Boka din första bonusresa

Att tjäna poängen är ju givetvis bara en del av ekvationen. Den andra delen, som också är mycket roligare, är ju att använda poängen för en resa som levererar en upplevelse utöver det vanliga. Det kan ta ett tag att få ihop poäng till sin första bonusresa, men det är en magisk känsla att använda sina poäng för första gången. Att ha möjligheten att flyga i business och first class, till en bråkdel av den vanliga kostnaden.

Det tar ofta ett tag att bli expert på att söka bonusresor, då tillgängligheten skiljer sig från biljetter som man kan köpa för pengar.

Generella regler för bonusresor

Det finns ett antal saker jag tycker man ska tänka på när man använder sina poäng. Först och främst är målet givetvis att få en så rolig upplevelse som möjligt, för så lite poäng som möjligt. Den gyllene regeln för mig när jag bokar mina bonusresor – är att alltid resa i minst business class. Det lönar sig sällan (endast få undantag) att använda sina poäng för resor i economy class. Du får betydligt bättre värde för dina poäng om du reser i minst business class. Man får aldrig glömma att bonusresor aldrig är helt gratis – utöver poängkostnaden betalar du ofta skatter och avgifter som ofta totalt urvattnar värdet på en resa i economy class.

Dom Perignon ombord Thai
Du kan genom din poänghobby snart dricka Dom Perignon i Thai’s First Class.

Det är också alltid bra att sätta upp ett mål med sitt poängsamlande. Vill du flyga till Bali i First Class eller vill du åka till USA i business class? Alla har olika mål med sitt resande, men det är bra att sätta upp ett mål och på så vis även effektivisera din poängintjäning med utgång från målet.

Varje bonusresa har sitt pris

Precis som de andra artiklarna i nybörjarguiden så ligger fokus i denna artikel på SAS och vi kommer nu att gå igenom prislistan för olika typer av bonusresor inom Eurobonus. Eurobonus prislista delas upp i två olika delar – det finns en prislista för SAS egna flygningar och en prislista för bolag inom Star Alliance.

SAS egna prislista

SAS har som tur är en väldigt enkel prislista när det kommer till långdistansflygningar (vilket vi fokuserar på i denna artikel). För fullständig prislista för SAS egna flygningar, inklusive flygningar inom Norden och Europa, klicka här. De långdistansflygningar som SAS genomför görs till USA och Asien. I dagsläget flyger SAS till Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, New York, Washington och San Francisco i USA och till Peking, Hong Kong, Shanghai och Tokyo i Asien. Bonusresor på SAS egna flygningar kan bokas online.

Prislistan på långdistansflygningarna (oavsett destination) är enligt följande:

 • SAS Go (Economy Class) – 60 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • SAS Plus (Premium Economy) – 80 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas ej)
 • SAS Business (Business Class) – 100 000 poäng + cirka 500 SEK i skatter (rekommenderas)

Priserna avser tur och retur-resor. Enkelresor kostar 60% av tur och retur-priset. Pris per person. SAS erbjuder även barnrabatter på bonusresor som sker med SAS. Gäller ej flygningar med Star Alliance. 

SAS Business Class
För 100 000 poäng, eller 50 000 poäng med Amex rabattvoucher kan du resa i SAS väldigt trevliga business class.
Prislista för resor inom Star Alliance
Asiana First Class
Du kan åka Asianas fantastiska First Class till Asien.

Prislistan för resor inom Star Alliance är något mer komplicerad än SAS egna prislista. Bonusresor hos Star Alliance öppnar upp för en hel del roliga möjligheter, och ger också större möjligheter att ta sig till t.ex Thailand, eller Sydafrika. Varje bolag har sin egen prägel på serviceutbudet i business och first class – och det finns en hel drös bolag som levererar en bättre helhetsupplevelse än SAS. Det som är viktigt att komma ihåg är också att utbudet av bonusresor hos SAS är tämligen begränsat. Det är då bra att ha tillgång till bonusresor inom Star Alliance som ett alternativ. Och kanske det viktigaste – med Star Alliance har du möjlighet att boka First Class hos några av världens bästa flygbolag. 

