En av de bästa känslorna som finns är när man anländer till flygplatsen och är redo att ta en härlig bonusresa i Business eller First Class till en destination som man verkligen längtat efter. Från att tidigare ha sett flygresan som ett nödvändigt ont, till att flygresan och upplevelsen runtomkring den också blir lika härlig som själva tiden på destinationen.

Och med det sagt, hoppas jag nu att även du vill kickstarta ditt poängsamlande och komma ut i världen i lyx! Det krävs inte särskilt mycket för att komma igång och i den här artikeln ska jag förklara hur du enklast kan kickstarta ditt poängsamlande.

Ny på Lyxresan? Den här artikeln ger en snabbstart i hur du kan resa i business class och first class till en bråkdel av kostnaden. För en mer omfattande insikt i hur du kommer igång, rekommenderar jag att du läser Nybörjarguiden

Varför ska man bry sig om att samla poäng?

Det finns en hel del fördelar med att samla poäng, men den största är att du mer eller mindre kan resa gratis i business och first class till dina drömdestinationer. Poängsamlandet gör att du kan resa billigt, resa i lyx, och samtidigt kunna resa med en flexibilitet som du annars inte skulle ha.

Mitt poängjagande har lönat sig genom att jag har kunnat resa med extremt kort varsel, och dessutom göra det i lyx. Ett konkret exempel på detta var när jag en torsdag i mars var extremt trött på det svenska vädret och bara ville bort. Samma dag bokade jag en bonusresa till Vietnam i First Class med avgång dagen efter, fredag. Och det kostade inte mycket mer än en sista minuten-resa inom Europa. Eller när jag under absolut högsäsong i december ville till Thailand, och var bokad två dagar efter att suget uppstod. En vanlig ekonomibiljett kostade då, i och med att det var högsäsong, över 10 000 kr. Jag betalade 2500 kr, och flög dessutom i business class.

Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class
Den lyxiga poolen i Vietnam
När jag tröttnade på det svenska vädret, använde jag mina poäng och åkte till Vietnam istället.

 

Jag använde mina poäng och åkte till Vietnam i First Class med en dags varsel. Jag betalade mindre än 3500 kr för resan. Ordinarie pris i First Class till Vietnam: 65 000 kr. Ordinarie pris i Economy Class: Minst 5000 kr.
Jag använde mina poäng och åkte till Vietnam i First Class med en dags varsel. Jag betalade mindre än 2500 kr för resan. Ordinarie pris i First Class till Vietnam: 65 000 kr. Ordinarie pris i Economy Class: Minst 5000 kr.

Med poäng är det helt enkelt lättare att ta sig ut i världen. De saker och platser man vill uppleva blir mer tillgängliga – vare sig det rör sig om solnedgången i Maldiverna, pulsen i New York eller maten i Bangkok, är alla dessa upplevelser ett stenkast bort genom att man gör mindre ändringar i sin vardag och börjar tjäna poäng.  Och som pricken över i:t, kan du dessutom ta dig till dina drömdestinationer i business eller first class.

Börja tjäna poäng – och kom iväg på din lyxresa under 2024

Jag har fått en del olika framgångshistorier från mina läsare, som genom små förändringar i sin vardag faktiskt lyckats boka sina första bonsuresor i business eller first class. Tidigare har jag berättat om studenten Josefine, som lyckades komma iväg i business class till New York för under 500 kr.

Läsarexempel: Patrik fick åka till Bali i business class med hjälp av sina poäng

En av mina andra läsare, Patrik, lyckades boka sin första bonusresa med hjälp av mina tips och tricks. Han resa gick i business class till Bali, där han fick förmånen att prova både Lufthansa, Singapore Airlines och Thai i Business Class.

Resan var fantastiskt bra! Lufthansas Business var helt jäkla löjligt bra, helt klart den bästa vi flög. Kommer ta emot nästa gång man blir tvungen att flyga ekonomi 😉
Patriks bonusresa till Bali I Business Class
Patriks bonusresa till Bali i Business Class
Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande

Nu vill jag att även du ska kunna ta dig ut i världen och uppfylla dina lyxresemål.

Här är 5 enkla steg för att kickstarta ditt poängtjänande

Genom att tänka lite strategiskt kring sin vardag kan man genom vardagliga inköp och beteenden tjäna ihop poäng som tar en ut i världen i business eller first class. En fullständig lista på hur du kan maximera din poängintjäning hittar du här.

