En av de vanligaste frågorna jag fått de senaste månaderna har handlat om vart man kan resa och hur läget ser ut i olika länder. Ett tag under sommaren kändes det som att vi såg ljuset i tunneln. Fler och fler länder började öppna upp och resandet började ta fart igen. Sedan kom Omicron-variant och återigen började länder stänga ner sina gränser och införa restriktioner. Med det sagt så finns det tidiga indikationer (och en gnutta hopp från min sida!), även om inget är färdigställt, att Omicron kan ge mildare symptom och kanske vara det som tar oss ur pandemin.

Det finns naturligtvis fortfarande möjligheter att resa, och i mina ögon tycker jag att man med gott samvete kan resa om man följer restriktioner som finns, har vaccinerat sig och håller avstånd och använder mask där det är lämpligt att göra det. Nedan har jag sammanställt tre grymma destinationer att resa till och läget i de länderna samt kraven som finns. Jag vill dock vara tydlig med att läget ändras snabbt och därför är det viktigt att dubbelkolla regler innan avgång.

Vart kan man resa som svensk idag?

Läget och reserestriktionerna utvecklar sig konstant. Det som är bra att veta är att UD har lyft sin generella reseavrådan och man kan således resa med ett fullgott försäkringsskydd från sin hemförsäkring eller från sina kortförsäkringar, t.ex Amex Platinum eller SAS Amex Elite.

Nedan finner du tre av mina favoritdestinationer som du kan resa till idag utan att det är meckigt:

Mexiko

Bild från Cancun, Mexiko
Cancun, Mexiko. Bild: Getty Images/iStockphoto

Sugen på fantastisk mat, fina stränder och avkoppling? Mexiko är öppet för turism och har varit så under hela pandemin. Jag har under de senaste två åren haft både vänner och läsare som har varit i Mexiko och haft fantastiska semestrar. Om allt går som planerat ska jag själv dit över påsken.

Krav för inresa

För att resa till Mexiko behöver du i dagsläget varken ett negativt COVID-test eller vara vaccinerad. Du måste däremot registrera dig på Mexico Vuela Seguro Platform och få en QR-kod som du uppvisar på flygplatsen. Notera dock att många flygbolag trots detta kräver att du antingen är vaccinerad eller har ett negativt test. Därför är det viktigt att dubbelkolla vilka krav ditt flygbolag har innan du reser hit.

Restriktioner på plats

Mexiko har ett ”traffic light”-system, där man delar upp landet i olika regioner baserat på smittoläget. Den indelningen hittar du här. Rött innebär stränga restriktioner, orange innebär att mycket har öppet fast med kapacitetsbegränsningar, gult innebär att majoriteten av de vardagliga aktiviteterna är tillåtna fast med anpassningar i form av kapacitet och grönt innebär inga restriktioner alls.

Den 29e December 2021, då jag skriver den här artikeln så är majoriteten av landet i ”gröna zonen”, dvs utan restriktioner. Detta inkluderar Quintana Roo där populära turistdestinationen Cancun ligger samt Mexico City, huvudstaden. Lokalbefolkningen har ofta på sig mask och det är rekommenderat att ha det när man är i större folkmassor.

Hur tar man sig dit?

Om man använder sina poäng har man lyckats ta sig till Mexiko med bl.a Turkish Airlines, Lufthansa eller Austrian under pandemin. Resa i business class med en Amex 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite kostar 65,000 poäng per person. Utanför Star Alliance så flyger bland annat Air France, British Airways och KLM också till Cancun eller Mexico City.

Vart bor man?

Mitt tips är att åka till Cancun för avslappning, poolhäng och god mat. Jag rekommenderar hotellet Andaz Mayakoba som många läsare har bokat nu under hösten. Det är ett toppenhotell och som dessutom just nu erbjuder femte natten gratis, $100 i krediter, gratis frukost för två, uppgradering vid tillgänglighet och andra förmåner när du bokar genom mig.

Dubai, Förenade Arabemiraten

Dubai
I Dubai är du garanterad sol och bad samt god mat!

