Boka din första bonusresa

Att tjäna poängen är ju givetvis bara en del av ekvationen. Den andra delen, som också är mycket roligare, är ju att använda poängen för en resa som levererar en upplevelse utöver det vanliga. Det kan ta ett tag att få ihop poäng till sin första bonusresa, men det är en magisk känsla att använda sina poäng för första gången. Att ha möjligheten att flyga i business och first class, till en bråkdel av den vanliga kostnaden.

Det tar ofta ett tag att bli expert på att söka bonusresor, då tillgängligheten skiljer sig från biljetter som man kan köpa för pengar.

Generella regler för bonusresor

Det finns ett antal saker jag tycker man ska tänka på när man använder sina poäng. Först och främst är målet givetvis att få en så rolig upplevelse som möjligt, för så lite poäng som möjligt. Den gyllene regeln för mig när jag bokar mina bonusresor – är att alltid resa i minst business class. Det lönar sig sällan (endast få undantag) att använda sina poäng för resor i economy class. Du får betydligt bättre värde för dina poäng om du reser i minst business class. Man får aldrig glömma att bonusresor aldrig är helt gratis – utöver poängkostnaden betalar du ofta skatter och avgifter som ofta totalt urvattnar värdet på en resa i economy class.

Dom Perignon ombord Thai
Du kan genom din poänghobby snart dricka Dom Perignon i Thai’s First Class.

Det är också alltid bra att sätta upp ett mål med sitt poängsamlande. Vill du flyga till Bali i First Class eller vill du åka till USA i business class? Alla har olika mål med sitt resande, men det är bra att sätta upp ett mål och på så vis även effektivisera din poängintjäning med utgång från målet.

Varje bonusresa har sitt pris

Precis som de andra artiklarna i Nybörjarguiden så ligger fokus i denna artikel på SAS och vi kommer nu att gå igenom prislistan för olika typer av bonusresor inom Eurobonus. Eurobonus prislista delas upp i två olika delar – det finns en prislista för SAS egna flygningar och en prislista för bolag inom Star Alliance.

SAS egna prislista

SAS har som tur är en väldigt enkel prislista när det kommer till långdistansflygningar (vilket vi fokuserar på i denna artikel). För fullständig prislista för SAS egna flygningar, inklusive flygningar inom Norden och Europa, klicka här. SAS långdistansflygningar går till USA och Asien. I dagsläget flyger SAS till Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco, Washington D.C. och Toronto i Nordamerika. Till Asien flyger SAS till Peking, Shanghai, Bangkok och Tokyo. Bonusresor på SAS egna flygningar kan bokas online.

Prislistan på långdistansflygningarna (oavsett destination) är enligt följande:

 • SAS Go (Economy Class) – 60 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • SAS Plus (Premium Economy) – 80 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • SAS Business (Business Class) – 100 000 poäng (50 000 poäng med 2-4-1 voucher som du får från SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite) + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas)

Priserna avser tur och retur-resor. Enkelresor kostar 50% av tur och retur-priset. Pris per person. SAS erbjuder även barnrabatter på bonusresor som sker med SAS. Barn under 2 reser gratis hos SAS, och barn 2-11 år reser till 50% av ordinarie pris (gäller ej flygningar med Star Alliance). 

SAS Business Class
För 100 000 poäng, eller 50 000 poäng med Amex rabattvoucher kan du resa i SAS väldigt trevliga business class.
Prislista för resor inom Star Alliance
Du kan åka Lufthansa First Class till Asien

Prislistan för resor inom Star Alliance är något mer komplicerad än SAS egna prislista. Bonusresor hos Star Alliance öppnar upp för en hel del roliga möjligheter, och ger också bättre möjligheter att ta sig till t.ex Thailand, eller Sydafrika. Av de olika flygbolagen inom Star Alliance så har varje bolag sin egen prägel på serviceutbudet i business och first class – och många av dessa bolag levererar i min åsikt en bättre helhetsupplevelse än SAS. Det som är viktigt att komma ihåg också är att utbudet av bonusresor hos SAS är begränsat och att det finns en betydligt större pool av bonusresor att boka från när man bokar med Star Alliance. Och kanske det viktigaste – med Star Alliance har du möjlighet att boka First Class hos några av världens bästa flygbolag. Tillgången av First Class har dock blivit avsevärt sämre efter COVID-19, men det finns fortfarande möjligheter till bokningar i First Class. 