 1. Skaffa ett American Express Premium Card, som kostar enbart 135 kr/månad och kommer med en drös olika förmåner. Du tjänar poäng på alla dina inköp, får en rabattvoucher som ger dig 50% rabatt på valfri bonusresa och en suverän reseförsäkring. Kortet kommer också med 10 000 Eurobonuspoäng (värde 1250:-) i välkomstbonus. Ett extrakort ingår i årsavgiften. Sök gärna ett extrakort till någon du litar på så tjänar ni poäng snabbare tillsammans. Jag berättar lite mer om hur jag resonerar kring kreditkort här. Du betalar ingenting i ränta så länge du betalar av hela din skuld när fakturan kommer. Du kan läsa mer om kortet här.
 2. Betala allt du kan med ditt nya Amex-kort, och om du känner någon som ska göra ett större köp så be om att få betala och få en Swish tillbaka. Ditt mål under 2024 är att du ska uppnå rabattvouchern som ger 50% rabatt på valfri bonusresa för upp till 2 personer.
 3. Alla dina internetköp ska du i den mån det är möjligt göra igenom SAS Online Shopping portal. Du kan i vissa fall tjäna upp till 100 poäng per 100 kr spenderat vilket i slutändan kan bli en hel drös poäng. Du kan exempelvis tjäna 50 poäng/100 kr på Gymgrossisten i dagsläget, eller 25 poäng/100 kr på Sonos, H&M och många andra butiker. Du kan också genom att byta ditt elavtal till Fortum få 13 000 Eurobonuspoäng på ett år.
 4. Om du känner någon som också skulle vinna på att börja poängsamla (mer eller mindre vem som helst), så kan du bjuda in dem till Amex och få en rekryteringsbonus genom det.
 5. Håll dig uppdaterad på de senaste kampanjerna och tipsen. På Lyxresan publicerar jag intressanta kampanjer, erbjudanden och andra enkla sätt att enklare komma ut i lyx. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som är helt gratis och skickas ut en gång i månaden.
Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

Mitt löfte till dig – följer du mina tips så kommer du kunna åka i Business Class under 2024 till en bråkdel av kostnaden

SAS Business Class
SAS Business Class

Bara för att illustrera hur enkelt det är att faktiskt göra detta så tar vi ett exempel. Ponera att du vill åka till Chicago i business class under 2024. Vi ponerar också att du följer de tips som jag lämnar på Lyxresan och försöker anpassa din vardag till dem tipsen.

Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

Så här enkelt kan du uppnå de 50 000 poäng + rabattvoucher som krävs för att åka i Business Class till Chicago med SAS. Det går givetvis att tjäna betydligt mer poäng än exemplet nedan.

 • + 10 000 välkomstpoäng som välkomstbonus från SAS Amex Premium
 • + 6 000 poäng från att rekrytera en vän till Amex
 • + 6 000 poäng för att du byter ditt elavtal till Fortum (och därutöver, 250 poäng/månad, lite beroende på när du byter avtal)
 • + 22 500 poäng då du, tillsammans med din extrakortinnehavare och familj/vänner spenderar i snitt 12 500 kr/månad. I och med att du spenderat totalt 150 000 kr på ett år har du också fått en rabattvoucher som ger dig 50% rabatt på valfri bonusresa. Oroad över att du inte kommer upp i 150 000 kr på ett år? Det går att lösa, läs mer om det här. 
 • + 12 000 poäng från SAS Online Shopping Portal när du handlat från några av dem 400 anslutna butikerna
  = 56 500 poäng + en rabattvoucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa.

Det krävs alltså ganska lite för att faktiskt komma iväg i Business Class.

Dina Eurobonuspoäng kan ta dig till Chicago
Dina Eurobonuspoäng kan ta dig till Chicago

Med dina intjänade poäng, plus cirka 600 kr i skatter kan du åka tur och retur i business class till exempelvis Chicago. En biljett köpt kontant hade kostat upp emot 25 000 kr.

Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class

Sammanfattning

Det är mycket enklare än man skulle kunna tro att faktiskt kunna uppgradera sitt resande och resa i business class och first class. Genom att göra små ändringar i vardagen kan man utan någon större kostnad komma iväg på sin drömresa. Alla har olika förutsättningar för poängintjäning – vissa kommer tjäna mer och andra mindre. Men det är möjligt för alla att göra detta.

För den som vill fördjupa sig i sitt poängsamlande finns min Nybörjarguide som i detalj förklarar hur du kommer igång med ditt poängsamlande. 

Om du har några frågor, eller vill bolla är det bara att skicka ett mejl till mig så återkommer jag så fort som möjligt.

