Jag skrev nyligen en artikel kring hur man bäst hittar bonusplatser hos SAS, och tänkte följa upp med en artikel kring hur man bäst hittar platser hos Star Alliance. En av de stora fördelarna med att SAS är med i Star Alliance är att du inte enbart kan använda dina poäng för resor med SAS, utan att du också kan använda dem för bonusresor för de andra flygbolagen inom Star Alliance. Du kan exempelvis åka med Lufthansa till stora delar av världen, med Thai till Asien och Australien och med United till USA. I den här artikeln kan du läsa mer om Star Alliance och hur det fungerar.

Eurobonuspoäng som du samlar med exempelvis ditt SAS American Express Premium eller SAS American Express Elite, eller någon av de andra många sätten som du kan tjäna poäng på, kan du med andra ord använda för resor med många flygbolag som mer eller mindre kan ta dig vart som helst i världen. I den här artikeln går jag igenom hur du kan boka resor med Star Alliance. För dig som vill grotta ner dig och få alla detaljer, så är min artikel kring hur man bokar bonusresor bra läsning.

Prislista för resor inom Star Alliance
Du kan åka Lufthansa First Class till Asien

Prislistan för resor inom Star Alliance är något mer komplicerad än SAS egna prislista. Bonusresor hos Star Alliance öppnar upp för en hel del roliga möjligheter, och ger också större möjligheter att ta sig till t.ex Thailand, eller Sydafrika. Varje bolag har sin egen prägel på serviceutbudet i business och first class – och det finns en hel drös bolag som levererar en bättre helhetsupplevelse än SAS. Det som är viktigt att komma ihåg är också att utbudet av bonusresor hos SAS är tämligen begränsat. Det är då bra att ha tillgång till bonusresor inom Star Alliance som ett alternativ. Och kanske det viktigaste – med Star Alliance har du möjlighet att boka First Class hos några av världens bästa flygbolag. Tillgången av First Class har dock blivit avsevärt sämre efter COVID-19, men det finns fortfarande möjligheter till bokningar i First Class. 

För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygplats-och myndighetsskatter en administrativ avgift på 450 kr per passagerare. Det innebär att du utöver poängpriset för en bonusresa med Star Alliance också kommer betala cirka 1500 kr per person i skatter och avgifter.  Trots det representerar bonusresor inom Star Alliance utmärkt värde. Generellt sätt är prissättningen på bonusresor inom Star Alliance väldigt prisvärda – speciellt om man använder en Amex 2-4-1 rabattvoucher vilket rabatterar priset med ytterligare 50%.

Bra att veta:

 • Bonusresor är fullt återbetalningsbara fram till en arbetsdag innan avresa, det är alltså en extremt flexibel bokningsform. Det innebär att du får tillbaka både eventuell voucher som förbrukats (förutsatt att den inte gått ut), alla poäng samt alla skatter och avgifter. Den administrativa avgiften på 450 kr per passagerare återbetalas inte om du väljer att avboka senare än 24 timmar från bokningstillfället.
 • Du kan alltid göra ändringar till din resa fram till 24 timmar innan avgång till en avgift på 150 kr per passagerare.
 • För resor med Star Alliance reser barn under 2 år gratis. Över 2 år så är det ordinarie pris som gäller. Till skillnad från bonusresor hos SAS så finns inga barnrabatter.

Se den fullständiga prislistan för bonusresor inom Star Alliance genom att klicka här.

Några utdrag från prislistan på resor som jag ofta tar och som jag tycker är bra värde:

 • Europa till Nord-och Centralamerika för 130,000 poäng i Business Class / 175,000 poäng i First Class. Utöver USA och Kanada ingår bl.a Panama, Mexiko och Costa Rica i den här zonen, vilket ger utmärkt värde då det kan vara väldigt dyrt att resa dit.
 • Europa till Mellanöstern/Nord- och Centralafrika för 105,000 poäng i Business Class. Två av mina favoriter inom denna region är Dubai eller Seychellerna.
 • Europa till Sydostasien för 225,000 poäng i First Class är ofta väldigt bra värde. Biljetter köpta för pengar kostar ofta över 60,000 SEK. Man kan exempelvis åka ANA First Class mellan London och Tokyo, och därefter Business Class från Tokyo till Bangkok.
Austrian Business Class
Du kan åka Austrians business class till både USA och Asien.

