En av de vanligaste frågorna jag får från läsare är vilket av SAS Amex-korten jag rekommenderar, och vilket kort de bör välja för att komma igång med sitt poängsamlande. I den här artikeln hade jag tänkt gå igenom de olika SAS Amex-korten som finns på marknaden samt lista för- och nackdelar med respektive kort för att förhoppningsvis hjälpa dig välja det kort som är bäst för dig.

Det finns i dagsläget tre stycken olika SAS Amex-kort som går att söka i Sverige: SAS Amex Classic, SAS Amex Premium och SAS Amex Elite.

Vad är egentligen viktigt när man utvärderar korten?

Anledningen till att jag själv har ett SAS Amex är att jag vill att mina vardagsinköp som jag ändå hade gjort ska kunna omvandlas till bonusresor på långsträckor i Business Class eller First Class. Det är det primära syftet, men inte den enda utvärderingspunkten.

I mina ögon är det nedan fyra kriterier som är viktiga att utvärdera när man jämför de olika korten:

  • Hjälper kortet mig att flyga business eller first class på långsträckor (dvs utanför Europa)?
  • Hur snabbt kommer kortet hjälpa mig nå den bonusresa jag vill boka (dvs hur goda är möjligheterna till poängintjäning)?
  • Vad finns det för övriga förmåner som jag tycker är värdefulla?
  • Vad kostar kortet per månad?

Med det sagt, låt oss hoppa rakt in i utvärderingen!

SAS Amex Classic – Kortet som faller bort då det enbart erbjuder resor inom Europa

Rekommenderas ej. 

SAS Amex Classic
SAS Amex Classic

SAS Amex Classic är det enklaste kortet som Amex erbjuder på marknaden. Kortet har ingen månadsavgift, och ger 10 Eurobonuspoäng för varje 100 kr som man spenderar på kortet. Vid 150 000 kr spenderat på ett kalenderår får man en s.k. 2-4-1 voucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa hos SAS för upp till två personer inom Europa.

Det här kortet är ett kort som jag personligen inte kan rekommendera av två huvudsakliga skäl: poängintjäningen är låg och den voucher som man kan tjäna gäller bara inom Europa, och kan dessutom endast användas hos SAS. Om man tänker på prisnivån av flygresor inom Europa så är det inte skäl nog att använda poäng samt voucher på en sådan resa när kontanta biljetter är såpass billiga. Det riktiga värdet som kommer ur att faktiskt samla poäng är att man får möjligheten att boka biljetter i business class eller first class på längre sträckor – t.ex en resa till USA eller Thailand. En resa inom Europa kostar ofta bara någon tusenlapp medan en resa i business class på långdistans ofta kostar mer än 20 000 kr. Jag berättar mer om hur man ska tänka kring sitt poängsamlande i min nybörjarguide.

I dagsläget erbjuder det här kortet ingen välkomstbonus.

SAS Amex Premium – Bästa nybörjarkortet

SAS Amex Premium
SAS Amex Premium

SAS Amex Premium är det kort som jag tycker är allra bäst för en nybörjare som snabbt vill komma igång med sitt poängsamlande. Kortet har en låg månadskostnad på 135 kr/mån, samt ger 15 Eurobonuspoäng för varje 100 kr som man spenderar på kortet. Vid 150 000 kr spenderat på ett kalenderår får man en s.k. 2-4-1 voucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa hos både SAS och de övriga flygbolagen i Star Alliance för upp till två personer, världen runt. Läs mer om denna voucher som jag personligen värderar till 15 000 kr per år om man nyttjar den på rätt sätt. Du hittar en artikel med fullständig beskrivning av SAS Amex Premium här.

Ordinarie välkomstbonus på SAS Amex Premium är 6 000 Eurobonuspoäng (värde 750 kr). Klicka här för att söka kortet.

SAS Amex Elite – För den som tar poängsamlandet på allvar och vill maxa direkt

SAS Amex Elite
SAS Amex Elite

Låt mig presentera Rolls Roycen av de olika SAS-korten som Amex erbjuder i Sverige: SAS Amex Elite. Det här är det mest maxade kortet för den som upptäckt världen av poänginsamling och vill gasa på en gång. Kortet kostar 500 kr/mån, ger 20 Eurobonuspoäng för varje 100 kr som man spenderar på kortet. Här ges man dessutom möjligheten att likt SAS Amex Premium få vouchers som kan användas för 50% rabatt för två på valfri bonusresa med SAS eller Star Alliance; och denna kan man få två gånger per år. Den första vouchern får man vid 150 000 kr spenderat och den andra vid 300 000 kr spenderat under ett kalenderår.

Utöver detta ger kortet dessutom 20 000 statusgrundande poäng varje år vilket innebär att man alltid är SAS Eurobonus Silver och får förmåner som kostnadsfritt extra bagage och prioriterad incheckning när man flyger med SAS. Detta tar en också en bra bit in på att dra in poängen som krävs för SAS Eurobonus Gold.

