Det här inlägget är en del av en artikelserie där man får följa med på min resa i First Class världen runt. Kontantpriset på denna resa är cirka 260 000 kr per person – vi betalade cirka 10200 kr kontant per person. Läs introduktionsinlägget här för hela prisbilden.


Introduktion: Planerandet av min världen runt-resa i First Class
Loungerecension: Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt
Flygrecension: Lufthansa First Class, Frankfurt till Chicago
Loungerecension: United Polaris Lounge, Chicago
Flygrecension: ANA First Class, Chicago till Tokyo Haneda
Loungerecension: ANA Suite Lounge, Tokyo Haneda
Flygrecension: Thai Airways First Class, Tokyo till Bangkok
Hotellrecension: So Sofitel Bangkok
Flygrecension: Thai Airways Business Class, Bangkok till Dubai
Hotellrecension: Park Hyatt Dubai
Loungerecension: Lufthansa Senator Lounge, Dubai
Flygrecension: Lufthansa First Class, Dubai till Frankfurt
Flygrecension: Swiss Business Class, Zurich till New York JFK
Hotellrecension: EVEN Hotel Times Square South
Loungerecension: SWISS Business Class Lounge, New York JFK
Flygrecension: Asiana First Class, New York till Seoul
Hotellrecension: Grand Hyatt Incheon
Loungerecension: Flera olika lounger på Incheon, Seoul
Flygrecension: LOT Business Class, Seoul till Warszawa


Som jag skrivit flera gånger på bloggen tidigare är Lufthansas First Class en av mina absoluta favoritprodukter att flyga. Både på marken och i luften, levererar Lufthansa som bara den. Det enda kruxet är att Lufthansa endast släpper sina First Class-platser för bonusresor först 14 dagar innan avgång. Det brukar dock inte vara något problem att hitta bonusplatser så länge man är lite flexibel. Flera av Lyxresans läsare har efter tipsen på bloggen samlat ihop poäng och åkt Lufthansas First Class och varit väldigt nöjda. Det är ett av  flygbolagen jag rekommenderar som mest om man vill flyga i First Class. Det här blir en minirecension av Lufthansas First Class i och med att det är ett nattflyg och fokuset ligger på att sova. Jag har dock skrivit en utförlig recension om Lufthansas First Class mellan Frankfurt och Chicago som du kan läsa här.

Lufthansas First Class-boarding pass
Lufthansas First Class-boarding pass

Hur som helst. Efter en kort promenad från Lufthansas Senator Lounge stod vi vid gaten. Så fort personalen såg våra First Class-kort fick vi gå före kön och gå ombord planet. När vi gick ombord stod personalen redo med ett stort och brett leende och välkomnade oss ombord. Redan då visste jag att den här korta flygningen skulle bli trevlig.

Lufthansa First Class
Dubai – Frankfurt
Airbus A330
Flygtid: 6 timmar och 30 minuter

Lufthansas First Class-kabiner är harmoniserade

Trots att Lufthansa är ett av världens absolut största flygbolag har man harmoniserat sin First Class-kabin. Det innebär att ”hårdvaran”, dvs. sätet och inredningen i alla First Class-kabiner, på samtliga olika flygplanstyper är likadan. Det kan skilja sig något i hur sätena är ordnade och hur badrummen ser ut på dem olika flygplanen men i det stora är sätet identiskt på alla flyg. I min mer utförliga Lufthansa First Class-recension går jag igenom sätet och dess olika funktioner. 

Lufthansa First Class, kabin
Lufthansa First Class, kabin
Lufthansa First Class, kabin
Lufthansa First Class, kabin
Lufthansa First Class, kabin
Lufthansa First Class, kabin
Lufthansas First Class ombord A330
Lufthansas First Class ombord A330

På den här flygningen hade vi mittensätena, så vi satt bredvid varandra. Framför oss hade man ställt upp med en bunt vackra rosor, champagne och en specialitet för Mellanöstern-flygningarna: lemonad på mynta och lime.

Dryckesuppställning i Lufthansa First Class
Dryckesuppställning i Lufthansa First Class

Vi blev erbjudna valfri dryck innan avgång. Min flickvän valde lemonaden och jag körde på ett glas vatten och champagne. Lufthansa serverar en av mina favoritchampagner – Laurent Perrier Grand-Siecle. I mina ögon är det en av dem mest balanserade champagnerna som finns där ute, inte för syrlig, inte för torr. Alldeles rätt. En flaska Laurent Perrier Grand Siecle kostar 1099 kr på Systembolaget. Till drycken serverade man en skål med nötter – som tyvärr inte var uppvärmda på den här flygningen.

Välkomstdryck ombord Lufthansas First Class
Välkomstdryck ombord Lufthansas First Class

Medan man förberedde kabinen för avgång kom personalen också förbi med menyer för dagens flygning samt pyjamas, som jag bytte till direkt. Det är trots allt ganska magiskt att flyga i First Class i pyjamas.

Lufthansa First Class, pyjamas
Lufthansa First Class, pyjamas

Dryck och Mat

Som sagt, strax innan det var dags för avgång kom flygvärdinnorna förbi med både en mat- och dryckesmeny.