Rabattera din bonusresa med Amex rabattvoucher

Om man har ett SAS American Express Premium Card eller ett SAS American Express Elite Card så har man möjlighet att nå en s.k. 2-4-1 voucher. Om man har SAS American Express Premium Card får man en voucher efter att ha spenderat 150 000 kr på kortet under ett kalenderår, och om man har SAS American Express Elite Card, får man sin första voucher efter att ha spenderat 150 000 kr, och en andra voucher efter att ha spenderat totalt 300 000 kr på ett kalenderår. Den här vouchern är i mina ögon helt ovärderlig.

Vad gör vouchern? Jo, den rabatterar en valfri bonusresa hos SAS och Star Alliance med 50% för upp till två personer. Det innebär att om du reser själv, så betalar du endast 50% av det ordinarie priset, och reser ni två så betalar ni endast för en person. Denna voucher skapar således en hel del möjligheter som annars inte hade funnits, då bonusresorna hade blivit markant dyrare. Du kan läsa mer om den här vouchern här.

Vouchern går att utnyttja direkt på SAS hemsida för resor med både SAS och Star Alliance. För vissa mer komplexa bokningar kan man behöva ringa in för att genomföra bokning med voucher. Man ringer då SAS på 0770-727 727. Öppettiderna speglar SAS vanliga öppettider, dvs. 07.00-19.00 mån-fre; 09.00-17.00 lör; 09.00-18.00 sön. Därigenom kan man både få hjälp att hitta bonusresor, eller boka en resa man själv hittat med tipsen jag listar nedan.

ANA First Class
På bilden: ANA First Class. Tack vare min Amex-voucher kunde jag resa tur och retur till Thailand för 112,500 poäng. Jag fick totalt fyra flygningar i First Class.

Sök efter bonusresor inom Star Alliance

Det är enkelt att hitta bonusplatser när man önskar resa med ett av bolagen i Star Alliance. SAS har en egen bokningsmotor för Star Alliance-flyg. Tjänsten har dock en del begränsningar vilket gör att den inte visar alla tillgängliga flyg som går att boka med bonuspoäng. Därför går jag i den här artikeln igenom två olika tjänster – SAS egna sökningsmotor, och flygbolaget Uniteds hemsida.

Enkelt förklarat: 

 • För flyg i Economy eller Business Class så kan man använda sig av SAS egna sökmotor för att hitta platserna. Hittar man flyg som passar kan man också genomföra bokningen direkt via hemsidan.
 • För flyg i First Class, eller de gånger då SAS egna sajt bråkar, så rekommenderar jag att man använder sig av United.com för att hitta platserna och att man sedan ringer SAS för att boka resan. Det är värt att notera att tillgängligheten som United ser inte alltid stämmer överens med det SAS ser, så det kräver lite trial and error ibland.

Ibland kan det ta ett tag att hitta bra bonusplatser och det kan också vara en ganska jobbig process, men vill du ha hjälp är det bara att fråga i kommentarerna så hjälper jag till så gott jag kan.

Hitta bonusresor genom SAS egna hemsida

Vi använder oss av SAS Star Alliance-motor för att söka bonusplatser. Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Jag tycker att den här tjänsten är väldigt bra för att söka platser, men mindre bra för att faktiskt boka resan såvida man inte har en enkel rutt. Anledningen till det är att SAS egna motor inte alltid visar alla tillgängliga platser, utan den föreslår alltid de enklaste rutterna. Den undviker också exempelvis övernattningar även om dessa är fullt bokningsbara via SAS.

Det går som sagt enbart att söka platser i economy eller business class här, och motorn visar inte om man har en s.k. ”mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i economy och det andra i business. För att boka resor som har mer komplex routing, mixade kabiner eller som sker i First Class måste man ringa till SAS.

