Eurobonus + SkyTeam är nu ett faktum. Nu är dagen kommen och SAS har nu lämnat Star Alliance och gått med i SkyTeam. För mig har detta inneburit blandade känslor, då jag varit ett stort fan av Star Alliance och många av de flygbolag som ingått i alliansen. Med det sagt är det ändå lite spännande att nu kunna använda sina Eurobonuspoäng på en drös nya flygbolag som man annars inte hade flugit – som Air France, KLM, Virgin Atlantic och Korean Air.

Nu när vi inte längre har möjligheten att boka Star Alliance-resor så är det inte längre egentligen värdefullt att göra jämförelsen till ”vad som varit”, då den tiden har passerat. För den som ändå vill göra en jämförelse mellan gamla poängpriser och nya poängpriser kan läsa den här artikeln som jag skrev på ämnet tidigare.

I den här artikeln djupdyker vi i hur du kan boka bonusresor inom SkyTeam samt de regler du behöver förhålla dig till.

Dina Eurobonuspoäng kan användas på andra bolag än SAS

En av de stora fördelarna med att SAS är med i SkyTeam är att du inte enbart kan använda dina poäng för resor med SAS, utan att du också kan använda dem för bonusresor för de andra flygbolagen inom SkyTeam. Du kan exempelvis åka med Air France/KLM till stora delar av världen, med Korean Air till Asien och Delta till USA. I den här artikeln kan du läsa mer om SkyTeam och hur det fungerar.

Fullständig lista på flygbolag i Skyteam nedan – flygbolagskod i parantes:

Aeroflot (just nu fryst medlemskap) (SU) Air France (AF) Czech Airlines (CZ) KLM (KL) Tarom (RO)
Aerolineas Argentinas (AR) Alitalia (AZ) Delta (DL) Korean Air (KE) Vietnam Airlines (VN)
Aeromexico (AM) China Airlines (CI) Garuda Indonesia (GA) Middle East Airlines (MEA) (ME) Xiamen Air (MF)
AirEuropa (UX) China Eastern (MU) Kenya Airways (KQ) Saudia (SV) Virgin Atlantic (VS)

Eurobonuspoäng som du samlar med exempelvis ditt SAS American Express Premium eller SAS American Express Elite, eller någon av de andra många sätten som du kan tjäna poäng på, kan du med andra ord använda för resor med många flygbolag som mer eller mindre kan ta dig vart som helst i världen. I den här artikeln går jag igenom hur du kan boka resor med SkyTeam. För dig som vill grotta ner dig och få alla detaljer, så är min artikel kring hur man bokar bonusresor bra läsning.

Bra att veta om SkyTeam-bonusresor

Air France Business Class
Du kommer kunna nyttja dina Eurobonuspoäng på att flyga med Air France som flyger till de flesta av världens destinationer

Prislistan för resor inom SkyTeam är något mer komplicerad än SAS egna prislista. Bonusresor hos SkyTeam öppnar upp för en hel del roliga möjligheter, och ger också större möjligheter att ta sig till t.ex Thailand, Sydafrika eller Costa Rica. Varje bolag har sin egen prägel på serviceutbudet i business och first class – och det finns en hel drös bolag som levererar en bättre helhetsupplevelse än SAS. Det som är viktigt att komma ihåg är också att utbudet av bonusresor hos SAS är tämligen begränsat. Det är då bra att ha tillgång till bonusresor inom SkyTeam.

En stor skillnad från när SAS var med i Star Alliance är att utbudet av First Class-platser på bra flygbolag har minskat avsevärt. I praktiken kan man enbart boka First Class med Saudia, China Eastern och Garuda. Trots att Korean Air och Air France erbjuder First Class på vissa rutter så går de alltså inte att boka med Eurobonuspoäng. Saudia är ett torrt flygbolag och serverar ingen alkohol. Garuda erbjuder enbart First Class på en rutt, Amsterdam till Jakarta. China Eastern erbjuder First Class på flertal rutter, men dessvärre kostar det rätt många Eurobonuspoäng att boka dessa. Det går alltså att boka First Class men de flesta flygen kommer finnas i Business Class, och det är såklart även det otroligt bra värde för ens poäng.