Sol och bad, shopping och några av världens absolut bästa hotell hittar du i Dubai. Jag har själv besökt Dubai under COVID-pandemin och kände mig väldigt säker medan jag var där. Det är en destination som jag varmt kan rekommendera att besöka om man suktar efter värmen och vill resa pandemisäkert. Många läsare har rest hit under pandemin, och många av dem har bokat sina hotell via mig och fått extra förmåner på några av Dubais bästa hotell.

Krav för inresa

För att få resa till Dubai behöver du ha ett negativt PCR-test som är taget senast 72 timmar innan avresa. Fullständiga regler kring inresa till Dubai hittar du enklast på Emirates hemsida här. Det som är bra att veta är att beroende på vilket land du ankommer från att det kan föreligga krav på ytterligare ett PCR-test vid ankomst. Ett exempel på detta är att om du t.ex åker Stockholm-Istanbul-Dubai så kommer du krävas på ett ankomsttest också, då det är sista flyget in i Dubai som avgör reglerna. Testet är kostnadsfritt att ta vid ankomst. Ankommer du direkt från Europa, t.ex via Frankfurt eller Zürich så behöver du inget annat än testet som du tar hemma i Sverige.

Restriktioner på plats

Dubai har ett strikt maskkrav samt krav på att hålla avstånd till andra personer på de allra flesta ställena. Du behöver ingen mask utomhus när du tränar, äter eller dricker. På hotellet behöver du ingen mask om du t.ex ligger vid poolen eller badar.

Hur tar man sig dit?

Om man använder sina poäng kan man ta sig till Dubai med bl.a Turkish Airlines, Lufthansa, SWISS eller LOT. Resa i business class med en Amex 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite kostar 52,500 poäng per person. Med lite framförhållning kan man ofta hitta bonusplatser till Dubai. Utanför Star Alliance flyger en drös flygbolag till Dubai, bl.a Emirates direkt från Stockholm.

Vart bor man?

Dubai är ett hotellmecka och det finns något i samtliga prisklasser. Jag rekommenderar Grosvenor House Dubai, Waldorf Astoria Palm Jumeirah eller W Dubai. Om du är intresserad av resa till Dubai hjälper jag dig gärna boka hotellet. Ofta har jag möjlighet att lösa väldigt bra förmåner såsom gratis hotellkrediter, frukost, uppgraderingar, välkomstgåvor och liknande, mer om det kan du läsa här.

Maldiverna

Maldiverna är en drömmig destination!
Maldiverna är en drömmig destination!

Drömmer du om kristallklart vatten, fantastisk natur och en break från vardagen? Maldiverna är ett toppenval och är ”naturligt” covid-säkert då man ofta håller avstånd från andra gäster när man besöker de olika öarna. Det som är bra att veta om Maldiverna är dock att det är en väldigt dyr destination som dessutom drar till sig förmögna personer från världen över, vilket driver upp priserna ytterligare. En drömmig destination helt enkelt, och för många en ”bucket list”-destination!

Krav för inresa

För att resa till Maldiverna behöver du ett negativt PCR-test som är taget senast 72 timmar innan du påbörjar resan. Du behöver också fylla i en Traveler Health Declaration form inom 24 timmar från ditt flyg.

Restriktioner på plats

Maldiverna säljer in sig själva som en ”normal semesterdestination” utan maskkrav, och detta är på grund av att hotellen ofta ligger på egna öar och att det blir en naturlig social distansering på plats. Många hotell har temperaturskontroller vid ankomst och man behöver ofta ha mask där det kan samlas mycket folk, t.ex på frukostbuffén.

Hur tar man sig dit?

Det är dessvärre väldigt svårt att hitta bonusplatser med Eurobonuspoäng till Maldiverna, men inte omöjligt. Inom Star Alliance flyger Lufthansa, Austrian och Turkish Airlines till Maldiverna. Resa i business class med en Amex 2-4-1 voucher som man får genom SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite kostar 70,000 poäng per person. Utanför Star Alliance flyger bl.a Emirates, Qatar Airways och Air France till Maldiverna. 