För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygplats-och myndighetsskatter även en administrativ avgift på 450 kr per passagerare. Det innebär att du utöver poängpriset för en bonusresa med Star Alliance också behöver betala cirka 1000-1500 kr per person i skatter och avgifter. Trots det så tycker jag att bonusresor med Star Alliance representerar utmärkt värde. Prissättningen av bonusresor inom Star Alliance är generellt prisvärda – i synnerhet om man använder sig av en Amex 2-4-1 rabattvoucher som rabatterar priset med ytterligare 50%.

Bra att veta:

 • Bonusresor är fullt återbetalningsbara fram till en arbetsdag innan avresa, det är alltså en extremt flexibel bokningsform. Det innebär att du får tillbaka både eventuell voucher som förbrukats (förutsatt att den inte gått ut), alla poäng samt alla skatter och avgifter. Den administrativa avgiften på 450 kr per passagerare återbetalas inte om du väljer att avboka senare än 24 timmar från bokningstillfället.
 • Du kan alltid göra ändringar till din resa fram till 24 timmar innan avgång till en avgift på 150 kr per passagerare.
 • För resor med Star Alliance reser barn under 2 år gratis. Över 2 år så är det ordinarie pris som gäller. Det finns inga barnrabatter för resor med Star Alliance.

Se den fullständiga prislistan för bonusresor inom Star Alliance genom att klicka här, där du också kan se vilka länder som ingår i vilka regioner.

Några utdrag från prislistan på resor som jag ofta tar och som jag tycker är bra värde:

 • Europa till Nord-och Centralamerika för 130,000 poäng i Business Class / 175,000 poäng i First Class. Utöver USA och Kanada ingår bl.a Panama, Mexiko och Costa Rica i den här zonen, vilket ger utmärkt värde då det kan vara väldigt dyrt att resa dit.
 • Europa till Mellanöstern/Nord- och Centralafrika för 105,000 poäng i Business Class. Två av mina favoriter inom denna region är Dubai eller Seychellerna.
 • Europa till Sydostasien för 225,000 poäng i First Class är ofta väldigt bra värde. Biljetter köpta för pengar kostar ofta över 60,000 SEK. Man kan exempelvis åka ANA First Class mellan London och Tokyo, och därefter Business Class från Tokyo till Bangkok.
Austrian Business Class
Du kan åka Austrians business class till både USA och Asien.

Rabattera din bonusresa med Amex rabattvoucher

Precis som jag nämnde i artikeln om kreditkort, är en av de absolut bästa förmånerna med SAS Amex-korten den s.k. ”Amex 2-4-1” rabattvouchern. Vad gör vouchern? Jo, den rabatterar en valfri bonusresa hos SAS och Star Alliance med 50% för upp till två personer. Det innebär att du betalar 50% av det ordinarie priset om du reser själv, och om ni reser två personer så betalar ni endast för en person. Denna voucher skapar således en hel del möjligheter som annars inte hade funnits, då bonusresorna hade varit markant dyrare. Du kan läsa mer om den här vouchern här.

Denna rabattvoucher får man när man uppnått 150 000 SEK spenderat på ett kalenderår genom sitt SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite, och har man SAS Amex Elite får man ytterligare en till voucher när man spenderat 300 000 SEK på ett kalenderår. Den här vouchern är i mina ögon helt ovärderlig.

