAS egna flygningar

Det finns alltså två typer av förmåner:

 1. Alliansspecifika förmåner: För Star Alliance Silver och Guld sätts ett minimikrav på att alla medlemmar i Star Alliance ska hedra förmånerna som listas ovan. Om flygbolagen sedan vill gå utöver det och erbjuda mer är det självfallet välkommet.
 2. SAS-specifika förmåner: SAS har valt att ge sina egna statusmedlemmar ett antal exklusiva förmåner, t.ex att man får gratis wi-fi på deras egna flygningar, eller möjligheten att ge bort ett Silverkort.
Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class

Så här blir du Eurobonus Gold

Man får tillgång till över 1000 lounger världen över som Star Alliance Gold, vilket SAS Eurobonus Gold motsvarar. På bild: SilverKris Lounge i Bangkok
SAS Eurobonus Gold

Kvalificeringskriterierna för att bli Eurobonus Gold är rätt enkla egentligen. Man kvalificerar för status hos SAS under en 12-månadersperiod. Denna 12-månadersperiod skiljer sig beroende på när man blev medlem hos SAS, men går enkelt att se genom att logga in på sitt SAS-konto. Min kvalificeringsperiod är t.ex 1 januari – 31 december varje år.

Det går att kvalificera sig på två sätt:
 1. 45 000 baspoäng registrerat på ens SAS-konto, eller
 2. 45 sträckor flugna med SAS – där t.ex Stockholm-Köpenhamn tur och retur räknas som två sträckor.

20 000 Statuspoäng via SAS Amex Elite
Det finns dock en genväg till att nå Eurobonus Gold, och det är genom att skaffa det fantastiska SAS Amex Elite-kortet, som kommer med 20 000 baspoäng som räknas mot Eurobonus Gold-status. Det innebär också i praktiken att man alltid är minst Eurobonus Silver, och får ta del av förmåner som extra bagage hos SAS. Kortet kommer också med fler förmåner såsom 2 st 50% rabatt-vouchers på valfri bonusresa, 20 Eurobonuspoäng per 100 kr spenderat och dessutom 45 000 Eurobonuspoäng (värde 5625 kr) som välkomstbonus. Läs mer om kortet här.

25 000 Statuspoäng via flygande alternativt SAS Eurobonus Mastercard Premium
För att tjäna in de resterande 25 000 poängen kan man flyga med antingen SAS eller valfritt bolag inom Star Alliance. Vid rätt bokningsklass kan det räcka med några resor inom Europa eller en långdistansresa (t.ex till USA) för att lyckas nå Eurobonus Gold.

Tidigare kunde man använda sig av  SAS Eurobonus Mastercard Premium, som förra året kom med 1 000 baspoäng per månad (totalt 12 000 per år) som också räknades mot Eurobonus Gold-status. Dessvärre försämrades det här kortet väsentligt i februari 2023. Man kan fortsatt tjäna statuspoäng med kortet, men det kräver ganska mycket spendering. Man får 3.75 statuspoäng per 100 kr man spenderar med kortet. För att uppnå samma mängd poäng som man fick tidigare behöver man alltså spendera 320 000 kr. Om man spenderar mycket pengar på sina kort och exempelvis redan fått sina två vouchers via SAS Amex Elite (varav första man får vid 150 000 kr spenderat och andra vid 300 000 kr spenderat), kan det vara värt att använda kortet för att kvalificera för det. För de allra flesta är det dock smartare att flyga in de resterande poängen och spendera pengarna på ett Amex som enklare konverteras till bonusresor.

Du blir Eurobonus Gold så fort som du har fått in 45 000 baspoäng på ditt konto.

Är det värt att göra det? 

Det beror helt och hållet på hur mycket man reser. Om man reser en del, i synnerhet då man reser i någon annans sällskap, så kan det vara väldigt värt att vara Eurobonus Gold. Vid händelser som avviker från det vanliga, t.ex en strejk, lönar det sig väldigt mycket att vara statusmedlem då man får förtur till personlig service och ombokningar. Jag tycker förmånerna man får med Eurobonus Gold, oavsett om det är loungetillgången eller extra baggage förenklar mitt resande avsevärt. Om man däremot bara reser ett par gånger om året är det nog inte värt tiden och pengarna – i övrigt är Eurobonus Gold och Star Alliance Gold något som verkligen förgyller ens resande. Du kan läsa mer om flygbolagens lojalitetsprogram och de förmåner du får här.

Av

34 Kommentarer

 1. Hm kan du förklara hur du menar att du får bättre hnjälp vid strejk som eurobonus gold?

  • Damon Svara

   Hej Stefan! Vid senaste strejken så var det enklare att komma fram till SAS kundservice tex, då Guld-medlemmar och högre får förtur. Så när samtalskön var flera timmar lång kom man fram på ett par minuter 🙂

 2. Jag hade gjort ungefär det du skrev för några månader sedan, tycker verkligen om eurobonus gold. vi fick bl.a tillgång till Turkish airways loungen i Istanbul som var jätte bra!