För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygplats-och myndighetsskatter en administrativ avgift på 450 kr per passagerare. Det innebär att du utöver poängpriset för en bonusresa med Star Alliance också kommer betala cirka 1500 kr per person i skatter och avgifter.  Trots det representerar bonusresor inom Star Alliance utmärkt värde. Generellt sätt är prissättningen på bonusresor inom Star Alliance väldigt prisvärda – speciellt om man använder en Amex rabattvoucher vilket rabatterar priset med ytterligare 50%.

Se den fullständiga prislistan för bonusresor inom Star Alliance genom att klicka här.

Några utdrag från prislistan på resor som jag ofta tar och som jag tycker är bra värde:

 • Europa till Nord-och Centralamerika för 130,000 poäng i Business Class / 175,000 poäng i First Class. Utöver USA och Kanada ingår bl.a Panama, Mexiko och Costa Rica i den här zonen, vilket ger utmärkt värde då det kan vara väldigt dyrt att resa dit.
 • Europa till Sydostasien för 225,000 poäng i First Class är ofta väldigt bra värde. Biljetter köpta för pengar kostar ofta över 60,000 SEK och resor till Sydostasien ger också möjligheten till flera flygningar i First Class, exempelvis där man kan flyga Lufthansa First Class till Hong Kong och sedan vidare till Bangkok med Thai First Class.
Austrian Business Class
Du kan åka Austrians business class till både USA och Asien.

Rabattera din bonusresa med Amex rabattvoucher

Precis som jag nämnde i artikeln om kreditkort, är en av de absolut bästa förmånerna med American Express-korten att man får en rabattvoucher när man uppnått 150 000 SEK spenderat på ett år, och ännu en rabattvoucher när man nått 300 000 SEK (gäller endast Elite-kortet). Den här vouchern är i mina ögon helt ovärderlig.

Vad gör vouchern? Jo, den rabatterar en valfri bonusresa hos SAS och Star Alliance med 50% för upp till två personer. Det innebär att om du reser själv, så betalar du endast 50% av det ordinarie priset, och reser ni två så betalar ni endast för en person. Denna voucher skapar således en hel del möjligheter som annars inte hade funnits, då bonusresorna hade blivit markant dyrare.

Om man önskar resa med SAS, så kan man använda sin voucher när man uppnått spenderingskravet genom att boka direkt på sas.se. Önskar man resa med Star Alliance så ska bokningen ske genom en speciell bokningstjänst, som nås på telefonnummer 018-4809167. Jag rekommenderar alltid att man har kollat upp sin bonusresa innan man ringer bokningstjänsten – då vet du garanterat att det finns platser, och missar heller inga bra bonusplatser som agenterna per telefon kanske inte hittar. Jag går igenom hur du hittar bonusplatser nedan.

ANA First Class
På bilden: ANA First Class. Tack vare min Amex-voucher kunde jag resa tur och retur till Thailand för 95,000 poäng. Jag fick totalt fyra flygningar i First Class.

Hur hittar man bonusresor?

Förutsättningen för att kunna boka en bonusresa är att hitta bonusplatser (award seats). Ibland kan det vara riktigt svårt – speciellt under högsäsong. Det är därför viktigt att boka sina bonusresor i god tid. Det är särskilt viktigt när det kommer till exempelvis SAS som har mycket begränsad tillgång av bonusresor. Ibland behöver man flyga en liten omväg för att hitta bra bonusresor – vilket inte gör något, då flygresan är en del av upplevelsen och resan. Det är mindre jobbigt att flyga lite längre om man äter god mat, dricker champagne och sitter i ett bekvämt säte medan man gör det.

Om man vill flyga First Class brukar tillgången sista minuten vara som allra bäst för de flesta bolag (med vissa undantag, t.ex ANA). Flygbolagen har ofta väldigt små kabiner i First Class, oftast runt 8-12 säten, så de vill vara helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar innan de släpper dem som bonusplatser. Lufthansa, som i min mening är det absolut bästa bolaget att flyga First Class med inom Star Alliance sett till helhetsupplevelsen, släpper sporadiskt bonusplatser till Eurobonus. De allra flesta sätena släpps dock till Eurobonus 14 dagar innan avgång.

Vad avgör när och hur bonusplatser släpps?