Vouchern går att utnyttja direkt på SAS hemsida för resor med både SAS och Star Alliance. För vissa mer komplexa bokningar kan man behöva ringa in för att genomföra bokning med voucher. Man ringer då SAS på 0770-727 727. Öppettiderna speglar SAS vanliga öppettider, dvs. 07.00-19.00 mån-fre; 09.00-17.00 lör; 09.00-18.00 sön. Därigenom kan man både få hjälp att hitta bonusresor, eller boka en resa man själv hittat med tipsen jag listar nedan.

ANA First Class
På bilden: ANA First Class. Tack vare min Amex-voucher kunde jag resa tur och retur till Thailand för 112,500 poäng. Jag fick totalt fyra flygningar i First Class.

Hur hittar man bonusresor?

Förutsättningen för att kunna boka en bonusresa är att hitta bonusplatser. Ibland kan det vara svårt, i synnerhet under högsäsong då alla vill resa. Det är därför viktigt att boka sina bonusresor i god tid. Det är särskilt viktigt för bonusresor som utförs av SAS, då de har betydligt färre flyg som går och därför även sämre tillgång av bonusplatser.

Ibland behöver man flyga en liten omväg för att hitta bra bonusresor. Det gör dock ingenting: för när man flyger i business class eller first class blir flygresan en del av upplevelsen och resan. Det är mindre jobbigt att flyga lite längre om man äter god mat, dricker champagne och sitter (eller ligger ned) i ett bekvämt säte medan man gör det.

Om man vill flyga First Class finns det i dagsläget tre olika alternativ inom Star Alliance som är bokningsbara med Eurobonuspoäng: Lufthansa, Thai och ANA. Lufthansa släpper First Class-säten till Eurobonus i teorin som tidigast 14 dagar innan avgång. Dessvärre har Lufthansa under senaste året strypt tillgången av First Class-säten till Eurobonus väsentligt. Det går fortsatt att boka Lufthansa First Class med Eurobonuspoäng men det är svårare och kräver ofta att man bokar 1-3 dagar innan avresa. ANA släpper i regel First Class säten långt i förväg, ungefär 355 dagar innan avresa. Thai släpper First Class-säten långt i förväg men också närmare avgång.

Det är värt att veta att flygbolagen oftast har väldigt små kabiner i First Class, oftast runt 6-8 säten, och de vill vara helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar innan de släpper dem som bonusplatser.

Vad avgör när och hur bonusplatser släpps?

Den eviga frågan. Det finns tyvärr inget bra svar på den här frågan. Sanningen är att det som bestämmer om huruvida en bonusplats ska släppas är komplexa saker – och flera saker i samverkan med varandra. Det kan röra sig om allt från projektioner, till historisk data, till andra saker som bestämmer huruvida bolaget släpper en bonusplats eller inte. Den generella regeln är dock att flygbolag aldrig släpper platser som de tror att någon skulle betala pengar för.

Sök efter bonusresor med SAS

Önskar du resa med SAS till en av deras destinationer så är det busenkelt att hitta de tillgängliga bonusplatserna på sas.se. SAS brukar släppa bonusplatser 330 dagar innan avgång, och därefter sporadiskt allt med att avgångsdatumet närmar sig.

För att söka efter en bonusresa hos SAS börjar du med att gå in på SAS hemsida.

Lågpriskalender på SAS hemsida
I lågpriskalendern får man enkelt en översikt över vilka datum som har tillgänglighet till lägsta bonuspris i vald kabinklass

Väl på förstasidan väljer du avgångsort och destination, väljer betalning med poäng och antal passagerare. I läget där du får välja avgångsdatum och hemresa så ska du klicka i ’Lägsta pris’ för att få fram lågpriskalendern. Den ger en översikt över det tillgängliga priset i den kabin som du har valt. I mitt fall vill jag resa i Business Class till New York, så jag väljer Business båda vägarna. På bilden visas en liten guld cirkel, och det är de datumen du ska leta efter. De datum som saknar cirkel är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men till ett betydligt högre poängpris.