  • Damon Svara

   Vad roligt Jonas! Ja, Turkish lounger i Istanbul är riktigt bra och är bland mina favoriter på global basis 😉

 3. Leif Svensson Svara

  Vad säger du om Eurobonus Diamant är det värt att gå efter det ?

  • Damon Svara

   Hej Leif. Nej, jag tycker inte att mervärdet som man får som diamond är värt för att göra någon större ansträngning för att nå dit.

 4. Johanna Ström Svara

  Om man använder tex Lufthansa lounge som guld får man inte ta med man + barn tex? Är det strikt en person eller görs det undantag för tex barn

  • Damon Svara

   Den officiella regeln på Star Alliance-loungerna är att man får ta in en person. Man tar alltså inte hänsyn till familjesituationen. Däremot kan vissa Star-lounger göra avstamp från dessa regler och låta en ta in hela familjen men det är inget man ska förvänta sig. Hos SAS egna lounger kan du gästa in upp till 4 personer om du är direkt relaterad till dem (tex barn, partner eller liknande).

 5. Jessica Svensson Svara

  Hej!
  Tack för en väldigt bra och informativ blogg! Du verkar ju kunna det mesta om detta och provar därför med att ställa ngr frågor som jag inte lyckas få svar på ngn annan stans 🙂

  1) Vi (min man och 2åring) vill resa utomlands ( Thailand, Vietnam, Mexico) i dec/jan. Det går givetvis inte att finna ngr resor på SAS egna hemsida. Så jag gick på din rekommendation och tittade på United.
  Stämmer det att alla poäng är per person? Dvs det skulle rent krasst kosta 75000-160000poäng per person en väg? Skriver in 2 personer men läser mig till att det som anges alltid är p.p?
  2) i december och januari finns det nästan vara ekonomi platser för 75 000 poäng eller business för 160000. Är det dumt att välja ekonomi tycker du? För att man egentligen förlorar värdet? Känns som att man likt väl kan köpa stolarna då eller hur?
  3) om jag väljer att köpa en resa med pengar, hur enkelt är det att uppgradera med poäng till business? Och när kan man göra det? På plats enbart?
  4) finns inte så jätte mkt flighter/klasser tillgängliga att välja på under dec/Jan. Släpper dem på allt eftersom? Eller kan det tänkas vara slut på premiumplatser till tex Bangkok?

  Vi har ca 110-120 000 poäng idag samt en 2för1 check.
  Känns inte som man kommer någon vart tex till Asien, Mexiko. Hur kan man tänka smart?

  Nu blev det en herrans massa frågor! 😀

  Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Jessica

  • Damon Svara

   Hej Jessica!

   Tack för din utförliga fråga, ska försöka hjälpa så gott jag kan! 🙂

   1) Priserna som står på Uniteds hemsida gäller inte för SAS, utan det är för deras egna medlemsprogram. För att se exakt vilka priser som SAS tar ut för de destinationer du nämner kan du kolla här: https://www.sas.se/eurobonus/poangtabeller/

   2) Nej, du bör absolut inte använda poängen för ekonomiresor då värdet du får tillbaka är väldigt lågt. Precis som du säger är det smartare att köpa biljetterna med cash isådanafall.

   3) Det brukar typiskt sätt bara gå att uppgradera de allra dyraste biljetterna med poäng, och det brukar dessutom vara dåligt värde för poängen, så detta rekommenderar jag inte.

   4) Resor i December/Januari brukar ha dålig tillgång generellt då många vill resa då. Det jag kan säga är att de platserna för jul och nyår brukar i regel släppas i mitten på juni.

   Med 120k poäng plus en 2-4-1 voucher kommer ni exempelvis iväg till Dubai i Business Class för två personer; eller med 130k poäng kommer ni till USA i Business Class för två personer. Detta är då om ni väljer att resa med Star Alliance-bolagen. Med 100k poäng kan ni åka två personer, med en voucher, till valfri SAS-destination, t.ex Hong Kong eller Los Angeles. 🙂

   Hör gärna av dig om du har fler frågor!

 6. Tatjana 209 Svara

  om man har eurobonus silver, vilka datum var det man hade lounge ?

  • Damon Svara

   Hej,
   Som Silver har du loungetillgång endast i SAS egna lounger när du reser med SAS under dessa datum: under sommaren (8 jul – 18 aug 2019) och jul och nyår (17 dec 2018 – 6 jan 2019)

 7. Damon en fråga hur mycket har du i totala kortavgifter i månaden?

  Grym sida förresten!

