En översikt över olika flygbolags lojalitetsprogram, och vilka du bör gå med i

Först och främst är det värt att nämna att Lyxresan har fokus på resenärer som utgår från Skandinavien, med särskild inriktning på Sverige. Således kommer en stor del av inläggen på bloggen handla om hur man får som mest värde ur SAS lojalitetsprogram – EuroBonus. Men det finns en drös andra flygbolag och respektive lojalitetsprogram, och jag kommer givetvis också skriva om dem och deras kampanjer och hur man kan maximera värdet även där. I artikeln nedan berättar jag om statusförmåner som kommer med en viss medlemsnivå hos de olika flygbolagen.


Allianser

Inom flygvärlden finns det s.k. allianser och partnerskap, alltså där flera flygbolag gått ihop och skapat ett strategiskt samarbete. Ett bolag kan inte flyga till hela världen, därför spelar allianserna en stor roll i att koppla flera olika flygbolags linjenät med varandra. Till grund för alliansernas skapande var lojalitet. Man ville utöver de praktiska fördelarna av ett samarbete mellan flygbolag även se till att kunder blev lojala till en viss allians. I varje allians har flygbolagen sina egna medlemsprogram, som sedan kopplas till alliansens program. För att ge kunden en så konsistent upplevelse som möjligt, så får statusmedlemmar i respektive program även förmåner hos andra flygbolag inom samma allians, och tjänar även poäng på sina resor inom alliansen. Det är ett sätt att belöna lojalitet på en större skala, med andra ord. Även utanför allianserna har vissa bolag valt att knyta strategiska samarbeten med varandra, och då fungerar det ungefär likadant.

Här kommer ett exempel som bör göra det klarare:

SAS ingår i Star Alliance. Jag är medlem i SAS lojalitetsprogram Eurobonus, och har i dagsläget medlemsnivån Eurobonus Diamond. Medlemsnivån känns igen som Star Alliance Gold hos de andra flygbolagen i Star Alliance.

Jag ska ut och resa, och har ett flyg mellan Stockholm och Frankfurt med Lufthansa. De känner igen min status vid incheckning då jag angett mitt lojalitetsnummer när jag köpte biljetten. Jag får då en drös olika förmåner och tjänar samtidigt poäng för min resa med Lufthansa, trots att mitt medlemskap är hos SAS.

Du kan alltså flyga Lufthansa, och tjäna poäng till ditt SAS-konto. På samma sätt kan du använda dina SAS-poäng för att boka en bonusresa hos andra bolag inom alliansen/partnerskapet, t.ex hos Lufthansa. 

Star Alliance

Star Alliance är den äldsta och största alliansen, och den som är mest relevant för resenärer med utgång i Sverige, på grund av det starka linjenätet hos de europeiska flygbolagen och på grund av SAS medlemskap i alliansen. Följande flygbolag ingår i Star Alliance:

Aegean Air Canada Air China Air India Air New Zealand
ANA Asiana Airlines Austrian Avianca Brussels Airlines
Copa Airlines Croatia Airlines Egyptair Ethiopian Eva Air
LOT Polish Airlines Lufthansa SAS Shenzhen Airlines Singapore Airlines
South African Airways SWISS TAP Air Portugal THAI Turkish Airlines
United

 

Oneworld

Cathay Pacific Business Class
Cathay Pacific är ett av flygbolagen i Oneworld-alliansen.

Oneworld är den snabbaste växande alliansen just nu och har genomgått en kraftig expansion de senaste åren, och har numera blivit en väldigt bra allians. Med flygbolag som Qatar Airways, British Airways och Finnair kan man ta sig ut i världen med utgång i Sverige. Följande flygbolag ingår i Oneworld:

Alaska Airlines Cathay Pacific Japan Airlines Qantas S7 Airlines
American Airlines Finnair Qatar Airways Srilankan Airlines Royal Air Maroc
British Airways Iberia Malaysia Airlines Royal Jordanian

Skyteam

Skyteam är en allians som på många sätt består av ganska udda flygbolag med undantag för jättarna Airfrance-KLM och Delta. Innehållet kring Skyteam kommer vara begränsat på Lyxresan, men jag kommer ta upp när det kommer relevanta kampanjer. Följande flygbolag ingår i Skyteam:

Aeroflot Air France Czech Airlines KLM Tarom
Aerolineas Argentinas Alitalia Delta Korean Air Vietnam Airlines
Aeromexico China Airlines Garuda Indonesia Middle East Airlines (MEA) Xiamen Air
AirEuropa China Eastern Kenya Airways Saudia

 


Status i olika allianser

Statusförmån: Guldincheckning, Star Alliance
Prioritet i säkerhetskontrollen genom Star Alliance Gold. Alla tre stora allianser erbjuder prioritet i olika utformning.