I det här fallet finns det tillgång av bonusplatser för en person i Business Class med avresa 25e januari 2023, och hemresa 7e februari 2023, och jag kan därefter både genomföra bokningen och applicera min Amex 2-4-1 voucher på biljetten som reducerar priset med 50%. Busenkelt!

Här har du också en utförlig artikel om vilka destinationer som har bäst tillgång på bonusplatser, samt mer tips kring hur du bokar bonusresor på flyg som utförs av SAS. 

Sök efter bonusresor inom Star Alliance

Det är enkelt att hitta bonusplatser när man önskar resa med ett av bolagen i Star Alliance. SAS har en egen bokningsmotor för Star Alliance-flyg. Tjänsten har dock en del begränsningar vilket gör att den inte visar alla tillgängliga flyg som går att boka med bonuspoäng. Därför går jag i den här artikeln igenom två olika tjänster – SAS egna sökningsmotor, och flygbolaget Uniteds hemsida.

Enkelt förklarat: 

 • För flyg i Economy eller Business Class så kan man använda sig av SAS egna sökmotor för att hitta platserna. Hittar man flyg som passar kan man också genomföra bokningen direkt via hemsidan.
 • För flyg i First Class, eller de gånger då SAS egna sajt bråkar, så rekommenderar jag att man använder sig av United.com för att hitta platserna och att man sedan ringer SAS för att boka resan. Det är värt att notera att tillgängligheten som United ser inte alltid stämmer överens med det SAS ser, så det kräver lite trial and error.

Ibland kan det ta ett tag att hitta bra bonusplatser och det kan också vara en ganska jobbig process, men vill du ha hjälp är det bara att fråga i kommentarerna så hjälper jag till så gott jag kan.

Hitta bonusresor genom SAS egna hemsida

Vi använder oss av SAS Star Alliance-motor för att söka bonusplatser. Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Jag tycker att den här tjänsten är väldigt bra för att söka platser, men mindre bra för att faktiskt boka resan såvida man inte har en enkel rutt. Anledningen till det är att SAS egna motor inte alltid visar alla tillgängliga platser, utan den föreslår alltid de enklaste rutterna. Den undviker också exempelvis övernattningar även om dessa är fullt bokningsbara via SAS.

Det går som sagt enbart att söka platser i economy eller business class här, och motorn visar inte om man har en s.k. ”mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i economy och det andra i business. För att boka resor som har mer komplex routing, mixade kabiner eller som sker i First Class måste man ringa till SAS.

Exempel: Resa till Bangkok

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Bangkok i business class. Det finns många flyg med enbart ett stopp från Stockholm. Det är en enklare resa som både kan sökas och bokas direkt via verktyget. På SAS hemsida fyller jag i avreseort och destination, datum samt antal resenärer och klickar på sök.

Sökning av bonusplatser
Det första du gör att ange destination och antal passagerare

Efter din sökning presenteras olika flygalternativ enligt bilden nedan. I det här fallet är jag nöjd med dem alternativ som presenteras och kan därför boka resan direkt via verktyget utan att ringa någon.

Sökresultat mellan Stockholm och Bangkok
Sökresultat mellan Stockholm och Bangkok

Efter att ha valt flygen som jag är intresserad av kan jag direkt applicera min American Express 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite, och få 50% rabatt på bokningen. Jag kan därefter genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan.

Voucher applicerad på bokningen
Voucher applicerad på bokningen
Tips när det inte kommer upp några bra alternativ

Som jag nämnde tidigare så kommer inte alla resealternativ att visas när man söker. Det kan därför vara bra att försöka bredda på sina sökkriterier för att hitta bästa möjliga resa. Ponera att du vill åka Stockholm till London, vara där i 20 timmar (man får ha ett stopp på max 24h på bonusbiljetter), och därefter flyga London till Singapore.