  • Damon Svara

   Hej Noel! Jag betalar totalt 885 kr per månad för mina två kort: SAS Amex Elite och Amex Platinum. Kostnaden delar jag och min sambo och vi får många gånger det värdet 🙂

   Allt gott,
   Damon

   • Hej Damon!
    Grym blogg.
    Har ni något komplement till era Amex kort dvs där de inte tar Amex?

    Hur ser du på mc eb sas premium kortet som även ger 12k status poäng/år och fly-premium?

    • Damon Svara

     Hej Sebastian!

     Stort tack. Jag tycker att Fly Premium / SAS Premium Mastercard är ett toppenkort som komplement till Amex. Acceptansen för Amex har också ökat väsentligt så jag använder kortet mer sällan än jag gjorde förut, men som sagt, mycket bra komplement! Här berättar jag mer om SAS Premium Mastercard: https://lyxresan.se/kreditkort/

     Hör av dig om du har fler frågor!

     Med vänlig hälsning, Damon

 8. Hej!

  När jag kollar eurobonusplatser till usa, t ex san francisco, så verkar det som om sas inte släpper så många bonusplatser. Jag hittar t ex 2 i Plus och 4 i ekonomi. Har du något tips hur man ska göra om man vill åka fem personer i samma klass..(helst Plus) ? Släpper sas mer platser ifall man t ex bokar upp de 4 ekonomiplatserna så att man kan knipa den sista bonusplatsen för femte passageraren när den väl släpps/om den släpps (eller ifall man tar de 2 Plusbiljetterna och väntar in fler bonusPlusbiljetter)? Hur långt i förväg släpps i så fall dessa extra biljetter?

  Tack på förhand!

  • Damon Svara

   Hej Kalle!
   Tillgången av bonusplatser hos SAS brukar gå åt rätt fort – i synnerhet till destinationer som San Francisco där försäljningen av de betalda biljetterna går såpass väl. Ja, SAS kan övertid släppa fler platser. SAS släpper i regel platser i alla klasser 330 dagar innan avgång, och därefter släpps biljetter sporadiskt fram till avgång. Det brukar bero på hur väl biljetter sålts på specifika flighter. Det jag kan tipsa om är att kolla på Star Alliance-bolagen, dvs. inte SAS för resa till San Francisco. Det finns många flygbolag som reser dit och dit kan du dessutom åka i Business om du är villig att åka med annat bolag än SAS.

   Glad sommar!
   Damon

 9. Hej och tack för att du delar med dig av detta. Jag undrar när lite mer precist man får baspoängen registrerade om man tecknar sig för Amex Elite eller Mastercard Premium korten. Min kvalificeringsperiod är 1 okt-30 sept och jag har just nu (6 aug) 28250 intjänade poäng. Tror du att poängen hinner in till 1 oct eller är det ingen idé att stressa? /Andreas

  • Damon Svara

   Hej Andreas!
   I regel brukar American Express kreditera dem 20 000 statuspoängen så fort kortansökan är behandlad och godkänd (typiskt inom en vecka). Amex skriver på sin egen hemsida att det kan ta upp ill tre veckor innan poängen syns, vilket innebär att du bör söka inom kort för att säkerställa att du får det under din kvalificeringsperiod.

   Premium-kortet får du 1000 poäng per månad, och det kör på kalendermånad, så söker du om det nu kommer du få 1000 poäng först i början på september.

   Hoppas detta svarar på din fråga!

   Med vänlig hälsning, Damon

    • Låt oss anta att jag tillsammans med de 20 000 statuspoängen uppnår guldnivå den 1 sept, dvs 1 mån innan min kvalificeringsperodid börjar om den 1 okt. Kommer guldkortet att gälla 1 okt 2019 – 30 sept 2020 eller upphör det per den 30 sept 2019?

     • Damon

      Hej Andreas,
      Om du uppnår Guldnivå under din kvalificeringsperiod så får du Guld under innevarande år + 1 år + 3 månader. Med andra ord kommer du ha Gold hela vägen till 1 oktober 2020, du har därefter vad man kallar en ”grace period” som är på 3 månader där du får behålla statusen. Således kommer du ha status fram till 1 januari 2021.

 10. Hej,
  Mycket bra sida.
  En fråga. Jag har Elite och har fått 2 voucher på detta kort. Får man fler voucher eller måste man byta kort? I så fall är det bara beställa nytt kort?

  Tack

  • Damon Svara

   Hej Dennis! Tack! Om du redan har uppnått två stycken vouchers under 2021 från ditt Elite-kort kan du inte få fler. Du kan då söka ett annat kort, t.ex SAS Amex Premium och på så vis få en tredje voucher. Med vänlig hälsning, Damon

Skriv en kommentar