Vart bor man?

Maldiverna har en drös olika hotellmöjligheter och i varierande prisklasser. Generellt är det dyrt att besöka Maldiverna och det är något man bör vara beredd på. Man kan spendera alltifrån 4000 kr per natt till 25 000 kr per natt. Det går att köpa poäng och använda poäng för att bo till rabatterade priser på några av världens bästa hotell, t.ex Conrad Maldives som jag skriver om i det här inlägget.

Vad finns det för andra destinationer jag kan åka till?

Jag valde att ta upp dessa tre destinationer ovan då jag tycker att det är tre förutsägbara destinationer. De har mer eller mindre haft konstanta regler under hela covidpandemin och inte konstant justerat sina inreseregler. Med det sagt så finns det en drös andra destinationer som är öppna till svenska resenärer, i synnerhet om du är vaccinerad och/eller kan uppfylla testningskrav. Några destinationer som är värda att titta på utöver ovannämnda är USA, Costa Rica, stora delar av Europa, samt många ställen i Latinamerika. Asien är fortfarande väldigt svårt att resa till, men läget kan ändras kommande månader.

Har du en resa planerad under 2022? Skriv gärna en kommentar isådanafall! 🙂 

Av

17 Kommentarer

 1. Vi var i Mexiko i september, i just Cancun som du nämner och hade det super. Många hade mask. Lite störigt men inte världens big deal. Skönt att komma bort lite.

  • Damon Svara

   Härligt med Mexiko, jag upplever faktiskt inte masken som ett så stort problem även om det kanske tar lite tid att vänja sig.

 2. Jag bokade faktiskt bonus platser på Turkisk Airlines till Dubai nu innanmin voucher gick ut 31 dec. Vi åker i mars 2022. Skickade ett mail om hotell då vi inte bokat nåt än

 3. Hej Damon! Hur kommer det sig att du uppuntrar till resande nu när smittan ökar globalt?

  • Damon Svara

   Hej Hannali. Jag tror att varje person måste göra vad den tycker känns bäst under rådande omständigheter. Jag kan bara prata för mig själv, men jag är dubbelt vaccinerad (väntar på tredje dosen), har haft COVID innan och tar också test före och efter resa, samt håller avstånd när jag väl reser. Och jag är medveten om riskerna som finns med att resa i ett covid-klimat. För min del är resandet en viktig del för mitt välmående och med ovan sagt tycker jag att jag har rätt förutsättningar för att kunna göra det. Men i slutändan måste man göra det som känns bäst/rätt!

 4. Merparten av karibiska öarna är öppna för besök. Givetvis med restriktioner som testning och vaccin men inget krav på karantän.
  Tack för att ni reser, delar erfarenheter och gör det bästa av det.

  • Damon Svara

   Hej Johan, tack för dina inslag! Karibien ligger på ”bucket list”-destinationerna, så kanske får bli en tripp nu snart!

 5. Hoppas kunna ta en liten tripp till Bali nästa höst efter att ha bokat om den ursprungliga resan i februari. Men jag ropar inte hej ännu😀

  • Damon Svara

   Tjena JW, jag håller tummar att Bali är öppet till i höst. Någon gång måste det ta slut, väl? Man kan hoppas iaf 🙂 Gott nytt år!

 6. Detta kom lägligt;), bokade Mexiko nu igår kväll i sista minuten innan vouchern gick ut

  • Damon Svara

   Härligt! Vi ska till Mexiko över påsk. Hoppas ni får en grym vistelse där!

 7. Är det omöjligt att hitta Business Class till Maldiverna, och hur skulle du säga är enklast att söka, via united. För vi kollar på att resa nu i slutet av januari.

  Bästa,
  A

  • Damon Svara

   Hej A,
   Maldiverna är otroligt svårt att hitta bonusplatser till – även om det inte är omöjligt. Tipsar att du kollar på mina artiklar kring hur man söker på bonusplatser för att hitta platserna. SAS har numera öppnat sin egna sökning så du kan där direkt se vad som finns tillgängligt.

Skriv en kommentar