Jag tänkte snabbt berätta om hur statusförmåner och medlemsnivåer generellt fungerar. Precis som jag har förklarat innan så är statusnivåer ett sätt för flygbolagen att belöna kunder för deras lojalitet. Flygbolagen brukar ofta ha flera olika statusnivåer i sina lojalitetsprogram, så man arbetar sin väg upp. Oftast går man upp i status genom rent flygande på köpta biljetter – men det finns också knep (t.ex genom vissa kreditkort) där man snabbare kan uppnå status utan att flyga. Vanligtvis kvalificerar man för medlemskap under en 12-månadersperiod men det skiljer sig från bolag till bolag. I den här artikeln berättar jag mer om hur du enklast kan bli SAS Eurobonus Gold – dvs. Star Alliance Gold. 

Inom Star Alliance finns det två olika statusnivåer: Star Alliance Silver och Star Alliance Gold. Flygbolagen kan ha flera individuella nivåer, men inom nätverket så erkänns endast de två statusarna.

Förmåner när du flyger med Star Alliance (där det är tillgängligt) Star Alliance Gold Star Alliance Silver
Prioriterad incheckning på flygplatsen – du får checka in på Business Class eller First Class-diskar
Rätt till extra baggage – 20 kg eller en extra väska om kollikonceptet gäller. Gäller ej på biljetter utan bagage.
Gold Track (prioritet i säkerhetskontroll och gränskontroll)
Loungetillgång – För dig +1 person på över 1000 lounger världen runt
Prioriterad bagagehantering – dina väskor är bland de första som kommer ut
Prioriterad ombordstigning – du får vara bland de första att boarda planet
Väntelista med prioritetsbokningar – när flyget är slutsålt får du högre prioritet om ett säte skulle bli ledigt
Standbyprioritet – om du är standby på en flygning får du högre prioritet än andra

Det finns alltså två typer av förmåner:

 1. Alliansspecifika förmåner: För Star Alliance Silver och Guld sätts ett minimikrav på att alla medlemmar i Star Alliance ska hedra förmånerna som listas ovan. Om flygbolagen sedan vill gå utöver det och erbjuda mer är det självfallet välkommet.
 2. Flygbolagsspecifika förmåner: Flygbolag kan ge sina egna statusmedlemmar exklusiva förmåner, t.ex får SAS egna Silver-medlemmar ett extra incheckat bagage på flygningar som utförs av SAS trots att det vanligtvis är en Guld-förmån inom Star Alliance. Läs mer om SAS olika medlemsnivåer och vilka förmåner man får vid respektive medlemsnivå här. 

Vilka lojalitetsprogram bör du gå med i?

Det är gratis att gå med i de flesta lojalitetsprogrammen, och du har inget att förlora på att gå med i flera olika program. Jag rekommenderar att du med en gång öppnar ett konto hos SAS och British Airways till att börja med. Det är också bra att kolla över ditt resemönster för att se vilka bolag du oftast reser med.

Vi kommer gå in djupare på olika lojalitetsprogram längre fram, men det som är bra att hålla i åtanke är att försöka satsa på att samla dina poäng hos ett lojalitetsprogram i respektive allians. Det går inte att föra över poäng mellan två olika lojalitetsprogram, så försök samla ihop poäng hos ett bolag för att göra det lättare att komma iväg på en resa snabbt.

Om du inte reser så ofta, så rekommenderar jag att du lägger ditt fokus på att samla alla dina poäng hos ett lojalitetsprogram, i en allians, i den utsträckning det går. Det naturliga valet av lojalitetsprogram för en person som bor i Sverige är SAS Eurobonus.

Du kan använda poängen som du tjänar in hos SAS för bonusresor med alla flygbolag inom Star Alliance, se fullständiga lista längre upp i artikeln.

Nästa artikel i serien: Så här tjänar du poäng på bästa sätt

2 Kommentarer

 1. Hej,

  Tack för en bra guide :). Jag har tidigare bott i Schweiz och har sedan dess ett medlemskap i Miles and More. Finns det någon möjligt att flytta mina poäng från Miles and More till Eurobonus?

  Har, efter din guide, tänkt övergå till Eurobonus och skaffa ett SAS Eurobonus American Express Premium Card. Känns onödigt att låta poängen brinna inne på Miles and More om det inte behövs.

  Tack på förhand.

  Vänliga hälsningar.

  • Damon Svara

   Hej Fredrik! Stort tack för din kommentar. Det finns tyvärr inget sätt att flytta över poäng från Miles and More till Eurobonus, utan mitt tips är att ”bränna” poängen hos Lufthansa och börja en ny pott hos SAS :).

   Allt gott!
   Damon

Skriv en kommentar