Prislista för SkyTeam-bokningar

Du kan se den fullständiga prislistan i poäng med SkyTeam här, men jag bifogar den även nedan för resor som utgår från Europa till resten av världen.

Från Europa till Economy Premium Economy Business First
Inrikes Europa 20 000 30 000
Europa 40 000 60 000
Nordamerika 70 000 105 000 130 000 175 000
Centralamerika och Karibien 80 000 120 000 147 500 200 000
Sydamerika 90 000 135 000 165 000 225 000
Nord/Centralafrika och Mellanöstern 60 000 90 000 105 000 140 000
Södra Afrika 90 000 135 000 165 000 225 000
Centrala, Öst- och Sydasien 90 000 135 000 165 000 225 000
Sydostasien 95 000 142 500 187 500 257 500
Stillahavsområdet 140 000 210 000 275 000 380 000

För resor med SkyTeam debiterar SAS utöver vanliga flygplats-och myndighetsskatter en administrativ avgift på 450 kr per passagerare. Det innebär att du utöver poängpriset för en bonusresa med SkyTeam också kommer betala cirka 2500-3000 kr per person i skatter och avgifter.  Trots det representerar bonusresor inom SkyTeam utmärkt värde. Generellt sätt är prissättningen på bonusresor inom SkyTeam väldigt prisvärda – speciellt om man använder en Amex 2-4-1 rabattvoucher vilket rabatterar priset med ytterligare 50%.

Bra att veta:

  • Du kan boka en enkelresa för 60% av poängen som listas i tabellen ovan.
  • Om du önskar boka en resa med Air Europa, China Airlines eller Vietnam Airlines kommer du behöva betala dubbla poängen som är listade ovan. I praktiken innebär detta att det är ett väldigt dåligt sätt att nyttja sina poäng på.
  • Du kan för närvarande boka bonusresor med följande bolag inom SkyTeam: Air France, Delta Air Lines, KLM, Vietnam Airlines, China Airlines, Virgin Atlantic, Korean Air. Övriga partners beräknas läggas till inom ett halvår, men dessa bolag är de allra viktigaste inom SkyTeam
  • Du kan i dagsläget endast ha en voucher per bokning, vilket innebär att om man är fyra personer behöver man göra två bokningar. Jag tror att detta är en teknisk begränsning som kommer åtgärdas framåt men i dagsläget gäller detta.
  • Bonusresor är fullt återbetalningsbara fram till en arbetsdag innan avresa, det är alltså en extremt flexibel bokningsform. Det innebär att du får tillbaka både eventuell voucher som förbrukats (förutsatt att den inte gått ut), alla poäng samt alla skatter och avgifter. Den administrativa avgiften på 450 kr per passagerare återbetalas inte om du väljer att avboka senare än 24 timmar från bokningstillfället.
  • Du kan alltid göra ändringar till din resa fram till 24 timmar innan avgång till en avgift på 150 kr per passagerare.
  • För resor med SkyTeam reser barn under 2 år gratis. Över 2 år så är det ordinarie pris som gäller. Till skillnad från bonusresor hos SAS så finns inga barnrabatter.

Mina favoritrutter med SkyTeam-bolagen

I och med att vi nu är med i en ny allians finns det också en rad nya rutter som går att boka med sina Eurobonuspoäng. Personligen tycker jag att de flygbolag som blir mest attraktiva att boka inom SkyTeam är Air France, KLM och Virgin Atlantic, även om det såklart finns guldkorn även bland andra flygbolag som exempelvis Korean Air. Jag var tidigare mycket glad över att man kunde boka sina resor på Vietnam Airlines, men dessvärre har SAS på kort varsel gått ut och sagt att dubbla poängen krävs för resor med dem vilket gör det till tämligen dåligt värde.

Jag får ofta frågan vilka mina favoritdestinationer är som går att boka med Eurobonuspoäng, och med bytet till SkyTeam tänkte jag uppdatera den listan med några av mina favoriter nedan. Notera att nedan inte är en fullständig lista av destinationer, utan destinationer som är mina favoriter. Det finns många hundratals andra trevliga destinationer såsom exempelvis många städer i USA, Kanada och Asien som jag valt att inte inkludera.