Du kan då först välja att söka på Stockholm-London, och därefter London-Singapore. Hittar du bra flyg som passar dig så kan du sedan skriva ner flygen och ringa SAS direkt för att boka resan. Du kan då bara säga att du inte fick upp resan via deras motor. SAS kommer då ta bort bokningsavgiften som de tar för bokning via telefon. Om du ska boka din bonusresa och använda dig av en American Express-voucher kan du ringa SAS på 0770-727 727. De har öppet 7-19 mån-fre, 9-17 lör, 9-18 sön.

Hitta bonusresa genom United.com – bra backup till SAS egna tjänst, och för att söka tillgänglighet av First Class-platser

Ett bra komplement till SAS hemsida är United.com, som är ett av de andra flygbolagen inom Star Alliance. De har en betydligt bättre sökmotor och kan dessutom visa bonusplatser i First Class vilket SAS hemsida inte kan. Man kan alltså använda Uniteds hemsida för att hitta bonusplatser, och sedan verifiera att dessa är bokningsbara via SAS också. Det är värt att nämna att United och SAS inte alltid ser samma tillgänglighet av bonusplatser.

Så här går man tillväga: 

Sökformulär United
På hemsidan fyller du i formuläret och ser till att ”Book with miles” är ikryssat

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Hong Kong. På Uniteds hemsida fyller jag i avreseort och destination, datum och antal passagerare samt klickar i ”Book with Miles”. Den kommer be dig logga in varje gång du gör en ny sökning, således är mitt tips att skapa ett United-konto för att underlätta och göra sökningarna snabbare.

Med lite tur hittar du flygningar som du gillar, men om du mot förmodan inte gör det kan jag tipsa om att ändra avreseort från en av Star Alliance-hubbarna med utgång Europa, dvs  Frankfurt, London, München, Wien, Paris och Zürich. Det kan ge dig fler resultat och du kan därefter saxa ihop en resa från Sverige till en av hubbarna och därefter till din slutdestination.

I det här fallet hittar jag ett flygalternativ som faller mig i smaken, nämligen Stockholm till Hong Kong via Zurich i Business Class med SWISS.

Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.
Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.

Det viktiga när man hittat ett bra flyg är att man klickar på ”Details” vilket visar resplanen i expanderat läge. Expanderat läge visar de exakta flygningarna, flygtiderna och kabinklassen. Nu kommer en väldigt viktig detalj: du måste säkerställa att platserna du hittat faktiskt är bonusplatser och inte vanliga platser. För att SAS ska kunna boka platserna så ska du se följande bokningsklasser under varje flygning: Economy – X, Business – I, First – O. I det här fallet är både Stockholm till Zurich och Zurich till Hong Kong i I-klass (Business) och bör vara bokningsbara av SAS.

Resplanen i expanderat läge innehåller också all information du behöver för att antingen söka på hela resan eller sträcka för sträcka på SAS hemsida, alternativt ringa SAS för att se om platserna finns.

Slutsats

Det kan kännas komplicerat att boka bonusresor och ibland kan ta det ta lite tid att få till det helt rätt. Det gör inget. Jag kommer skriva fler artiklar om hur man bokar roliga bonusresor där det kommer finnas utförligare och mer avancerade instruktioner för den som verkligen vill bli insatt. Om du fastnar eller undrar något är det bara att maila mig eller skriva en kommentar så svarar jag så fort jag kan :).

Nästa artikel i serien: Nästa steg: vad händer nu?

41 Kommentarer

 1. Johan oLsson Svara

  Det här blir superhjälpsamt när vi ska boka vår första resa i vår, tack. kan man höra av sig till dig om man fastnar ?

 2. Elinea Ssn Svara

  Vad är bästa värdet på SAS prislista för resor tycker du?

  • Damon Svara

   Hej Elinea! Bra fråga. Ärligt talat är SAS prislista för bonusresor väldigt attraktiv och det finns många ”sweet spots”. Reser man med SAS så är samtliga långlinjer 100 000 poäng/person (innan eventuella rabatter, som 2-4-1 rabattvoucher) ett extremt bra värde.