Maten

I och med att det här var en kort nattflygning mellan Mellanöstern och Europa, fanns det enklare tilltugg och kaviar på ”snackmenyn” och sedan frukost innan landning. Precis som alltid i Lufthansas First Class kan man äta vad som helst – när som helst. Det går alltså alldeles utmärkt att äta frukost direkt efter avgång, och blanda fritt från menyn.

Matmenyn för denna flygning ombord Lufthansa First Class
Matmenyn för denna flygning ombord Lufthansa First Class

Dryck

Champagne och månadens utbud
Champagne och månadens utbud
Vita viner
Vita viner
Röda viner
Röda viner
Dessertvin
Dessertvin
Spritmeny
Spritmeny
Läsk, öl, vatten och juice
Läsk, öl, vatten och juice
Te- och kaffemeny
Te- och kaffemeny

Servering

Direkt efter avgång valde vi att äta för att sedan sova resten av flygningen. Jag berättade för personalen att vi vill äta snabbt så att vi får så mycket sömn som möjligt då vi skulle vidare till New York när vi landade. Det var inga problem och personalen var som sagt verkligen på toppnivå på denna flygning.

I sedvanlig ordning började man serveringen med en oshibori (varm handduk).

En oshibori (varm handduk) innan serveringen börjar

Klockan var nu runt halvtvå på natten men om kaviar finns på menyn måste jag äta det. Det bara är ett måste. Så himla gott!

Serveringen började med kaviarservering med traditionella tillbehör: gräddfil, äggula och äggvita, med toast. Man serverade också en sushirulle med tempuraräka. Till att dricka, valde jag att ta en kopp rooibos-te för att sätta mig i sömnläge.

Kaviarservering ombord Lufthansas First Class
Kaviarservering ombord Lufthansas First Class

Som vanligt var det riktigt gott med en generös portion av kaviar. Det gick bra att få mer om man ville. Det känns rätt bisarrt, men samtidigt grymt bra att bara kaviaren på den här flygningen kostar mer än vad vi betalade i rena kontanter för den här flygningen.

Jag älskar arabisk meze, särskilt bra hummus så jag valde att även köra avsmakningstallriken med olika smårätter: hummus, tabbouleh, bönröra och persisk fetaost. Vi flög trots allt från Dubai så jag tänkte att det måste hålla hög kvalitet.

Arabisk mezze ombord Lufthansa First Class
Arabisk mezze: Hummus, Tabbouleh, Bönröra ’Belzi’, Persisk Fetaost

Jag måste erkänna att jag blev riktigt besviken på den här rätten. Det kan ha att göra med att vi varit en vecka i Dubai och ätit helt magisk arabisk mat. Jag hade också höga förväntningar då maten har lastats i Dubai. Tråkigt, men allt kan inte vara perfekt. När flygvärdinnan kom för att göra rent mitt bord frågade hon om det var något fel på rätten. Jag berättade att det inte riktigt var min smak och hon bad om ursäkt flera gånger och erbjöd mig något annat från menyn, vilket jag uppskattade.

Chokladtryfflar från coppeneur ombord Lufthansa First Class
Chokladtryfflar från coppeneur ombord Lufthansa First Class

Efter middagsserveringen lämnade flygvärdinnorna chokladtryfflar vid samtliga passagerares säten. Det var en liten låda med fyra chokladtryfflar från tyska chokladtillverkaren coppeneur.

Dags att sova

Då det var strax efter halv tre på natten var det svårt för mig att hålla ögonen öppna så jag bad flygvärdinnan bädda min säng vilket hon gjorde på en gång. Då det var mörkt i kabinen och alla andra passagerare sov var det svårt att få en bra bild på sängen så jag använder en gammal bild på min bäddade säng ombord Lufthansas First Class.

Färdigbäddad säng. Dags att sova!

Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag älskar den här sängen. Den är superbekväm, inte för varm, lagom hårdhet, bra kudde och överlag bara extremt skön att sova i. Jag somnade på någon minut och vaknade i och med att personalen förberedde kabinen för landning. Så fort jag vaknat fick jag en varm handduk och frågan om jag vill ha något att dricka. Handduken tog jag tacksamt emot, men drickat fick vänta då vi skulle göra ett besök i Lufthansas First Class Terminal på nytt, innan det var dags att åka vidare till New York.

Sammanfattning

Lufthansas First Class har en speciell plats i mitt hjärta och jag tycker alltid att de levererar och idag var inget undantag. Personalen var extremt charmig, trevlig och gav riktigt bra service genom hela flygningen. Fokus låg på sömn på den här flygningen vilket vi båda fick. Det enda som inte var perfekt på den här flygningen var den tråkiga arabiska mezen, annars fanns verkligen inget att klaga på. Nu var det dags för oss att äta frukost i Lufthansas First Class Terminal innan en kort flygning till Zurich och därefter vidare till New York.

I nästa del väntar en flygning i business class mellan Zurich och New York med SWISS. Häng med!

 

Av

5 Kommentarer

  1. Åh, drömmer mig tillbaka till vår resa i Lufthansas first class. Tack för hjälpen med den! // Emma och Johan

  2. David Johansson Svara

    Själv åkte man i economy mellan Dubai och Stockholm haha, men snart ska vi åka denna first class, vi har snart samlat ihop poängen tack vare dig 😀

  3. Precis hittat till din blog – riktigt kul faktiskt. älskar också den champagnen. ska följas med intresse

Skriv en kommentar