  • St John’s Antigua
  • Kapstaden
  • Dubai
  • Las Vegas
  • Los Angeles
  • Miami
  • Costa Rica
  • Papeete (Franska Polynesien)
  • Hong Kong
  • Tokyo
  • Bangkok
  • Phuket
  • Nairobi
  • Malé
  • Mauritius
  • Cancun
  • Muscat
  • Singapore
  • Abu Dhabi
  • Ho Chi Minh City
  • Zanzibar
  • Austin
  • Bali
  • Kuala Lumpur

Rabattera din bonusresa med Amex rabattvoucher

Om man har ett SAS American Express Premium Card eller ett SAS American Express Elite Card så har man möjlighet att nå en s.k. 2-4-1 voucher. Om man har SAS American Express Premium Card får man en voucher efter att ha spenderat 150 000 kr på kortet under ett kalenderår, och om man har SAS American Express Elite Card, får man sin första voucher efter att ha spenderat 150 000 kr, och en andra voucher efter att ha spenderat totalt 300 000 kr på ett kalenderår. Den här vouchern är i mina ögon helt ovärderlig.

Vad gör vouchern? Jo, den rabatterar en valfri bonusresa hos SAS och SkyTeam med 50% för upp till två personer. Det innebär att om du reser själv, så betalar du endast 50% av det ordinarie priset, och reser ni två så betalar ni endast för en person. Denna voucher skapar således en hel del möjligheter som annars inte hade funnits, då bonusresorna hade blivit markant dyrare. Du kan läsa mer om den här vouchern här.

Vouchern går att utnyttja direkt på SAS hemsida för resor med både SAS och SkyTeam. För vissa mer komplexa bokningar kan man behöva ringa in för att genomföra bokning med voucher. Man ringer då SAS på 0770-727 727. Öppettiderna speglar SAS vanliga öppettider, dvs. 07.00-19.00 mån-fre; 09.00-17.00 lör; 09.00-18.00 sön. Därigenom kan man både få hjälp att hitta bonusresor, eller boka en resa man själv hittat med tipsen jag listar nedan.

Sök efter bonusresor inom SkyTeam

SAS har en egen bokningsmotor för att söka efter och boka SkyTeam-flyg. I och med att SAS precis har gått över till SkyTeam har tjänsten dock en del begränsningar vilket gör att den inte kommer visa alla flyg som går att boka med bonuspoäng. Jag kommer i den här artikeln gå igenom SAS egna sökningsmotor och framåt kommer jag också uppdatera artikeln med hur du kan hitta andra flyg/expandera dina sökningar genom andra flygbolags hemsidor.

Enkelt förklarat: 

  • För flyg i Economy eller Business Class så kan man använda sig av SAS egna sökmotor för att hitta platserna. Hittar man flyg som passar kan man också genomföra bokningen direkt via hemsidan.
  • För flyg i First Class, eller de gånger då man inte får SAS egna sajt att fungera, så kan det vara ett alternativ att söka bonusplatser på ett av de andra SkyTeam-bolagens hemsidor. Problemet med detta i dagsläget är att jag inte har hittat något mönster än där man exempelvis kan kolla bonusplatser på Air France’s hemsida och att de finns tillgängliga på SAS hemsida också. Jag hoppas kunna uppdatera den här artikeln med denna sektion om ett par veckor när allt har landat lite med bytet från Star Alliance till SkyTeam.

Ibland kan det ta ett tag att hitta bra bonusplatser och det kan också vara en ganska jobbig process, men vill du ha hjälp är det bara att fråga i kommentarerna så hjälper jag till så gott jag kan.

Hitta bonusresor genom SAS egna hemsida

Vi börjar med det som fungerar idag. Du kan använda SAS SkyTeam-motor för att söka bonusplatser. Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Om jag jämför sökmotorn med den gamla Star Alliance-motorn tycker jag ändå den är ett stort steg uppåt och de har gjort många förbättringar redan i den första versionen av SkyTeam-motorn.

Det går som sagt enbart att söka platser i economy eller business class här, och motorn visar inte om man har en s.k. ”mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i economy och det andra i business. För att boka resor som har mer komplex routing, mixade kabiner eller som sker i First Class måste man ringa till SAS.