   Inom Star Alliance tycker jag det är väldigt bra värde att kunna åka i First Class till USA och Mexiko för 150 000 poäng (75000 poäng med rabattvoucher). Även Asien är riktigt bra värde för 190 000 poäng i First Class (95000 poäng med rabattvoucher), då man kan enkelt kan få in 4 relativt långa First Class-flygningar till ett lågt pris. Om man vill ta sig till Mellanöstern, t.ex Dubai, så kan man ta sig dit för 90 000 poäng i business class (45000 poäng med rabattvoucher), vilket är ett ypperligt värde.

   Men överlag är de flesta prissättningarna inom Eurobonus och SAS prislista för bonusresor mycket konkurrenskraftig 🙂

  • Damon Svara

   Tusen tack för din kommentar Patrik! Riktigt kul att höra att du gillar innehållet, och hoppas att du fortsätter följa! 🙂

 3. Kan man boka bonusresan från något annat land än Sverige. Jag skulle vilja flyga Los Angeles – Tokyo eller Los Angeles – Seoul. Skulle det fungera?

  • Damon Svara

   Hej Nils,
   Det går alldeles utmärkt att börja resan på att annat ställe än Sverige. Du kan helt klart boka Los Angeles-Tokyo eller Los Angeles-Seoul. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

 4. Hej!
  Ett förtydligande bara (dumt kanske). Så oavsett vilket bolag inom Star Alliance jag hittar resa ifrån så ringer jag till SAS eller är det olika nummer beroende på flygbolag?
  En annan fråga, hur ser normalt konversationen ut. Hur öppnar du konverationen, ex” hej jag har hittat en bonusresa hos Lufthansa. Kan ni boka den åt mig” eller hur går det till?
  Tack på förhand

  • Damon Svara

   Hej Fred!
   Om du använder din SAS Amex Voucher måste du ringa SAS i Tallinn. Deras telefonnummer är 018-480 91 67‬. De kan boka flyg hos Star Alliance. Om du har kollat upp flygen i förväg så kan du ringa och säga att du vill åka till en viss destination, och att du redan kollat upp flygen, och att du kan ge de segment för segment om de är redo. Sedan delar du bara med dig om vart du vill flyga, vilka datum, vilken kabinklass osv :). Hör av dig om du har fler frågor!

 5. Hej,

  Hur långt fram i tiden kan man boka bonusresor med Star Alliance? I prelbokningsfunktionen verkar det vara max 12 mån framåt.

  • Damon Svara

   Hej,
   Platser släpps i regel med start 330 dagar innan avgång. Därefter släpper flygbolag platser vartefter :), men de första platserna dyker som sagt upp 330 dagar innan avgång.

 6. Hej där!
  Inom vilken tid måste man förbruka en rabattvoucher om man lyckats komma över en?
  BB

  • Damon Svara

   Hej Jan,

   En voucher är giltig året den intjänas + året därpå. Tjänar man alltså in en voucher i år så får den giltighet 2020-12-31 :).

 7. Hejsan!

  Jag har skaffat mig ett Amex i april förra året och har nu via det kortet fått ihop 90 000 poäng. Jag har fått en voucher förra året (2-4-1) och fick i dagarna ytterligare ett brev där det stod att jag tjänat in en voucher till.

  Nu är jag och min fru sugna på att hitta en resa till något romantiskt ställe med värme. Så jag har ett par frågor:

  1.) Det är otroligt svårt att se vart vilka bolag har sina bonusresor till.. T ex skulle jag vilja testa singapore airlines men är jättesvårt att veta vilka destinationer dom har bonusresor till. Finns det något ”lättare” sätt att bara få en överblick på exempel destinationer för olika bolag… t ex går jag in på sas så får jag typ svaret ”Du kan inte använda poäng på denna destination” på nästan varje ställe jag vill till.