Exempel: Resa till Bangkok

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Bangkok i business class. Det finns många flyg med enbart ett stopp från Stockholm. Det är en enklare resa som både kan sökas och bokas direkt via verktyget. På SAS hemsida fyller jag i avreseort och destination, datum samt antal resenärer och klickar på sök.

Sökning av bonusplatser
Det första du gör att ange destination och antal passagerare

Efter din sökning presenteras olika flygalternativ enligt bilden nedan. I det här fallet är jag nöjd med dem alternativ som presenteras och kan därför boka resan direkt via verktyget utan att ringa någon.

Sökresultat mellan Stockholm och Bangkok
Sökresultat mellan Stockholm och Bangkok

Efter att ha valt flygen som jag är intresserad av kan jag direkt applicera min American Express 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite, och få 50% rabatt på bokningen. Jag kan därefter genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan.

Voucher applicerad på bokningen
Voucher applicerad på bokningen
Tips när det inte kommer upp några bra alternativ

Som jag nämnde tidigare så kommer inte alla resealternativ att visas när man söker. Det kan därför vara bra att försöka bredda på sina sökkriterier för att hitta bästa möjliga resa. Ponera att du vill åka Stockholm till London, vara där i 20 timmar (man får ha ett stopp på max 24h på bonusbiljetter), och därefter flyga London till Singapore.

Du kan då först välja att söka på Stockholm-London, och därefter London-Singapore. Hittar du bra flyg som passar dig så kan du sedan skriva ner flygen och ringa SAS direkt för att boka resan. Du kan då bara säga att du inte fick upp resan via deras motor. SAS kommer då ta bort bokningsavgiften som de tar för bokning via telefon. Om du ska boka din bonusresa och använda dig av en American Express-voucher kan du ringa SAS på 0770-727 727. De har öppet 7-19 mån-fre, 9-17 lör, 9-18 sön.

Hitta bonusresa genom United.com – bra backup till SAS egna tjänst, och för att söka tillgänglighet av First Class-platser

Ett bra komplement till SAS hemsida är United.com, som är ett av de andra flygbolagen inom Star Alliance. De har en betydligt bättre sökmotor och kan dessutom visa bonusplatser i First Class vilket SAS hemsida inte kan. Man kan alltså använda Uniteds hemsida för att hitta bonusplatser, och sedan verifiera att dessa är bokningsbara via SAS också. Det är värt att nämna att United och SAS inte alltid ser samma tillgänglighet av bonusplatser.

Så här går man tillväga: 

Sökformulär United
På hemsidan fyller du i formuläret och ser till att ”Book with miles” är ikryssat

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Hong Kong. På Uniteds hemsida fyller jag i avreseort och destination, datum och antal passagerare samt klickar i ”Book with Miles”. Den kommer be dig logga in varje gång du gör en ny sökning, således är mitt tips att skapa ett United-konto för att underlätta och göra sökningarna snabbare.

Med lite tur hittar du flygningar som du gillar, men om du mot förmodan inte gör det kan jag tipsa om att ändra avreseort från en av Star Alliance-hubbarna med utgång Europa, dvs  Frankfurt, London, München, Wien, Paris och Zürich. Det kan ge dig fler resultat och du kan därefter saxa ihop en resa från Sverige till en av hubbarna och därefter till din slutdestination.

I det här fallet hittar jag ett flygalternativ som faller mig i smaken, nämligen Stockholm till Hong Kong via Zurich i Business Class med SWISS.

Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.
Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.

Det viktiga när man hittat ett bra flyg är att man klickar på ”Details” vilket visar resplanen i expanderat läge. Expanderat läge visar de exakta flygningarna, flygtiderna och kabinklassen. Nu kommer en väldigt viktig detalj: du måste säkerställa att platserna du hittat faktiskt är bonusplatser och inte vanliga platser. För att SAS ska kunna boka platserna så ska du se följande bokningsklasser under varje flygning: Economy – X, Business – I, First – O. I det här fallet är både Stockholm till Zurich och Zurich till Hong Kong i I-klass (Business) och bör vara bokningsbara av SAS.