Den eviga frågan. Det finns tyvärr inget bra svar på den här frågan. Sanningen är att det som bestämmer om huruvida en bonusplats ska släppas är komplexa saker – och flera saker i samverkan med varandra. Det kan röra sig om allt från projektioner, till historisk data, till andra saker som bestämmer huruvida bolaget släpper en bonusplats eller inte. Den generella regeln är dock att flygbolag aldrig släpper platser som de tror att någon skulle betala pengar för.

Sök efter bonusresor inom Star Alliance

Det är förhållandevis enkelt att söka bonusresor om man önskar att flyga med SAS.  Det går att göra på deras egna hemsida. Tyvärr går det inte att söka bonusresor om man önskar flyga med Star Alliance på SAS egna hemsida, så vi använder oss av United.com för att söka. Det finns ett flertal sätt att söka bonusplatser inom Star Alliance, men vi fokuserar på United i den här artikeln. Ibland kan det ta ett tag att hitta bra bonusplatser och det kan också vara en ganska jobbig process, men vill du ha hjälp är det bara att fråga i kommentarerna så hjälper jag till så gott jag kan.

Guide till hur du bokar bonusresa
På hemsidan fyller du i formuläret och ser till att “Search for award travel” är ikryssat

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Hong Kong. Jag söker – men får inga resultat alls i business eller first.

Det kan då hjälpa att söka varje sträcka för sig själv, för att hitta de bästa alternativen för din flygning. Önskar man exempelvis åka Stockholm-Frankfurt-Hong Kong, brukar jag rekommendera att man söker Stockholm-Frankfurt separat, därefter söker man på Frankfurt-Hong Kong. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich.

Med lite tur hittar du flygningar som du gillar – och vill du läsa om de olika flygbolagen så har jag täckt många av dem genom reserapporter på bloggen. Skriv ner de flygningar som du vill ha, och när du väl ringer SAS för att boka din bonusresa så går det snabbt.

 

Del 2 i hur du bokar bonusresa
Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.

På bilden ovan så ser ni resultatet jag har fått från min sökning. Klickar jag på “details” under respektive resplan så kommer den visa mig de exakta flygningarna, flygtiderna och kabinklassen m.m. Det du ska akta dig för på Uniteds hemsida är “Standard awards”. De platser som är tillgängliga hos SAS är endast de som syns under “Saver Award” (det gäller oavsett om det är economy, business eller first).

Del 3 i hur man bokar bonusresa
Det finns platser till Hong Kong med Lufthansa First Class

I expanderat läge kan jag se fler detaljer om flygningarna och kan således spara informationen för när jag väl ska ringa SAS och boka min resa. I det här fallet ser vi att Stockholm – Frankfurt flygs av SAS, och det är öppet i Business (SAS Plus inom Europa), och därefter går det att ansluta till Frankfurt – Hong Kong som flygs av Lufthansa, och är öppet i First Class. Inom Star Alliance är bokningsklasserna för bonusplatser följande: Economy – X, Business – I, First – O. Som ni ser ovan så är “O”-klass tillgängligt på Frankfurt-Hong Kong-flygningen. Håller man koll på bokningsklasserna  så faller man heller inte i fällan med Uniteds Standard-awards.

Slutsats

Det är komplicerat att boka bonusresor och ibland tar det lite tid att få grepp på exakt hur det funkar. Det gör inget. Jag kommer skriva många fler artiklar om hur man bokar roliga bonusresor, där det också kommer finnas utförligare och mer avancerade instruktioner för den som verkligen vill bli insatt. Om du saknar något i den här artikeln, eller har någon fråga, så är det bara att skriva i kommentarerna så svarar jag så fort jag kan :).

Nästa artikel i serien: Nästa steg: vad händer nu?

16 Kommentarer

 1. Det här blir superhjälpsamt när vi ska boka vår första resa i vår, tack. kan man höra av sig till dig om man fastnar ?

  • Damon Svara

   Hej Elinea! Bra fråga. Ärligt talat är SAS prislista för bonusresor väldigt attraktiv och det finns många “sweet spots”. Reser man med SAS så är samtliga långlinjer 100 000 poäng/person (innan eventuella rabatter, som 2-4-1 rabattvoucher) ett extremt bra värde.