Exempel: Resa till Las Vegas

Sökning av bonusplatser
Det första du gör att ange destination och antal passagerare
Det första du gör att ange destination och antal passagerare

 

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Las Vegas i business class. Inom SkyTeam flyger både Virgin Atlantic och KLM dit från London respektive Amsterdam. På SAS hemsida fyller jag i avreseort och destination, datum samt antal resenärer och klickar på sök.

 

Efter din sökning presenteras olika flygalternativ enligt bilden nedan. I det här fallet är jag nöjd med dem alternativ som presenteras och kan därför boka resan direkt via verktyget utan att ringa någon.

Sökresultat mellan Stockholm och Las Vegas
Sökresultat mellan Stockholm och Las Vegas

Efter att ha valt flygen som jag är intresserad av kan jag direkt applicera min American Express 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite, och få 50% rabatt på bokningen. Jag kan därefter genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan.

Tips när det inte kommer upp några bra alternativ

Som jag nämnde tidigare så kommer inte alla resealternativ att visas när man söker. Det kan därför vara bra att försöka bredda på sina sökkriterier för att hitta bästa möjliga resa. Låt oss exempelvis titta på en bonusresa från Stockholm till Portland i USA.

Vi söker på Stockholm till Portland den 28 april, och den visar enbart economy class vilket inte är intressant för oss:

Endast economy-platser mellan Stockholm och Portland

Vi kan då bryta upp resan i två delar: Stockholm till Los Angeles, och Los Angeles till Portland. Portland ligger cirka 2h bort med flyg från Los Angeles och det brukar ibland finnas bonusplatser tillgängliga.

Om vi söker på Stockholm till Los Angeles den 28 april ser vi platser i business class:

Det finns platser i Business Class med Air France från Stockholm till Los Angeles

 

Vi ankommer till Los Angeles kl 13.05, så ett flyg efter denna tid passar oss. Vi söker då på Los Angeles till Portland och får upp ett passande flyg i business class dessutom som avgår 16.15:

Det finns platser med Delta mellan Los Angeles och Portland i business class

 

Nu har vi hittat alla ben som krävs för att sätta ihop resan. Du kan notera flygen och hur du har hittat de på hemsidan, och sedan ringa SAS för att boka resan. I vanliga fall tar SAS en telefonavgift på 400 kr för bokningar via telefon, men du kan bara säga att resan inte gick att få upp på hemsidan. De tar då bort bokningsavgiften åt dig.

Hitta bonusresa genom andra SkyTeam-bolag

Det vi vet från tidigare är att andra flygbolag inom alliansen kan vara ett bra sätt att hitta bonusplatser som kanske inte syns på SAS egna sökningsmotor. Efter att ha kollat på de öppna sökningsmotorerna har jag ännu inte lyckats hitta ett mönster på de platser som syns på andra SkyTeam-bolags sajter och vad som är tillgängligt hos SAS.

Jag hoppas att inom ett par veckor kunna uppdatera denna artikel med sätt på hur du kan söka platser inom First Class samt komplettera de sökningar som går att göra på SAS hemsida.

Sammanfattning

Trots att bytet till SkyTeam är sprillans nytt och ännu inte hunnit landa än finns det redan nu goda möjligheter att boka trevliga bonusresor med sina Eurobonuspoäng för resor med andra bolag än SAS, dvs med något av bolagen inom SkyTeam.  Som alltid gäller det att vara flexibel när man letar bonusresor, men genom att följa tipsen ovan kan du enkelt hitta bonusresor till någon av dina drömdestinationer, och i och med att det finns ett större utbud av bonusplatser hos SkyTeam än hos SAS, så finns det goda möjligheter till att hitta bonusplatser dit du vill.

Av

4 Kommentarer

  1. Tack för att du snabbt uppdaterar allt. Guld värt

    Vad säger du nu några dagar in i Skyteam? bättre? sämre?

    • Damon Svara

      Tack Sara! Kul att du gillar det! Jag tycker överlag att ändringen varit bättre än förväntat och tillgängligheten av bonusplatser hittills är väldigt bra. Jag tycker det är trist att Vietnam Airlines kommer kosta 2x poäng, men i dagsläget är detta inte utrullat än, så man kan passa på att boka awards genom de redan nu.

Skriv en kommentar