  2.) Baserat på det jag läst på din EXCELLENTA site så borde jag ha två vouchers nu som jag kan använda? Om jag skulle hitta en bonus resa för 100 000 poäng kan jag då använda båda voucherna på samma resa? Isåfall blir då poäng kostnaden 50 000 totalt?

  3,) Baserat på att jag kommer ha ca 100 000 poäng när jag bokar (kan tänka mig köpa en 20 000 poäng till om det behövs). Vad skulle du rekommedera för resmål och bolag om man vill hitta vita stränder och sol?

  Tack på förhand!

  /Micke

 8. Hej! Vilken bra sida, mycket spännande läsning. En fråga: Om man bokar bonusresan med SAS och får förhinder (blir sjuk eller annat) så kan man avboka den fram till 24h före avgång. Då får man tillbaka såväl poäng, pengar som 2-4-1-vouncher. Riktigt tryggt och bra! Men hur är det om man bokar bonusresan hos Star Alliance … är den avboknings även då, eller är den fastlåst? Mvh, Jonas

  • Damon Svara

   Hej Jonas! Stort tack för den fina kommentaren. Det är samma regel som gäller med Star Alliance-flyg. Det är fullt avbokningsbart fram till 24 timmar innan avgång. Det finns dock en liten skillnad: när man bokar en resa med Star Alliance betalar man en bokningsavgift på 450 kr per passagerare. Denna är endast avbokningsbar om man avbokar inom 24 timmar från bokning. Med andra ord så är det enda man riskerar bokningsavgiften om man avbokar en Star-resa. Med vänlig hälsning, Damon

 9. Tack för en superbra sajt! Några frågor; När man går in på united.com så anges allt i miles, hur konverterar man detta till eurobonuspoäng? Vi har lyckats få ihop 2 vouchers från AMX hur beräknas dessa mot miles?

 10. Hej! Nu har jag bokat min första bonusresa, det bär av till Seychellerna i september med Etiopien air business för mej och min man.
  Helt underbart.
  😎😎🥂

  • Damon Svara

   Hej Marlen
   Så härligt att höra, hoppas ni får en fantastisk resa!

 11. Hej,
  Tack för en grymt fin sida med mycket matnyttigt. Hur skulle du bäst spendera 150.000 poäng och två vouchers om vi är två stycken som ska resa? Jag har kollat runt en helt del men blir galen. Tacksam för svar.

  Mvh,
  Johan.

  • Damon Svara

   Hej Johan! Kul att du gillar bloggen! Med 150 000 poäng och en voucher skulle jag åka två personer i business class till Nordamerika-zonen med valfritt Star Alliance-bolag. Till Nordamerika-zonen räknas bland annat även Mexiko, Panama och Kanada, så finns mycket roliga resor att göra. hör av dig om du behöver hjälp att hitta resa! Med vänlig hälsning, Damon

 12. hey jag vil boka en bonus resor, men när jag gör det på nättet det stor som full points. när skal den voucher aktiveras för att få det som 2-4-1

  • Damon Svara

   Hej Eric, inom 2-3 dagar från att du har nått spenderingskravet på 150 000 kr så dyker vouchern upp på ditt SAS-konto, och när du försöker genomföra bokningen på SAS hemsida får du möjligheten att applicera vouchern, och då drar den av 50% av poängpriset.

 13. Jag har handlat för 350000 kr på ca 6 månader och har ett amex premium, har fortfarande inte fått någon voucher, skickas inte den automatiskt?

  • Damon Svara

   Hej Rikard! Vouchern är inte en fysisk voucher utan den läggs per automatik in på ditt konto efter att du nått spenderingskravet. Om du inte fått den ungefär en vecka efter att du nått spenderingen kan du ringa American Express för att dubbelkolla att allt registrerats korrekt.