Lycka till!

Av

24 Kommentarer

 1. Kul!! i det här exemplet om business class med SAS, är det enbart med SAS? isf vart åker SAS på långa sträckor? vilka städer?

  • Damon Svara

   Det stämmer att exemplet är med SAS. Ska man t.ex till USA så är dock skillnaden för att flyga Star Alliance inte jättestor. SAS flyger t.ex till: Los Angeles, New York, San Francisco, Boston, Hong Kong, Peking, Shanghai, Tokyo, Washington m.m.

 2. Vi blev uppgraderade till business en gång på vägen hem från los angeles med british airways, det var magiskt och fick verkligen mersmak. Bra tips, ska kolla närmre i helgen

  //T

 3. Chrystoffer Svara

  Följt din resa nu på Instagram i Thailand – wow vilket hotell. Och first class som ni åkte, väldigt avis. Detta ska bli kul att följa!

  • Damon Svara

   Tack Chrystoffer, Conrad Koh Samui (där jag bor nu), är onekligen mkt magiskt!

 4. Toppenkul och intressant inlägg. Detta ska vi verkligen sätta oss in i min man och jag. Kul att ’resa igenom dig’ på instagram, men nu vill vi också ut! 😀

 5. Är redan Forturm kund men hittade några andrar bra tips i artikeln du länkar till (hur man bäst tjänar poäng), tack. mkt pedagogoiskt

  • Damon Svara

   Kul Fredric! Jag ska se till att posta lite mer frekvent under våren om hur man kan maximera sin poängintjäning. Allt gott!

 6. Kul att höra läsarhistoria också, det borde du göra mer av faktiskt 🙂 Intressant att läsa såklart om hur man gör men kul att höra att vanloiga dödliga också kan

  • Damon Svara

   Tack Sophia, jag har planerat att köra lite läsarhistorier under hösten men inte hunnit med. Det kommer mer sådant i vår, jag lovar! 🙂

 7. Wow, första gången jag är här inne men blev direkt inspirerad. 2019 ska definitivt bli mitt rese år. Hur kommer jag bäst igång?
  Tack för en grym blogg!

 8. Fantastiskt bra OCH inspirerande artikel!!
  Hela ”sidan” är otroligt matnyttig. Allt man behöver veta i ämnet på ett och samma ställe!

  • Damon Svara

   Wow, vilken fin kommentar! Tack, och väldigt glad att du gillar sidan! 🙂

 9. Hej, jag har lyckats få bonuschekarna i 2 år nu.
  Men first class finns ju inte som alternativ när man bokar. Hur ordnar jag first class?

 10. Hej,

  Verkar inte gå att söka och få fram bonusresa 2-4-1 via Star Alliance från Göteborg Landvetter till Bali, Indonesien via Star alliance hemsida – vad beror det på? T.ex. avresa i år 11/9 till 25/9 (+/- ett par dagar) ToR för två vuxna. Hemsida visa på felmeddelande. Kan dock läsa ett läsarexempel på ditt inlägg ovan som lyckats åka till Bali med sitt Amex-erbjudande. Har du tips eller länk till hur man kan söka?

  • Damon Svara

   Hej Ann, lite osäker på vilken sida det är du försöker söka på. SAS egna sökmotor för Star Alliance-flyg är i dagsläget nere, så man får leta upp flygen via t.ex United.com, och sedan ringa SAS för att boka. En guide för hur du går tillväga för att hitta flyg har du här: https://lyxresan.se/boka-din-forsta-bonusresa/

   • Hej,

    Tack för din återkoppling!

    Har sökt via Star Alliance hemsidan (https://www.staralliance.com/en/) men det kanske inte är korrekt eftersom det som du säger är SAS Star Alliance hemsidan nere för tillfället.

    Tack, har sökt på United.com och hittar olika flygbolag som trafikerar den resa vi är intresserade av. En annan fråga återstår dock om du kan hjälpa att besvara.
    Resor sökta på United.com är betydligt dyrare (typ 60.000-70.000 SEK/2 personer ToR) än t.ex. via flygresor.se ( ca 13-15.000SEK/2 personer ToR, dock olika flygbolag givetvis). Det var vanliga Economy-biljetter som söktes fram.

    Kan man använda boka denna resa och nyttja 2-4-1 voucher fått från SAS Amex Premium kort om man ringer SAS och bokar resan som hittats vid United.com? Dvs. finns något maxtak/belopp på vad biljetterna får kosta?

    Tack för given och intressant blogg!

Skriv en kommentar