Resplanen i expanderat läge innehåller också all information du behöver för att antingen söka på hela resan eller sträcka för sträcka på SAS hemsida, alternativt ringa SAS för att se om platserna finns.

Sammanfattning

Det finns goda möjligheter att boka bonusresor med sina Eurobonuspoäng för resor med andra bolag än SAS, dvs med något av de 28 Star Alliance-bolagen. Som alltid gäller det att vara flexibel när man letar bonusresor, men genom att följa tipsen ovan kan du enkelt hitta bonusresor till någon av dina drömdestinationer, och i och med att det finns ett större utbud av bonusplatser hos Star Alliance än hos SAS, så finns det goda möjligheter till att hitta bonusplatser dit du vill. Den här artikeln är en förenklad version av min stora och omfattande guide kring hur man bokar bonusresor. För maximal detalj rekommenderar jag att du läser den – och den hittar du här.

Av

15 Kommentarer

 1. Hej,

  Tack för en bra sida och bra information. För ett tag sedan ändrade United sin hemsida och numera finns inte längre alternativen som ”Business saver award” som syns på dina bilder här. Numera står det Business (Mixed cabin). Vet du om detta är samma, alltså biljetter vi med EuroBonus kan boka, eller om det numera inte längre är lika pålitligt att söka via United?

  • Damon Svara

   Hej Robert, tack för kommentaren! Har uppdaterat inlägget för att reflektera Uniteds ändring :). Det går fortfarande att boka mycket av det som syns hos United, men det kräver lite pill.

 2. Thomas Lauersen-Arons Svara

  Hej. Jag upplever att SAS inte ser alla Uniteds business resor när man ringar. Bookningsclass IN Business Polaris som exempel ? Kan det stämma ?
  Mvh Thomas

  • Damon Svara

   Hej Thomas,

   Det stämmer. Mitt tips är att i första hand kolla SAS egna Star Alliance-motor då den är mest representativ av den tillgång som SAS har tillgång till. Det viktiga är att bokningsklass I är tillgängligt om man kollar på Uniteds hemsida och letar efter business class, ”IN” är således inte riktiga bonusbiljetter utan endast biljetter som går att bokas av Uniteds egna medlemmar.

 3. Hej,

  Går det inte längre att boka bonusresa med Thai via Star Alliance?
  Får endast upp EVA oavsett transferhub.

  Tack för bra inlägg!

  /R

  • Damon Svara

   Tjena Ricky, tack för din fråga! Det går fortfarande att boka Thai-flygningar med Eurobonuspoäng. Med det sagt så är tillgången hos Thai tämligen begränsad just nu, och bäst tillgång till Eurobonus finns med avgång inom 90 dagar. Jag kan dock varmt rekommendera EVA om du inte har provat dem, de är utan tvekan ett av de bästa flygbolagen inom Star Alliance.

   Med vänlig hälsning,
   Damon

   • Hej igen Damon,

    Tack för snabbt svar och intressant med EVA. Jag läste på om dem och de verkar kunna leverera en bra upplevelse, kul! Jag kan dock endast se Economy-biljetter. Det brukar ju stå ”inte tillgänglig” under Business Class-kolumnen om det bara finns Economy tillgängligt, men jag ser endast Economy. Betyder det att de inte har några Business-platser överhuvudtaget eller att de inte har några tillgängliga nu?

    Återigen, tack för en bra blogg!

 4. Hej Damon!

  Vi är två personer som skulle vilja flyga Arlanda – Kapstaden i Business Class någon gång under januari eller februari och vara på plats i Sydafrika i ungefär 2 veckor. Hittar endast alternativ med Ethiopian. Skulle gärna flyga Lufthansa eller Turkish Airlines. Finns det något bättre sätt att leta än SAS hemsida för Star Alliance?

  Mvh
  Johan

Skriv en kommentar