 14. Hej Damon. Har nog lusat igenom den här blog-posten ett par gånger och fått väldigt mycket hjälp, stort tack! 🙂
  2 års samlande, 2 vouchers och 210 000 poäng senare var det dags att boka(!)

  Jag lyckades boka 4st biz [CPH-FRA-MBA] i Juni.
  (Retur blev dock i ekonomi [MBA-ADD-FRA-CPH] – )
  Detta blev till min fru, barn1, barn2 (0-23mån), svärfar och svärdmor.
  Jag har skramlat lite extra poäng och vill nu boka till mig själv också (det vore lixom trevligt att själv få hänga med…)

  Då SAS egna sökmotor har varit nere i 1 år har jag fått använda mig av UNITED. Att hitta 4st biljetter med Lufthansa var en smärre bedrift. Men när jag nu söker 1 extra biljet till mig själv hittar SAS kundtjänst inte de biljetter jag hittar (på united.com).
  Är united.com bara ett lotteri, best case, eller finns det någon absolut sanning jag ska leta efter? (har koll på det där med ’standard award’)

  • Damon Svara

   Hej Martin! Vad roligt att du tycker guiden är användbar, och extra roligt att du lyckats boka en trevlig resa redan!

   Vilket flygbolag är det du hittar på United som SAS kundtjänst inte ser? Berätta gärna mer så tittar jag. Det har varit lite utmaningar med att t.ex boka Thai mer än 90 dagar innan avgång just nu pga corona (brukar vanligtvis inte vara ett problem).

 15. Hej ! Hur räknar dom spenderingskravet på 150 000 kr ? Jan-Dec eller 12mån från när man skaffar kortet ?

  • Damon Svara

   Hej Erik, spenderingskravet räknas på kalenderår, dvs 1 januari-31 december. Med vänlig hälsning, Damon

 16. Hej!

  När man bokar en bonusresa via SAS star alliance sökmotor skall man inte leta efter en guldig prick då? Gäller det bara på flygningarna med SAS? Tack för ett bra inlägg!

  • Damon Svara

   Hej Nathalie!
   Nej, det är ingen guldig prick utan alla flyg som dyker upp när du söker på SAS Star Alliance-sida är bokningsbara med poäng 🙂

 17. Hej Damon,

  Jag läser din guide som är till stor hjälp. Däremot verkar det som att SAS har uppdaterat sitt gränssnitt sen du skrev den här artikeln och jag lyckas inte hitta en vy för lågpriskalender som visar möjligheter att resa på poäng. Har du något trix du kan guida mig med?

  • Damon Svara

   Hej Martin, tack för att du uppmärksammat detta. Lågpriskalendern finns kvar men har bara bytt plats. Artikeln är uppdaterad för att reflektera detta.

 18. Hej!
  Tack för en bra sida!
  Jag och min man har nu samlat ihop 230.000 poäng och en 2 för 1 voucher.
  35 och 40 år som vill åka iväg ensamma utan barn på en minnesvärd resa som jag tänker ska börja resan på flyget från Arlanda..
  Tips på vad som är enklast samt bäst upplevelse för dessa poäng?
  Har aldrig rest business eller firtsclass tidigare men alltid varit en dröm.
  Skulle vara så tacksam för svar =)

  • Damon Svara

   Hej Sandra! Vi har hörts via mail, hoppas att du har fått svar på dina frågor nu!

 19. Hej, jag har ett amex platinum med 120,000 poäng, hur reser jag bäst med dessa poäng? Och 2-4-1 vouchern funkar även på amex platinum eller hur? 🙂

  • Damon Svara

   Hej Robin! Tyvärr funkar inte 2-4-1 vouchern i kombination med Membership Rewards. Det är enbart för Eurobonuskorten/eurobonusprogrammet. Tyvärr har Amex-poängen väsentligt försämrat värde. Du kan använda 1.2 miljoner Amex-poäng för cirka 60 000 British Airways-poäng exempelvis.

Skriv en kommentar