Kortet kommer dessutom med en av marknadens bästa reseförsäkringar som dessutom innehåller en heltäckande hyrbilsförsäkring. Du får också Lounge on the Go när du reser från Arlanda vilket ger dig ett kostnadsfritt frukost eller lunch/middags-paket från Pontus in the Air. Du hittar en artikel med fullständig beskrivning av kortet här.

Ordinarie välkomstbonus på SAS Amex Elite är 15 000 Eurobonuspoäng (värde 1875 kr). Klicka här för att söka kortet.

Jämförelsetabell av korten

United Polaris Business Class
SAS Amex Premium och SAS Amex Elite ger båda enkel tillgång till långdistansresor i Business Class
Förmån SAS Amex Classic SAS Amex Premium SAS Amex Elite
Antal Eurobonuspoäng per 100 kr spenderat 10p 15p 20p
Voucher som ger 50% rabatt för upp till 2 personer på bonusresa inom Europa med SAS vid 150 000 kr spenderat under ett kalenderår
Voucher som ger 50% rabatt för upp till 2 personer på valfri bonusresa till hela världen med SAS eller Star Alliance vid 150 000 kr spenderat under ett kalenderår
Två vouchers som ger 50% rabatt för upp till 2 personer på valfri bonusresa till hela världen med SAS eller Star Alliance, den första vid 150 000 kr spenderat under ett kalenderår, den andra vid 300 000 kr spenderat
Reseförsäkring som ingår i kortet
Heltäckande hyrbilsförsäkring där du kan avböja samtliga tilläggsförsäkringar från hyrbilsbolaget
Alltid minst Eurobonus Silver: 20 000 statuspoäng per år med förmåner som extra gratis bagage hos SAS samt prioriterad incheckning när du flyger med SAS
Månadsavgift 0 kr 135 kr 500 kr

Slutsats

Det finns i min värld bara två kort att välja mellan, då SAS Amex Classic direkt faller bort då vouchern inte gäller för bonusresa utanför Europa och det är där det stora värdet av poänginsamling faktiskt finns: på dyra resor i business class och uppåt på långa sträckor. Det lämnar oss SAS Amex Premium och SAS Amex Elite. Båda korten är suveräna och ger utmärkt värde.

Så för den som prioriterar en låg månadskostnad, inte tror att den kommer upp i 300 000 kr spenderat per år, samt för den som mest vill komma igång med poängsamlandet rekommenderar jag SAS Amex Premium.

För den som vill ha det mest maxade kortet från början och prioriterar högst poängintjäning, möjlighet till två vouchers, en fantastisk reseförsäkring samt statuspoäng som hjälper till att kvalificera för Eurobonus Gold, rekommenderar jag SAS Amex Elite.

 

Av

13 Kommentarer

  1. Jag har haft Premium i många år men funderade på Elite. Bör man uppgradera och isf varför?

    • Damon Svara

      Jag tycker absolut det är värt att uppgradera om du t.ex spenderar mer än 150 000 kr per år på kortet, vill ha bättre försäkring samt värderar statuspoängen du får genom kortet!

    • Damon Svara

      Jag tycker Lounge-on-the-Go är en fin ”bonus” men det är inte anledning nog till att fixa kortet. Elite-kortets helhetspaket är dock ett bättre kort, men med tradeoffen att kortet kostar mer per månad!

  2. Hej,

    Måste man ha Amex Elite ett år innan man får 20000 statuspoäng?

    • Damon Svara

      Hej! Nej, du får de inom 1-2 veckor från att ansökan är godkänd!

  3. Tusen tack för alla tips! Har läst i flera timmar på din blogg nu och precis beställt Sas Amex Premium. Så siktar in mig på en businessresa till min 40-årsdag i september nästa år 🙂

    • Damon Svara

      Tack själv! Vad glad jag blir! lycka till med poängsamlandet och kör hårt!

  4. Tack för tips o hitta bonnus resor på United. Vi tänkte åka till Asien över Jul/nyår 23/24 och tänkte vara ute i god tid för att kunna välja lite bland resor .
    Vi har amex Ellite och är på Guldnivå, snart Diamant.
    Men jag fattar inte riktigt bokningarna på Uniteds hemsida. Står at det finns buisness men sen att dom inte kan boka dom sätena ? På sas sida finns inga bonusresor tyvärr. Men hittade några bra på United.
    Hur gör man ? 🙂

  5. Daniel Ericson Svara

    Tja,

    Vi har idag två Premiumkort och handlar på de för säkert 350 000. Har dock inte bokat så mycket resor via korten utan får mest poä g genom shopping. Det verkar trevligt med Elite och att kunna komma upp till gold.
    Hur många resor per år behöver man göra förutom shopping?

    Vänligen

    Daniel

    • Damon Svara

      Hej Daniel! Om du vill komma upp till Gold och har Elite-kortet så behöver du 25000 poäng om du inte skaffar SAS Amex Premium. Du kan flyga in det via t.ex två tur och retur i Plus-klass till USA.

Skriv en kommentar