   Inom Star Alliance tycker jag det är väldigt bra värde att kunna åka i First Class till USA och Mexiko för 150 000 poäng (75000 poäng med rabattvoucher). Även Asien är riktigt bra värde för 190 000 poäng i First Class (95000 poäng med rabattvoucher), då man kan enkelt kan få in 4 relativt långa First Class-flygningar till ett lågt pris. Om man vill ta sig till Mellanöstern, t.ex Dubai, så kan man ta sig dit för 90 000 poäng i business class (45000 poäng med rabattvoucher), vilket är ett ypperligt värde.

   Men överlag är de flesta prissättningarna inom Eurobonus och SAS prislista för bonusresor mycket konkurrenskraftig 🙂

  • Damon Svara

   Tusen tack för din kommentar Patrik! Riktigt kul att höra att du gillar innehållet, och hoppas att du fortsätter följa! 🙂

 2. Kan man boka bonusresan från något annat land än Sverige. Jag skulle vilja flyga Los Angeles – Tokyo eller Los Angeles – Seoul. Skulle det fungera?

  • Damon Svara

   Hej Nils,
   Det går alldeles utmärkt att börja resan på att annat ställe än Sverige. Du kan helt klart boka Los Angeles-Tokyo eller Los Angeles-Seoul. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

 3. Hej!
  Ett förtydligande bara (dumt kanske). Så oavsett vilket bolag inom Star Alliance jag hittar resa ifrån så ringer jag till SAS eller är det olika nummer beroende på flygbolag?
  En annan fråga, hur ser normalt konversationen ut. Hur öppnar du konverationen, ex” hej jag har hittat en bonusresa hos Lufthansa. Kan ni boka den åt mig” eller hur går det till?
  Tack på förhand

  • Damon Svara

   Hej Fred!
   Om du använder din SAS Amex Voucher måste du ringa SAS i Tallinn. Deras telefonnummer är 018-480 91 67‬. De kan boka flyg hos Star Alliance. Om du har kollat upp flygen i förväg så kan du ringa och säga att du vill åka till en viss destination, och att du redan kollat upp flygen, och att du kan ge de segment för segment om de är redo. Sedan delar du bara med dig om vart du vill flyga, vilka datum, vilken kabinklass osv :). Hör av dig om du har fler frågor!

 4. Hej,

  Hur långt fram i tiden kan man boka bonusresor med Star Alliance? I prelbokningsfunktionen verkar det vara max 12 mån framåt.

  • Damon Svara

   Hej,
   Platser släpps i regel med start 330 dagar innan avgång. Därefter släpper flygbolag platser vartefter :), men de första platserna dyker som sagt upp 330 dagar innan avgång.

 5. Hej där!
  Inom vilken tid måste man förbruka en rabattvoucher om man lyckats komma över en?
  BB

  • Damon Svara

   Hej Jan,

   En voucher är giltig året den intjänas + året därpå. Tjänar man alltså in en voucher i år så får den giltighet 2020-12-31 :).

 6. Hejsan!

  Jag har skaffat mig ett Amex i april förra året och har nu via det kortet fått ihop 90 000 poäng. Jag har fått en voucher förra året (2-4-1) och fick i dagarna ytterligare ett brev där det stod att jag tjänat in en voucher till.

  Nu är jag och min fru sugna på att hitta en resa till något romantiskt ställe med värme. Så jag har ett par frågor:

  1.) Det är otroligt svårt att se vart vilka bolag har sina bonusresor till.. T ex skulle jag vilja testa singapore airlines men är jättesvårt att veta vilka destinationer dom har bonusresor till. Finns det något “lättare” sätt att bara få en överblick på exempel destinationer för olika bolag… t ex går jag in på sas så får jag typ svaret “Du kan inte använda poäng på denna destination” på nästan varje ställe jag vill till.

  2.) Baserat på det jag läst på din EXCELLENTA site så borde jag ha två vouchers nu som jag kan använda? Om jag skulle hitta en bonus resa för 100 000 poäng kan jag då använda båda voucherna på samma resa? Isåfall blir då poäng kostnaden 50 000 totalt?

  3,) Baserat på att jag kommer ha ca 100 000 poäng när jag bokar (kan tänka mig köpa en 20 000 poäng till om det behövs). Vad skulle du rekommedera för resmål och bolag om man vill hitta vita stränder och sol?

  Tack på förhand!

  /Micke

Skriv en kommentar